Nezaměstnanost v červnu v Česku stoupla na 3,7 procenta. Oproti předchozímu měsíci vzrostla o 0,1 procentního bodu. Úřady práce ČR [ÚP ČR] celkem evidují 269 637 uchazečů o zaměstnání. Za nízkou nezaměstnaností stojí podle ekonomů podpůrné programy vlády. Nezaměstnanost podle nich do budoucna poroste.

Nejčastěji přicházeli v červnu do evidence ÚP ČR lidé z oblasti služeb. A to zejména z pohostinství, hotelnictví, dopravy a cestovního ruchu. Úřady práce přitom stále evidují nové uchazeče o zaměstnání ze skupiny lidí, kteří pracovali ve výše uvedených oborech v Rakousku, Itálii, Německu nebo Švýcarsku.

„Situace na trhu práce zejména v mezinárodním kontextu vůbec nevypadá špatně, pokud vezmeme v úvahu, že nejenom česká ekonomika čelí hluboké recesi. Zafungovala vládní opatření na podporu pracovních míst, zejména program Antivirus a ošetřovné,“ komentuje situaci hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Program Antivirus, který udržuje nezaměstnanost na nízkých úrovních, vyzdvihuje i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD]. Podle ní se díky tomuto programu podařilo udržet pracovní místo téměř třičtvrtě milionu lidí.

„V tomto ohledu jde o nejúčinnější vládní nástroj na pomoc firmám a zaměstnancům, který výrazně pomáhá zvládat dopady krize,“ uvedla.

Volání po standardním programu Antivirus

Program Antivirus má platit do letošního srpna. Zaměstnavatelé volají po jeho prodloužení, respektive po zavedení standardního kurzarbeitu, jako mají například v Německu. Zároveň chtějí, aby se stal součástí české legislativy.

„My jednoznačně požadujeme, aby byl program Antivirus prodloužen. Zároveň chceme, aby byl uzákoněn, stal se součástí naší legislativy. Jaké bude mít podmínky, je věc jednání, ale kurzarbeit by se měl stát dlouhodobým nástrojem podpory tuzemských firem,“ říká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy [SP ČR] Radek Špicar.

To požadují i zástupci jednotlivých firem. Podle nich je Antivirus ve své současné podobě přínos, ale neobstojí jako dlouhodobý nástroj podpory zaměstnanosti. Už třeba kvůli tomu, že jim nehradí ani proklamovaných 60 procent nákladu na mzdy zaměstnanců.

PODCAST: Automotive potřebuje rychlou cashovou pomoc

Ozývají se však i hlasy, které Antivirus nehodnotí pozitivně, protože zkresluje skutečný stav nezaměstnanosti v ekonomice, na kterou tvrdě dopadla krize covid-19.

„Antivirus to je fiktivní, umělé vytváření zdání, že pracovní místa ještě existují. I když je [pracovní místo] dávno ve vzduchoprázdnu a těžko bude udrženo,“ uvedl například bývalý prezident ČR a ekonom Václav Klaus.

Pouze rozvracíme naše finance, tvrdí Václav Klaus

Dalším z programů, který pomohl udržet nezaměstnanost v červnu na nízké úrovni, bylo ošetřovné. To v minulých měsících umožnilo lidem pobírat dávky [zaměstnanci] či dotace [OSVČ], kteří se starali o děti, poté kdy byly uzavřeny školy. Ošetřovné jako podpůrný program s příchodem července ale skončilo.

„Nyní tak vidíme i papírový nárůst lidí na nemocenské. Což značí, že mnoho z těchto lidí není skutečně nemocných, ale nepracují a zůstávají jen dál formálně zaměstnaní. Případně se do své stávající práce již vůbec nevrátí,“ říká například prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR [SOCR ČR] Tomáš Prouza.

PODCAST: Lidé se bojí utrácet, poptávka se nevrací

Nezaměstnanost poroste

Podle Jana Vejmělka skutečné dopady krize covid-19 na nezaměstnanost v Česku ukáží až budoucí měsíce.

Prubířské měsíce nás teprve čekají. Ke konci června skončilo ošetřovné. Na trh se dostávají čerství absolventi, první firmy oznamují redukci pracovních pozic. Nicméně vzhledem k výpovědním lhůtám bude klíčový podzim. To totiž škody budou sčítat i firmy z turistického ruchu,“ říká.

Podobně to vidí i Tomáš Prouza, který odhaduje nezaměstnanost na konci prázdnin na sedm procent. A pokud vláda neprodlouží či nezavede standardní kurzarbeit a nepodpoří poptávku, na konci roku může podle něj být i deset procent.

I podle Jana Vejmělka bude důležité, jak se z pohledu hospodářské politiky vláda postaví k programům na podporu zaměstnanosti po skončení dosavadních balíčků. Upozorňuje, že svůj záměr by Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV], respektive vláda měla oznámit a přijmout do konce srpna.

„Nezaměstnanost půjde během prázdninových měsíců dále postupně nahoru. Padnout by měla míra nezaměstnanosti ve výši čtyř procent. Pro podzimní měsíce předpokládáme v základním scénáři nárůst podílu nezaměstnaných přes šest procent,“ tipuje.

Nezaměstnanost v červnu dle údajů ÚP ČR

V červnu celkový počet uchazečů o zaměstnání vzrostl na 269 637. Podíl nezaměstnaných osob vzrostl na 3,7 procenta.  V průběhu června se nově zaevidovalo na ÚP ČR 38 504 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 119 osob více a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku o 6 181 osob více. Z evidence v dubnu odešlo celkem 35 011 uchazečů. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 28 608 osob. To je o 8 730 více než v předchozím měsíci a o 1 272 méně než v červnu 2019.

Meziměsíční nárůst nezaměstnanosti zaznamenal ÚP ČR ve 40 okresech. Největší v okresech Mladá Boleslav [+8,0 %], Praha [+7,8 %], Karlovy Vary [+7,3 %], Teplice [+5,0 %] a Ústí nad Labem [+4,7 %].

Jak již bylo řečeno, nově evidovaní uchazeči o zaměstnání v červnu přicházeli do evidence ÚP ČR především z oblasti služeb. A to zejména ze stravování, maloobchodu, velkoobchodu, hotelnictví, silniční nákladní dopravy a zprostředkování služeb.

Zaměstnavatelé měli v červnu obecně největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky a pomocníky ve výrobě. Dále pak uklízeče, obsluhu vysokozdvižných vozíků, řidiče nákladních automobilů, ale i kuchaře, zedníky nebo pomocné manipulační pracovníky.

332 904 volných pracovních míst

ÚP ČR evidoval k 30. červnu celkem 334 904 volných pracovních míst. To je o 3 854 míst více než v květnu. Na jedno pracovní místo tak připadlo v průměru 0,8 uchazeče.

Trh práce ovlivňují kromě aktuální situace také sezónní činnosti, které jsou už v plném proudu. Zájem je o pracovníky v oblasti stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství nebo třeba živočišné a potravinářské výroby a částečně už i v pohostinství a službách. V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření podle MPSV totiž dochází k obnově ekonomických aktivit právě v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě apod. Tedy v oborech, ve kterých došlo ke značným hospodářským ztrátám.

Podporu v nezaměstnanosti v červnu pobíralo 93 429 uchazečů o zaměstnání. Průměrná výše podpory činila 8 742 korun. Celkem vyplatil ÚP ČR na podpoře v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci částku 1 040 566 129 korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here