Ceny čaje v Indii dosahují rekordu. Důvody jsou povodně a pandemie covid-19. Oba faktory se významně promítly do letošní čajové sklizně. Indie je přitom po Číně druhým největším producentem této komodity. Země, která má cca 1,4 miliardy obyvatel, aktuálně čelí jedné z největších krizí za poslední roky.

Aktuální pokles sklizně čaje v Indii zvýšil týdenní aukční ceny na rekordních 232,6 rupie [71 Kč] za kilogram. To je o 57 procent více než loni. V posledních letech se přitom ceny čaje ročně měnily v průměru pouze o jedno až tři procenta. Do současného růstu cen se promítají i snahy indického čajového průmyslu, který navrhuje omezit vývoz indického čaje ze země. A požaduje zvýšení dovozů čaje do Indie z Keni [třetí největší světový producent čaje] a Srí Lanky [čtvrtý největší světový producent čaje].

Výpadek sklizně se pravděpodobně nepodaří nahradit, protože mnoho plantáží zůstává pod vodou. Podle indického čajového svazu by pokles produkce asi o deset procent měl kompenzovat růst cen o dvanáct procent. Osm let přitom ceny stagnovaly. Příští rok by podle analytiků ceny mohly zase klesnout, protože se čeká vyšší sklizeň.

To vše se aktuálně promítá do globálních cen čaje na komoditních trzích. Což ovlivňuje i české podniky. Například tradičního tuzemského výrobce čajů značky „Jemča“ se sídlem v Jemnicích, kterého začátkem letošního roku od indické společnosti Tata Group koupila česká společnost Dr. Müller Pharma.

Povodně ničí i čajové oblasti

Indie se aktuálně potýká s rozsáhlými povodněmi. Ty poničily čajové plantáže v severovýchodním státě Ásám. Ten se na celkové produkci indického čaje podílí více než polovinou. V indickém Ásámu se pod vodou ocitlo i 90 procent národního parku Kaziranga. Už předtím tam ale sklizeň nepříznivě ovlivnilo omezení pohybu, jehož cílem bylo zabránit šíření nemoci způsobené koronavirem. Pěstitelé čaje se tak potýkali s nedostatkem pracovní síly. Letošní záplavy v Indii, Nepálu a Bangladéši již zasáhly téměř deset milionů lidí a vyžádaly si na 550 obětí.

„Obyvatelé Indie, Bangladéše a Nepálu jsou stiženi třemi katastrofickými situacemi najednou. Záplavami, koronavirem a s ním související socioekonomickou krizí. Lidé přišli o možnost obživy a zaměstnání. Kvůli zatopení zemědělské půdy a škodě na plodinách hrozí milionům lidí, už tak zasažených covidem-19, že sklouznou do chudoby,“ uvedl generální tajemník Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce [IFCR] Jagan Chapagain.

I když oblast jižní Asie sužují monzunové deště každoročně, letošní záplavy jsou podle organizace nejzávažnější za několik posledních let. V Indii páchá vodní živel škody převážně na severovýchodu země při hranicích s Bangladéšem. Sousední Bangladéš registruje záplavy téměř na třetině svého území. Voda zaplavila domovy až 2,8 milionů obyvatel a asi milion z nich odřízla od okolního světa. V Nepálu kvůli záplavám a sesuvům půdy zahynulo přes 100 lidí. Některé oblasti v Indii a Bangladéši, které nyní ohrožují záplavy, navíc v květnu zasáhl ničivý cyklon Amphan.

Covid-19 znemožňuje sklizeň čaje

Indie má třetí nejvyšší počet potvrzených případů nemoci covid-19 na světě a nově nakažených stále přibývá. Od poloviny července se v zemi koronavirem každý den nakazí přes 30 000 lidí. Šíření viru v Indii se už neomezuje jen na velká města, ale zasáhlo i venkovské oblasti, kde je dostupnost zdravotní péče horší. Tam jej v některých případech zavlekli lidé pracující v šedé ekonomice, kteří následkem protikoronavirových opatření přišli o práci, upadli do chudoby a museli se vrátit z měst.

Situace je vážná i ve městech. Podle BBC téměř čtvrtina obyvatel indické metropole Dillí už pravděpodobně prodělala nemoc covid-19. Vyplývá to z indické vládní studie, která testovala protilátky proti covidu-19 u náhodného vzorku obyvatelstva. Studie indické vlády, která ale zkoumala krevní vzorky u 21 387 lidí, potvrdila protilátky u 23,48 procenta z nich. Ukázala také na to, že velké množství nakažených osob nemá příznaky choroby. Město navíc trpí kritickým nedostatkem nemocničních lůžek.

V Indii se dávají úplatky kvůli hospitalizaci covid pacientů

Celkový počet nakažených v Indii od začátku epidemie minulý týden přesáhl jeden milion. Indie je tak po Spojených státech a Brazílii třetím státem, který tuto hranici překonal. V důsledku komplikací souvisejících s nemocí covid-19 v Indii zemřelo už více než 28 000 lidí. Pokud se vezme v úvahu počet zemřelých na počet obyvatel, pak se ale Indie podle statistik americké Univerzity Johnse Hopkinse [JHU] nachází kolem 85. místa.

Dodejme, že indické úřady již povolily používání léku Itolizumab domácí farmaceutické společnosti Biocon. A to pro léčbu mírných až vážných dýchacích obtíží, včetně těch způsobovaných covidem-19.

266 miliard USD na podporu ekonomiky

Indický premiér Naréndra Dámodardás Módí na začátku května 2020 oznámil, že podpora ekonomiky zasažené v důsledku koronaviru celostátním omezením pohybu obyvatel (tzv. lockdown) bude ve výši 20 biliónů rupií [266 miliard USD], což představuje deset procent indického HDP. Poměrem hodnoty podpory k HDP se tak Indie zařadila mezi špičku, a to na páté místo za Japonsko [21,1 %], USA [13,0 %], Švédsko [12,0 %] a Německo [10,7 %]. Vláda také navýšila maximum pro emitování státních dluhopisů v aktuálním rozpočtovém období 2020-2021 ze 7,8 bilionů na 12 bilionů rupií.

Mezinárodní měnový fond [MMF] ve své dubnové prognóze vývoje světové ekonomiky předpokládal reálný růst hospodářství Indie v aktuálním finančním roce [duben 2020 až březen 2021] ve výši 1,9 % [proti lednovým 5,8 %]. Nicméně například investiční banka Barclays v dubnu uvedla, že Indie nemůže očekávat žádný růst. Banka UBS odhadovala v květnu 2020 0,4% pokles HDP.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here