Nová podoba programu Antivirus podle německého vzoru, kterou připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] spolu s Ministerstvem průmyslu a obchodu [MPO], má zatím pouze orientační obrysy. MPO teprve hledá klíč, podle kterého by posuzovalo, za jaké situace budou moci firmy o kurzarbeit požádat.

Podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jana Rafaje klasický kurzarbeit podle německého vzoru, který nestaví na zaměstnancích na překážkách, ale na udržení zaměstnanosti, nebude dříve než na konci letošního roku.

„My víme, že nový kurzarbeit vznikne někdy na konci roku. To znamená, že my žádáme, aby byl stávající Antivirus prodloužen do konce roku. A také bychom byli rádi, aby jeho prodloužení vláda oznámila před svým odjezdem na dovolenou, protože firmy čekají na informaci o prodloužení či neprodloužení tohoto programu,“ uvedl pro FinTag.cz.

Zároveň potvrdil přípravy nové podoby programu, kterou již oznámilo MPSV. Podle něj však v jeho nastavení zbývá doladit mnoho důležitých detailů. Jedním z nich jsou i podmínky, za kterých budou moci firmy požádat o podporu. Což má, jak pro FinTag.cz uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD], na starosti právě MPO. To však prostřednictvím svého tiskového oddělení na otázky po znění konkrétních podmínek pro firmy i přes urgence prozatím odpovědět nedokázalo.

J. Maláčová: Připravili jsme trvalý kurzarbeit, teď je na řadě MPO

Firmy by měly dostat více peněz

Podle Jana Rafaje SP ČR za firmy souhlasí se změněným principem nového tuzemského kurzarbeitu dle německého vzoru. Tím by bylo, že firma by nezískávala podporu v případě, kdy bude mít zaměstnance takzvaně na překážkách, ale v momentě, kdy bude potřebovat pomoci zaměstnance udržet v pracovním poměru. Nová podoba programu tak sleduje podporu částečné zaměstnanosti, protože program počítá s vyplacením podpory zaměstnancům [v této fázi] buď za jeden, dva nebo tři dny, kdy nebudou docházet do zaměstnaní. Změnou je i to, že nový program by měl být ukotven v české legislativě. To současný Antivirus není.

„Avšak není to tak jednoduché. A není to jen o tom, že by se čekalo pouze na podmínky pro firmy od MPO. V návrhu je třeba dotáhnout ještě mnoho dalších věcí, které jdou i za MPSV. Ať už se to týká změn v zákoníku práce, ale i dalších zákonů. A dále i fungování úřadů práce, které by měly zaměstnancům vyplácet podporu přímo,“ vysvětluje Jan Rafaj.

Dobrá zpráva ovšem podle něj je, že firmy, které by do nového programu vstoupily, dostávaly více peněz, než nyní dostávají z programu Antivirus. To je podle zkušeností z praxe zhruba 46 procent, nikoli vládou avizovaných 60 procent nákladů na zaměstnance. Jak pro FinTag.cz potvrdil například i viceprezident Sdružení automobilových výrobců [AutoSAP] a předseda představenstva společnosti Motor Jikov Group Miroslav Dvořák.

PODCAST: Automotive potřebuje rychlou cashovou pomoc

Kurzarbeit podle německého vzoru a jeho podmínky

Podmínky nového kurzarbeitu jsou v základu nastaveny plošně a individuálně. O spuštění programu může rozhodnout rostoucí nezaměstnanost a vláda v případě mimořádných událostí. A dále pak již zmíněné konkrétní situace v konkrétní firmě. Podle Jana Rafaje však tyto podmínky nejsou zatím známé.

„MPO by mělo individuálně kontrolovat, za jakých podmínek bude moci firma vstoupit do nového kurzarbeitu. Nyní pracujeme na stanovení toho, které informace by firmy v této věci musely předkládat. V jakém formátu je budou dávat. A co v nich bude. Zda to bude například pokles zisku, obratu a podobně,“ uvedl pro FinTag.cz.

Avšak nejenom v legislativních otázkách panují nejasnosti. Panují i v klíčových parametrech nastavení celého programu. Zatímco například MPSV požaduje, aby firma mohla být v programu devět měsíců a déle, diskutuje se i varianta maximální účasti v programu jen po dobu půl roku. Stejně tak není vyjasněný požadavek Hospodářské komory [HK ČR], aby firmy byly osvobozeny po dobu, kdy jejich pracovníci budou takzvaně na kurzarbeitu, od povinnosti odvádět za ně sociální pojištění, jako by pracovali pět dnů v pracovním týdnu.

Podle prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka je přesto v tuto chvíli jasné, že firmy, aby zvládly dopady krize covid-19 a udržely zaměstnanost, obdobu německého kurzarbeitu potřebují. A toho si je dle jeho slov dobře vědom jak premiér Andrej Babiš [ANO], tak vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček [za ANO]. Což se podle něj potvrdilo i při jejich posledním jednání [28.7.] o takzvaném desateru opatření pro obnovu a posílení dlouhodobého růstu české ekonomiky SP ČR.

Dan Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here