Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] včera vyřadilo z bezpečných zemí Rumunsko a mezi bezpečné země zařadilo Tunisko. Toho se okamžitě chopily cestovní kanceláře, které Čechům znuvu nabídly pestrou nabídku dovolených právě v této africké zemi.

Aktualizace: Do Tuniska bude nutný negativní test na koronavirus, a to pro cesty ze všech zemí. Informovala o tom 19. srpna na twitteru tuniská tisková agentura TAP. Zatím není jasné, od kdy tato povinnost bude platit. Opatření se ovšem nebude týkat Čechů, kteří do země pojedou s cestovními kancelářemi, uvedla Asociace cestovních kanceláří ČR. Tuto informaci na twitteru potvrdil český ministr zahraničí Tomáš Petříček [ČSSD].

Všichni navrátilci z Rumunska se musí od 3.8. nechat v Česku otestovat na covid-19, anebo se odebrat do dvoutýdenní karantény. Kvůli vysokému počtu nakažených už pro nás není totiž Rumunsko bezpečná země. Naopak od pondělí se stalo bezpečnou zemí Tunisko. Čeští občané se po návratu z něj již nemusí prokazovat negativním covid testem, ani být dva týdny v izolaci.

„Země je připravená na obnovení letů i na nové turisty. Cestovatelé po příletu pouze vyplní jednoduchý formulář. Žádný test není vyžadován,” říká obchodní ředitel a mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka.

Formulář mohou lidé podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové vyplnit také online ještě v ČR ve chvíli, kdy budou znát číslo svého sedadla v letadle. Podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka je aktuální nabídka hotelů v Tunisku téměř identická jako v loňské sezoně. Zavřené zůstaly pouze jednotky hotelů.

Bezpečné Tunisko probudilo zájem Čechů

Podle odhadů jsou v Tunisku kvůli strachu z covidu-19 hotely obsazeny jen z 50 procent. Poloviční propad klientely hlásí i tamější restaurace, ale i firmy, jež pro turisty zajišťují pronájem aut. Podle zástupců cestovních kanceláří však rozhodnutí zařadit Tunisko na seznam bezpečných zemí vyvolalo mezi Čechy značný zájem o dovolenou v něm.

„Již přes víkend jsme zaznamenali stovky nových rezervací,“ říká obchodní ředitel a mluvčí CK Exim Tours Petr Kostka.

Zájem potvrzuje i mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. Podle něj bude většina hotelů v Tunisku otevřena a mnozí hoteliéři klienty lákají na snížené ceny. Ty mohou být až o pětinu levnější.

„Ceny jsou ve srovnání s předešlými sezonami přibližně o 15 až 20 procent nižší, protože hoteliéři přicházejí se zvýhodněnými nabídkami, aby přilákali klienty,” upřesňuje.

V zemi ale nadále platí přísná bezpečnostní opatření. V hotelech, restauracích, památkách, obchodech a na dalších veřejných místech zaměstnanci nosí roušky. Návštěvníci musí povinně dodržovat minimálně metrové rozestupy.

„Konat se mohou pouze animační programy pro dospělé, a to výhradně ve venkovních prostorech. Lehátka na pláži i u bazénu jsou rozmístěna metr od sebe. Před vstupem do bazénu je vyžadována sprcha s použitím mýdla, v bazénu je omezen počet lidí,” říká mluvčí cestovní agentury Invia Andrea Řezníčková.

Do bazénu je vstup podle ní zakázán těhotným ženám, lidem s dýchacími problémy či kardiakům. Fungovat podle ní nemohou diskotéky, noční a taneční kluby.

Tunisko místo Egypta

Ministr zahraničí Tomáš Petříček [ČSSD] oznámil informaci o zařazení Tuniska na seznam bezpečných zemí ve čtvrtek. CK od pátku zahájily prodej zájezdů do této destinace a první lety jsou plánované na 15. srpna.

Tunisko by Čechům podle CK mohlo nahradit zatím nedostupné zájezdy do Egypta a Turecka. Český statistický úřad má poslední údaje o delším pobytu Čechů v Tunisku z roku 2014, kdy tam odjelo 77 000 tuzemských cestovatelů.

Češi mohou nyní bez omezení cestovat do všech států Evropské unie kromě Rumunska. Při návratu z něj se musejí prokázat negativním testem na covid-19. Tuto podmínku musejí splnit také při návratu z Černé Hory a Srbska. Mezi bezpečné země mimo Evropu česká vláda od 1. 7. zahrnula Thajsko, Kanadu, Austrálii, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Koreu.

Španělsko, Švédsko, Bulharsko a Portugalsko

V posledních dnech se ovšem nebezpečně zvyšují počty nemocných covidem-19 ve Španělsku, Švédsku, Bulharsku a Portugalsku. Jelikož je čas letních dovolených a tyto země patří k oblíbeným místům turistů i z Česka, měli by proto při plánování cesty počítat i s variantou, že se mohou reálně a v brzké době tyto země dostat mimo seznam bezpečných zemí. Jak ostatně upozorňuje i samo MZ ČR.

„Pokud by se epidemiologická situace zhoršila, zejména pak ve Španělsku, Švédsku, Bulharsku a Portugalsku, mohly by být tyto státy v krátké době vyřazeny ze seznamu států s nízkým rizikem nákazy,“ uvedlo ministerstvo.

Rumunsko již není kvůli covidu-19 pro Česko bezpečné

Podle údajů z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí [ECDC] jsou vyšší počty nově potvrzených případů v níže uvedených lokalitách. V nich je třeba počítat s přísnějšími restrikcemi. Pokud to není nutné, je lepší se jim vyhnout.

Rakousko: Horní Rakousy a Vídeň, Švýcarsko: Ženeva, Švédsko: Västerbotten, Västra Götaland, Gävleborg, Bulharsko: Sofie, Varna, Plovdiv, Chorvatsko: Vukovarsko-sremská župa, Záhřebská župa, Osijecko-baranjská župa, Splitsko-dalmatská župa, Španělsko: Katalánsko, Aragón, Navarra, Baskicko, Portugalsko: Lisabon.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here