Hrubý domácí produkt [HDP] USA ve druhém čtvrtletí klesl podle zpřesněných údajů v přepočtu na celý rok o rekordních 31,7 %. HDP Kanady propadl ve druhém čtvrtletí o rekordních 38,7 %. To ale nejsou jediné novinky ze Severní Ameriky. Donald Trump oznámil, jak chce udržet a přivést výrobu zpět do USA.

Informaci o razantním propadu ekonomiky USA potvrdilo americké ministerstvo obchodu. Jeho rychlý odhad zveřejněný zhruba před měsícem uváděl propad HDP o 32,9 procenta. Aktuální 31,7% propad HDP USA je ale i tak rekordní od velké hospodářské krize z počátku 30. let minulého století. To samé platí pro současnou americkou nezaměstnanost, která klesla na 10,2 z červnových 11,1 procenta. Zůstala však vysoko nad úrovněmi z období před koronavirovou krizí. Přitom ještě v únoru činila 3,5 procenta a byla nejnižší za 50 let.

V USA přibylo v červenci 1,8 mil. nových pracovních míst

Z hlediska HDP ve druhém čtvrtletí ještě hůře než USA dopadla Kanada, která je spolu s Mexikem jedním z hlavních obchodních partnerů USA. Ekonomika Kanady klesla ve druhém čtvrtletí v celoročním přepočtu o rekordních 38,7 procenta. I tak ale byl čtvrtletní hospodářský propad Kanady mírnější, než čekali analytici. Ti počítali s poklesem o 39,6 procenta. Jiná dobrá zpráva je, že za červen reálný HDP Kanady díky obnovování ekonomické aktivity vzrostl o 6,5 procenta, což je také rekord. V červenci se pak podle předběžného odhadu statistiků zvýšil o tři procenta.

„V tuto chvíli je to určitě oživení ekonomiky Kanady ve tvaru V,” komentoval zprávu ekonom finančního ústavu Scotiabank Derek Holt.

Oživení ve tvaru písmene “V” znamená, že po výrazném propadu následuje stejně rychlé oživení a návrat k růstu téměř na předchozí úrovně. Čemuž odpovídá i skutečnost, kdy v sektoru výroby zboží zaznamenal v červnu růst o 7,5 procent, zatímco sektor služeb se zvýšil o 6,1 procent. Z 20 průmyslových sektorů jich v červnu zaznamenalo růst 19 z nich, uvedl kanadský statistický úřad.

FED rozhýbal finanční trhy

Další významnou zprávou z americké ekonomiky jsou kroky tamější centrální banky [FED], která oznámila změny ve způsobu nastavení měnové politiky. Banka chce umožnit, aby inflace rostla rychleji, než je obvyklé. To kvůli podpoře trhu práce a širší ekonomiky. Což podle ekonoma Komerční banky Michala Brožky v pátek ocenily i finanční trhy.

„Na finančním trhu bylo ještě znát doznívání včerejších zpráv z Jackson Hole, kde šéf Fedu oznámil změny ve způsobu nastavení měnové politiky. Pokračoval tak pozvolný nárůst inflačních očekávání v USA. Akciové indexy v Evropě se pohybovaly smíšeně a americké akciové futures míří do lehkého plusu,“ uvedl Michal Brožka.

Podle něj jsou signály vyšší budoucí inflace při uvolněné měnové politice obecně negativní zprávou pro dolar. Ten v pátek také proti euru oslabil o 0,6 procenta.

Nová měnová politika FEDu z praktického hlediska znamená, že banka bude méně inklinovat ke zvýšení úrokových sazeb v případě, kdy míra nezaměstnanosti klesne, pokud se současně nezvýší inflace. To znamená, že FED umožní inflaci pohybovat se mírně nad současným dvouprocentním cílem považovaným za strop cenové stability po určitou dobu následující po období, kdy byla pod tímto cílem. Nový přístup k měnové politice schválilo všech 17 členů měnového výboru FEDu.

„Naše revidované prohlášení odráží naše uznání výhod silného trhu práce, zvláště pro mnoho komunit s nízkými a středními příjmy, a toho, že silný trh práce se dá udržet, aniž by způsobil nežádoucí zvýšení inflace,” prohlásil šéf FEDu Powell. Dodal, že banka si nestanoví přesný cíl pro míru nezaměstnanosti, ale bude vycházet z celkové situace.

Donald Trump chce návrat výroby do USA

Ale ani tím zprávy z USA nekončí. Velice jasně se v tomto týdnu vyjádřil americký prezident Donald Trump na adresu amerických firem, které mají své výrobny mimo území USA.

„Uvalíme cla na každou firmu, která opustí Ameriku, aby vytvářela pracovní místa v zahraničí,” prohlásil ve svém čtvrtečním projevu, v němž přijal republikánskou nominaci do listopadových prezidentských voleb.

Globalizace se vymkla kontrole, říká americký ministr obchodu

„Zajistíme, že naše podniky a pracovní místa zůstanou v naší zemi, což už děláme. Programem Joea Bidena [demokratický vyzyvatel D. Trumpa, pozn. red.] je Made in China. Mým programem je Made in the USA,” dodal Donald Trump.

Ekonomická politika Donalda Trumpa oslovuje 49 % Američanů

Jeho ekonomická politika přitom nestojí pouze na restrikcích, ale i pobídkách pro americké firmy. Konkrétně pak těm, které přesunou svou výrobu z Číny zpět do USA, přislíbil daňové úlevy. Zároveň ale pohrozil, že jeho administrativa odstřihne od vládních kontraktů americké podniky, které přesouvají práci na čínské subdodavatele. Nutno dodat, že Donald Trump prozatím to, co slíbil svým voličům, splnil.

Na druhé straně je otázka, jak moc to s americkými firmami Donald Trump myslí vážně. Zvlášť, když nyní například vyzval k bojkotu americké firmy na výrobu pneumatik Goodyear. Ta totiž vyzvala zaměstnance, aby na pracovišti nenosili žádné oblečení podporující některou z politických stran či hnutí. Což platí i pro čepice se sloganem Donalda Trumpa Make America Great Again [MAGA].

„Nekupujte pneumatiky Goodyear. Oznámili zákaz čepic MAGA. Kupte si lepší pneumatiky za mnohem méně!” Totiž napsal na svém twitterovém účtu Trump. Zda myslí ty pneumatiky vyrobené například v Číně, však již neuvedl.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here