Evropská komise [EK] notifikovala podpůrný program Covid – Ubytování. Ministerstvo pro místní rozvoj [MMR] slibuje vyhlášení výzvy v programu Covid – Ubytování na čerpání dotací co nejdříve. Na svém twitterovém účtu to oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová [ANO].

Vláda schválila dotační program Covid – Ubytování 21.7. Z něj stát přispěje ubytovacím zařízením 100 až 330 korun na pokoj a noc za období, kdy musela být uzavřena. Více než měsíc se ovšem čekalo, až program schválí EK.

„Právě jsme od Evropské komise získali notifikaci k našemu programu COVID – Ubytování. Výzvu na podávání žádostí vyhlásíme co nejdříve,“ uvedla dnes na svém twitterovém profilu ministryně Klára Dostálová.

Co znamená „co nejdříve“ však neuvedla. MMR před několika týdny tvrdilo, že se spuštěním výzvy počítá v srpnu. Zda svůj slib splní, se tak ukáže v následujících dnech. Dotace z programu Covid Ubytování jsou určeny pro provozovatele ubytovacích zařízení. Rozhodné období pro podporu tohoto odvětví cestovního ruchu je od 14. 3. 2020 do 24. 5. 2020. To je 72 dní. Jde o dobu, po kterou byla zařízení uzavřena z důvodu platnosti usnesení Vlády ČR v souvislosti s koronavirovou krizí. U vyplácení podpory bude zohledněna i sezónnost ubytovacího zařízení. Pokud bylo v předchozích dvou letech zařízení uzavřeno, nárok na podporu mít nebude. Případně mu bude podpora poměrem zkrácena.

Pravidla v programu Covid Ubytování

Nový program má fungovat tak, že v momentě, kdy MMR vyhlásí výzvu k předkládání žádostí o dotaci, vyplní žadatelé online formulář žádosti a doručí jej na Státní fond podpory investic [SFPI], někdejší Státní fond rozvoje bydlení. Právě ten bude administrátorem žádostí o dotaci. Dotace je navržena ve výši 100 Kč až 330 Kč v závislosti na kategorii a třídě ubytovacího zařízení. O dotaci nebudou moci žádat provozovatelé pronájmů Airbnb.

Výše dotace z programu Covid – Ubytování dle typu zařízení

[Zdroj: MMR]

MMR uvedlo, že přípravu programu konzultovalo s Ministerstvem financí ČR [MF ČR] a s Asociací hotelů a restaurací ČR [AHR ČR].

Covid – Ubytování jako náhrada ušlých zisků

Více než 95 procent ubytovacích zařízení muselo v době krize covid-19 na dva a půl měsíce zavřít. K tomu se přidal propad cestovního ruchu, kdy ubytovací kapacity jsou v regionech vytíženy pouze na cca 50 procent. V Praze a dalších velkých městech na ještě méně.

Z posledního šetření Asociace hotelů a restaurací vyplývá, že například obsazenost ubytovacích zařízení v Praze je 10 až 20 procent. Z průzkumu je dále zřejmé, že pražští provozovatelé ubytovacích zařízení propouštěli více než jejich kolegové v regionech.

Celkem třetina podnikatelů propustila až desetinu svých zaměstnanců. Další třetina podnikatelů propustila do 30 procent zaměstnanců a 15 procent firem uvedlo, že už musely propustit polovinu svých zaměstnanců.

HK ČR nabízí bezplatné poradenství k programu

Do programu Covid – Ubytování se aktivně zapojila i Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Ta pražským hotelům a penzionům nabízí bezplatný poradenský servis při čerpání dotace prostřednictvím online poradny, kterou otevřela s hlavním městem Praha již v červnu.

„Dosud podnikatelé potřebovali odbornou pomoc nejčastěji v souvislosti s programem Covid – Nájemné, Pětadvacítkou a s nároky zaměstnanců při překážkách v práci. Nově získají také kvalifikované poradenství týkající se programu Covid – Ubytování, které jim pomůže předejít chybám při podání a zvýšit tak úspěšnost jejich žádosti o příspěvek,“ uvedla HK ČR.

Její zástupci dále uvedli, že poradit si od pracovníků vyškolených na problematiku podnikání v době covid-19 a po ní mohou podnikatelé i osobně. A to na čtyřech kontaktních místech. V pražském Florentinu, ve Vodičkově ulici, na náměstí Franze Kafky a ve Štefánikově ulici.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here