Amerika zaznamenala další snížení nezaměstnanosti. V červenci tam přibylo 1,8 milionu nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v USA tak klesla na 10,2 procenta. Podle amerického ministerstva práce přibyla nová pracovní místa napříč všemi demografickými skupinami.

Americká ekonomika v červenci vytvořila 1,763 milionu nových pracovních míst. Míra nezaměstnanosti klesla oproti červnu o 0,9 % [na 10,2 % z 11,1 %]. Růst zaměstnanosti ale v červenci ve srovnání s červnem zpomalil. To vzniklo rekordních 4,791 milionu pracovních míst. I tak překonal očekávání analytiků. Ti počítali se vznikem zhruba 1,6 milionu pracovních míst.

„Zpráva o dalším silném růstu nových pracovních míst doplnila celý týden povzbuzujících zpráv. Ty platily pro růst průmyslové produkce, služeb a dalším poklesu počtu žádostí o dávky v nezaměstnanosti,“ okomentoval výsledky americký ministr práce Eugene Scalia [na obrázku vlevo].

Upozornil na to, že červencové přírůstky nových pracovních míst jsou třetími nejvyššími v historii. Zároveň přišly i přesto, že mnohé z největších států zpřísňovaly omezení v reakci na rostoucí případy koronaviru.

„I přes tyto přírůstky zůstává příliš mnoho Američanů bez práce,“ dodal s tím, že vláda je odhodlána poskytovat nezaměstnaným lepší a cílenou podporu při zachování prorůstové politiky, které vedla k mimořádně úspěšné ekonomice před nástupem koronaviru.

Pracovních míst přibývá. Rostou i počty nakažených

Nezaměstnanost v USA byla před koronavirovou krizí na historicky nejnižších úrovních. Míra nezaměstnanosti v USA v únoru činila 3,5 procenta. To je nejnižší úroveň za posledních 50 let, od roku 1970. Nezaměstnanost žen byla nejnižší za posledních 67 let, od roku 1953. V únoru rekordně přibyla i nová pracovní místa v USA [+273 000]. V lednu to bylo 48 tisíc nových pracovních míst.

V únoru a lednu rekordně přibyla nová pracovní místa v USA

Koronavirová krize změnila vše. Zatímco hrubý domácí produkt [HDP] Spojených států se loni zvýšil o 2,3 procenta, Amerika je nyní v recesi. V prvním čtvrtletí HDP USA klesl o pět procent, ve druhém pak již o 32,9 procenta. Jde o nejhorší výsledek od roku 1947.

Spojené státy potvrdily 5% propad HDP. A znovu bojují s virem

Podle analytiků na první pohled propad americké ekonomiky ukazuje na sice “šílený údaj”, nicméně v meziročním srovnání jde o pokles o 9,5 procenta, což s ohledem na celosvětový kontext není až tak hrozné. Co ovšem překvapilo, byly cenové deflátory HDP a spotřeby domácností, které v mezikvartálním anualizovaném vyjádření vykázaly pokles o 1,8 procenta respektive 1,1 procenta, a to bylo citelně pod odhady. Celkově měla spotřeba ve druhém čtvrtletí USA klesnout o 34 procent. Což je problém, protože právě spotřeba představuje více než 70 procent ekonomické aktivity USA.

Zázrak se nekoná. HDP ČR, ale i dalších států prudce klesl

Podle některých analytiků se již americké hospodářství vrátilo k růstu. Mnozí ekonomové a zejména pak zástupci Trumpovi administrativy ve třetím čtvrtletí očekávají výrazné oživení.

pracovnich

Problém ovšem zůstává: Spojené státy zaznamenaly už přes pět milionů nakažených koronavirem SARS-CoV-2. Jenom včera [8.8.] přibylo ve Spojených státech 54 203 potvrzených případů nákazy. Úmrtích v souvislosti s covidem-19 přibylo 982. Celkový počet zemřelých s covidem-19 dosáhl podle Univerzity Johse Hopkinse [JHU] 162 395.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here