„Nevyřešená pravidla pro předčasné splátky hypotéky vnímám jako největší problém současného hypotečního trhu,“ uvedl na dnešní konferenci Hypotéka 2020 předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix.

Hypotečnímu trhu se i navzdory aktuální krizi covid-19 daří. Meziroční růst trhu s hypotečními úvěry a úvěry na bydlení ze stavebního spoření prozatím dosahuje z hlediska objemů 30 procent. Velké banky a stavební spořitelny zvyšují své podíly na trhu. Úrokové sazby jsou pro klienty atraktivní.

„To vše a další je dobré. Ožehavé a zásadní téma zůstávají stále předčasné splátky hypoték. Máme to bájné stanovisko České národní banky, že nelze účtovat nic než reálné náklady. Praxe je ale taková, že některé banky neúčtují nic, jiné si naopak za předčasné splacení hypotéky peníze naúčtují,“ uvedl na konferenci Hypotéka 2020 Jiří Feix.

„Tato praxe nepřináší nic dobrého jak bankám, tak klientům. Měli bychom dosáhnout jednotného přístupu, protože to celé nemůže dopadnou dobře,“ dodal.

Předčasné splátky hypoték

Podle Jiřího Feixe možnost refinancovat hypotéky není něco, co spadá do ochrany spotřebitele. Proto si myslí, že finanční instituce by měly mít nárok na nějaké odškodnění a zaplacení nákladů. To v případě, že se jejich klient rozhodne předčasně splatit hypotéku například kvůli tomu, že chce přejít z důvodu výhodnějších podmínek k jiné bance.

„To není jen problém bank, ale i klientů, kterým se může stát, že právě z tohoto důvodu banky budou velice opatrné v tom, nabídnout jim dlouhodobou fixaci. To proto, aby předcházely situaci, kdy fixace bude vnímána klientem pouze tak, že je dobrá, když je pro ně výhodná,“ vysvětlil Jiří Feix.

Ceny dlouhých a krátkých fixací u hypoték se vyrovnaly

Jiří Feix dále upozornil na to, že Česká bankovní asociace [ČBA] má návrh, kolik by si banky měly za předčasné splacení hypoték naúčtovat.

„Je otázka, jak se nám to podaří prosadit v parlamentu. Měli bychom to ale prosadit co nejdříve, abychom zabránili případným budoucím velkým škodám,“ upřesnil.

Situace na trhu a další vývoj

Podle zástupců bank, kteří vystoupili na konferenci Hypotéka 2020, je současná situace na hypotečním trhu i vzhledem ke krizi covid-19 překvapivě velice dobrá. Nekomplikuje ji prozatím ani vývoj na realitním trhu, kde ceny nemovitostí mírně rostou. Do budoucna banky neočekávají propad cen, ale spíše vyrovnání nabídky a poptávky nemovitostí.

Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký ovšem upozornil, že do budoucna lze očekávat „brutální přesmlouvání“ hypotečních úvěrů mezi jejich poskytovateli. To spolu s tím, jak se bude vyvíjet nabídka bank a služby hypotečních zprostředkovatelů a jak budou upraveny podmínky za předčasné splátky. Zároveň uvedl, že riziko trhu jsou i investiční hypotéky, jichž bylo na trhu poskytnuto velice mnoho.

Banky se bojí o zisky kvůli levnému refinancování hypoték

Jiří Feix upozornil, že do budoucna lze očekávat pokles objemu poskytnutých úvěrů spolu s tím, jak bude docházet k útlumu ekonomiky. Podle něj je ale současná situace příznivá. Stabilizovaná je podle něj výše úroků u úvěrů i marže bank. Problémy bankám nečiní ani odklady splátek v rámci vládního moratoria kvůli covid-19, které se dotklo zejména spotřebních úvěrů. Budoucnost trhu ovlivní podle zástupců bank i nastupující digitalizace.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here