Německo pro příští rok počítá s rozpočtovým schodkem 96,2 miliardy eur [2,6 bil. Kč]. Návrh ministra financí Olafa Scholze dnes [23.9.] schválila tamější vláda. Pro ostatní to znamená, že SRN bude do své ekonomiky investovat nejen letos, ale i v příštích letech. Čímž znovu významně zvýší svou konkurenceschopnost.

Svou dluhovou brzdu Německo bude aktivovat až v roce 2022. Do černých čísel se ale nevrátí ani v roce 2024, kdy stále ještě počítá se schodkem pěti miliard eur [135 mld. Kč].

Němci diskutují dluhovou brzdu, tzn. jít do deficitních rozpočtů

Německo mělo vyrovnané či přebytkové rozpočty od roku 2014, čehož dosáhlo poprvé od roku 1969. Vyrovnané hospodaření Německo původně plánovalo i na letošek a ve výhledu také pro nadcházející roky. Letos na jaře ale přišla krize covid-19 a všechno je jinak.

Rozpočet v roce 2020 a investice do ekonomiky

Výchozí stav německých veřejných financí byl ve znamení silných finančních rezerv, jež německá vláda nashromáždila za poslední roky. To znamená, že na začátku krize covid-19 Německo disponovalo značnými finančními rezervami.

Němci mají rekordní přebytek, Britové rekordně slabý růst

Kvůli pandemii covidu-19, jejíž hospodářské následky se Berlín snaží překonat masivními podpůrnými programy, dosáhne i tak letošní rozpočet schodku 217,8 miliard eur [5,9 bil. Kč]. S výdaji a příjmy ve výši 508,5 miliardy eur bude letošní rozpočet rekordní.

„Jednáme rozhodně, i když to stojí mnoho peněz. Nicnedělání by naši zemi stálo mnohem více,“ uvedl v této souvislosti německý ministr Scholz.

Ekonomika poroste už v říjnu, říká německý ministr hospodářství

Rozpočet na rok 2021 a investice do ekonomiky

Letošní schodek bude nejvyšší od vzniku spolkové republiky a ten v příštím roce pak druhý nejvyšší. I za ním se ale skrývá podle německé vlády racionální úvaha.

„Spolkovým rozpočtem pro rok 2021 stabilizujeme hospodářství a zajistíme růstové podněty,“ vysvětluje ministr.

Dodává, že finanční rozvaha je odpovědná. V dalších letech už se zadlužování rychle sníží.

Zdůraznil, že Německo chystá miliardové investice do silnic, železnic či přestavby hospodářství na klimaticky vstřícné. Dnešní investice se tak podle ministra financí stanou základem pro udržitelný a silný hospodářský růst v příštích letech.

I Německo bude muset jít pro finance na finanční trhy

Rozsáhlé zadlužování Scholz zdůvodnil tím, že koronavirová krize je historicky výjimečná situace. V příštím roce navrhuje příjmy a výdaje na 413,4 miliardy eur [11,1 bil. Kč], což bude o 18,7 procenta méně než letos. Na daních plánuje v příštím roce vybrat 292 miliard eur [7,9 bil. Kč].

Finanční plán pro roky 2022 až 2024 už předpokládá rychlé snižování schodku, nejprve na 10,5 miliardy eur, v roce 2023 na 6,7 miliardy eur a o rok později na 5,2 miliardy eur. Až do roku 2022 chce Německo rozpočet snižovat, jeho mírné navýšení o 100 milionů eur na 387,1 miliardy eur nastane v roce 2023. Po vládě, která návrh rozpočtu a finanční plán do roku 2024 schválila, se plánovanými výdaji budou zabývat Spolkový sněm a také Spolková rada, tedy obě parlamentní komory.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here