Pokles německé ekonomiky kvůli covidu-19 se po letních prázdninách podaří zastavit a nejpozději od října již hospodářství opět poroste. V rozhovoru pro Bild am Sonntag to řekl německý ministr hospodářství Peter Altmaier [CDU].

Ministr Peter Altmaier letos počítá s poklesem hrubého domácího produktu [HDP] o zhruba šest procent. V příštím roce by se podle něj mohl HDP zvýšit o více než pět procent. Altmaier nicméně upozornil, že ho znepokojuje tempo šíření koronaviru v USA.

„Pandemie, která se tam dostává mimo kontrolu, má velké dopady na světovou ekonomiku,“ uvedl.

Ministr rovněž uvedl, že situace na německém trhu práce by se od listopadu měla začít zlepšovat. Jeho cílem je vrátit do roku 2022 zaměstnanost na úroveň z období před příchodem koronavirové krize. Německá vláda očekává, že německá ekonomika letos klesne o 6,3 procenta, což by bylo nejvíce od druhé světové války.

Situace v německé ekonomice

V prvním čtvrtletí německá ekonomika klesla proti předchozím třem měsícům o 2,2 procenta. Zaznamenala tak nejhlubší propad od globální finanční krize v roce 2009. Ve druhém čtvrtletí se počítá s ještě mnohem výraznějším poklesem, německý spolkový úřad svůj rychlý odhad zveřejní v polovině příštího měsíce.

Podle hospodářského institutu Ifo se pětina německých firem cítí existenčně ohrožená koronavirovou krizí. V ohrožení se cítí hlavně poskytovatelé služeb, v anketě se tak ohodnotilo 27 procent oslovených firem v odvětví. V obchodu to bylo 18 procent, v průmyslu 17 a ve stavebnictví jen dvě procenta.

„V příštích měsících bychom mohli být svědky vlny insolvencí,“ upozornil analytik institutu Ifo Stefan Sauer.

Nejvíce nejisté jsou ohledně vlastní budoucnosti cestovní kanceláře – obavy o existenci jich má 85 procent. V případě hotelů je to 76 procent, restaurací pak 67 procent. Ve stejném duchu se vyjádřilo také 55 procent lidí zaměstnaných v kreativním odvětví, umělců a bavičů. Za nimi se umístila lodní doprava s 50 a filmový průmysl s 48 procenty. Stejné obavy sdílí 26 procent výrobců automobilů a jejich dodavatelů.

Ifo očekává, že německá ekonomika, která je největší v Evropě, letos kvůli koronaviru klesne o 6,7 procenta. V příštím roce by pak měla vykázat růst o 6,4 procenta, čímž by se vrátila na úroveň z konce roku 2019.

Objem zakázek v Německu vzrostl

Objem zakázek v německém průmyslu se v květnu zvýšil o 10,4 procenta po celkovém propadu o 37 procent v předchozích dvou měsících. Uvedl to německý statistický úřad. Objem domácích průmyslových zakázek vzrostl o 12,3 procenta. Zakázek ze zahraničí pak přišlo o 8,8 procenta více. Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali celkový nárůst na 15 procent.

„Údaje o objednávkách signalizují, že recese výrobního sektoru překonala své dno,“ uvedlo ministerstvo hospodářství.

„Nízká úroveň objednávek ale také ukazuje, že proces obnovy není zdaleka u konce,“ dodal německý statistický úřad.

Objednávek v květnu přišlo o 30,8 procenta méně než v únoru, což byl měsíc, kdy ještě nebyla zavedena opatření proti šíření koronaviru. Německá vláda očekává, že ekonomika letos klesne o 6,3 procenta, což by bylo nejvíce od druhé světové války.

Německo předsedá unii

Dodejme, že Německo aktuálně předsedá Evropské unii. Kancléřka Angela Merkelová ujistila, že Německo je na svůj úkol připraveno. Merkelová, která stála v čele spolkové republiky už při jejím minulém unijním předsednictví v roce 2007, prohlásila, že za další priority německého vedení považuje posílení role Evropy na mezinárodní scéně a pokrok v ochraně klimatu, při digitalizaci, či technologické soběstačnosti unie.

Angela Merkelová rovněž vyzvala představitele unijních zemí, aby dosáhli shody na fondu k obnově ekonomik. Od 17. do 18. července se v Bruselu poprvé po pěti měsících osobně sejdou šéfové států a vlád, aby projednali sedmiletý unijní rozpočet a také zmíněný fond.

„Víme, kde jsou potíže, rovněž ale víme, že by bylo dobré se v červenci dohodnout. Pokud budeme potřebovat více času, byla by to ta méně dobrá varianta. […] V létě musíme dosáhnout dohody, neumím si představit jinou možnost, takže budeme pracovat velmi tvrdě,“ uvedla Merkelová k nadcházejícímu summitu.

Evropská komise [EK] chce ekonomikám pro zotavení z koronavirové krize nad úroveň běžného unijního rozpočtu poskytnout 750 miliard eur [přes 20 bilionů korun]. Tato částka, kterou si chce EK bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích a využít přitom nejvyššího kreditního hodnocení EU, má zvýšit rozpočet na období 2021 až 2027.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here