Výměnu zboží s Británií zatíží od ledna nová administrativa

182
Britanii
Foto: Archiv FinTag.cz

Od ledna příštího roku zkomplikuje Brexit obchod s Velkou Británií, která je pro tuzemské exportéry pátým největším trhem. Vývozci i dovozci budou potřebovat celní prohlášení, změní se povinné certifikace zboží a vrátit se mohou cla a kvóty.

S obnovením britsko-unijních hranic lze očekávat i kolony na přechodech, které prodlouží a prodraží doručování zásilek. Podle pozorovatelů české firmy zatím přípravy na Brexit podceňují. Zatímco celní správa již nyní počítá s větším zatížením svých úřadů a EU přijímá stovky nových celníků.

Ve vlastním zájmu by čeští exportéři měli začít řešit nové povinnosti co nejdříve. Celní podmínky se změní bez ohledu na výsledek nynějších jednání mezi EU a Británií. Novým podmínkám se budou muset přizpůsobit i britské firmy, které zboží z ČR dováží. Předpoklad je, že většina dovozců využije specializovaných služeb mezinárodních přepravců nebo celních brokerů,“ říká vedoucí zahraniční kanceláře CzechTrade v Londýně Jiří Rak.

Podle šéfa společnosti Gerlach a experta na celní problematiku Luďka Procházky české i další unijní exportéry vyvážející zboží do Velké Británie zatíží už jen předkládání vývozních celních prohlášení.

„Podniky mohou najednou potřebovat množství nových dokumentů a firmy, které je nezvládnou bezproblémově obstarávat, vytlačí z trhu konkurence. Mnohým českým firmám ale vážnost změn nedochází a přípravy na ně podceňují,“ upozorňuje.

Nové celní požadavky při obchodu s Velkou Británií

Český vývoz přes kanál La Manche už pět let v řadě převyšuje hodnotu 200 miliard korun. Do Velké Británie z České republiky putují hlavně osobní automobily, stroje a přístroje, kotle, ale také potraviny.

„Nový kontrolní režim na svých hranicích hodlá Londýn zavést ve třech fázích. Už od ledna plánuje uvalit základní celní požadavky na dovoz běžných výrobků. Mezi ně britská vláda řadí vše od oblečení až po elektroniku. Kontrolován bude také například tabák, živá zvířata, rostlinné produkty či vysoce rizikové rostliny. Od dubna se kontroly rozšíří o produkty živočišného původu. V červenci chce Londýn budování nového kontrolního režimu rozšířit na veškeré zboží,“ upřesňuje Luděk Procházka.

Současně připomíná, že celnímu odbavení se nevyhne ani import z ostrovní země do EU. Britské firmy přitom podle něj mohou chtít, aby všechny celní formality vyřizovali jejich čeští obchodní partneři.

Na nové podmínky se připravují i celníci

Na větší byrokracii spojenou s Brexitem se připravuje i česká celní správa.

Nárůst zatížení orgánů celní správy při plnění dovozních formalit a činnostech spojených s propuštěním zboží do vývozního režimu bude odpovídat přibližně hodnotě 15 % současného zatížení,“ říká tisková mluvčí Generálního ředitelství cel [GŘC] Hana Prudičová.

S ohledem na sídla hospodářských subjektů lze předpokládat, že největší objem nárůstu bude připadat na celní úřady v Praze a ve Středočeském a Moravskoslezském kraji,“ upřesnila Prudičová.

Podle ní kvůli Brexitu navázali čeští celníci úzkou spolupráci s kolegy ve Francii, Belgii a Nizozemsku. Tyto státy leží na vznikající britsko-unijní hranici, a proto nabírají stovky nových pracovníků. Na nové kontroly dosud v Nizozemsku přijali kolem 300 celníků a v běhu je nábor dalších 900. Personálně posilují hlavně francouzské přístavy Le Havre a Calais, belgický Zeebrugge a nizozemský Rotterdam.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here