Dnešní půlnocí začnou v Česku minimálně na tři týdny platit nová covidová opatření. Zavírají se restaurace, bary, kluby, lidé se nesmí shromažďovat v počtu vyšším šesti osob nebo se zakazuje pít alkohol na veřejnosti. Od zítřka do neděle 1. listopadu zůstávají doma i žáci 1. stupně ZŠ. A s nimi jejich rodiče.

Rodiče, kteří budou muset s dětmi zůstat doma, mohou čerpat ošetřovné. Dostanou zákonem stanovenou dávku ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu, ale s minimem 400 korun za den. To při péči o dítě do věku deseti let. Nemocenskou dávku ošetřovné mohou rodiče čerpat mimořádně po celou dobu karantény nebo uzavření školního zařízení, nikoliv pouze po dobu prvních devíti dnů, jak stojí v původním zákoně.

Rodič na ošetřovném nemusí v současné situaci dokládat potvrzení školy o jejím uzavření, jako tomu bylo na jaře. České správě sociálního zabezpečení [ČSSZ] postačí k vyplacení dávky pouze čestné prohlášení rodiče, který o dávku žádá. O ošetřovné mohou výjimečně žádat také pracující na dohodu o provedení práce [DPP] a dohodu o pracovní činnosti [DPČ]. Tyto výjimky jsou podle Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] aktuálně platné pro tento školní rok, tedy do konce června 2021.

O podpoře živnostníků [OSVČ], kteří zůstanou kvůli zavřeným školám s malými dětmi doma, se zatím vládní představitelé země nezmínili. Do konce týdne má však Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] představit návrh kompenzací pro nejvíce postižené obory, jejichž součástí by mohlo být i takzvané ošetřovné pro OSVČ. Živnostníci totiž, a to i když jsou účastni na nemocenském pojištění, nárok na dávku ošetřování člena rodiny nemají.

Situace kolem škol zůstává nejistá i do budoucna

Uzavření základní škol je z hlediska ekonomiky klíčovým opatřením, protože nutí rodiče zůstat s dětmi a nechodit do práce.

„Po skončení těchto mimořádných opatření, 2. listopadu, budou školy prvního stupně znovu bezpodmínečně otevřeny,“ uvedl na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO].

Avšak: I přes opakovaná prohlášení vlády a ministra zdravotnictví v minulých dnech, že se školy 1. stupně pro prezenční vzdělávání žáků neuzavřou, vláda včera [12.10.] rozhodla právě o opaku.

„My jsme to nechtěli, ale narůstá pozitivita u vyšších věkových kategorií. Dochází k zavlékání nemoci [od dětí ve školách, pozn. red.] do rodin, a i na prarodiče,“ vysvětlil ministr s dovětkem, že Česko má nyní poslední šanci explozivní šíření covidu zpomalit.

Pozor: Covidová opatření přicházejí s dnešní půlnocí

Mimo uzavření veškerých škol pro prezenční formu výuky jsou tu i další covidová opatření. V České republice se dnes od půlnoci zavírají restaurace, kluby, bary minimálně do konce nouzového stavu, tedy úterý 3. 11. Jídlo a nápoje budou moci restauratéři a hospodští zákazníkům vydávat přes okénko, to nejpozději do 20 hodin. Výjimku mají hotelové restaurace. Ty mohou mít otevřeno do 20 hodin, ale jen pro ubytované hosty a na jídlo.

Vláda v této souvislosti zmínila, že se připravují kompenzace pro tato zařízení. V kompetenci je má ministr dopravy a průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO]. Ten přislíbil návrhy kompenzací pro ubytovací a stravovací zařízení, sportovní a kulturní zařízení vypracovat ještě do konce tohoto týdne. Z vyjádření prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR [SP ČR] Jaroslava Hanáka vyplynulo, že do kultury by mělo jít cca 700 milionů korun, do sportu cca půl miliardy korun.

Odbory i zaměstnavatelé odmítli návrh státního rozpočtu 2021

Dodejme, že majitelé nejvíce dotčených provozoven již avizovali, že bez dostatečné podpory budou muset začít propouštět své zaměstnance. I uzavřít podniky, které sotva překonaly jarní výpadek příjmů, jež trval téměř tři měsíce a nyní znovu čelí stejné situaci.

Ta je navíc komplikovaná nařízením, že do 3. 11. se zakazuje konzumace alkoholu na veřejných místech. To proto, aby se lidé neshlukovali u výdejních okének. Ta jsou povolena do 20:00. Lidé se pak nesmí vůbec shlukovat v počtu nad šest osob ve vnitřních i vnějších prostorech. Výjimka platí pro rodinné příslušníky, orgány státní správy, samosprávy nebo členy politických stran.

Nová opatření se dotkla také nošení roušek, které jsou od středy povinné na zastávkách veřejné hromadné dopravy, v jejich přístřešcích či čekárnách. Mimořádná opatření platí s jistotou do konce nouzového stavu, tedy úterý 3. listopadu. Již dnes je však dle ministra Prymuly zřejmé, že některá z nich budou platit i po tomto termínu.

S odpuštěním sociálního pojištění nepočítejte

Na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády její předseda Andrej Babiš [ANO] zmínil, že s odpuštěním sociálních odvodů podniky příliš počítat nemají. Odvolal se na vyjádření ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové [ČSSD], že lze takovou benevolenci provést pouze plošně. Premiér tím naznačil, že půjde spíše o programy typu covid nájemné nebo kompenzace týkající se odvodů DPH. Analytiky tento přístup nepřekvapil. Deficit důchodového účtu již nyní překročil 60 miliard korun a očekává se, že dále poroste.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here