Nobelovu cenu za ekonomii získali Američané za aukční formáty

185
Nobelovu_cenu
Ilustrace: The Royal Swedish Academy of Sciences

Nobelovu cenu za ekonomii letos získali Američané Paul Milgrom a Robert Wilson za vylepšení teorie aukcí a vynálezy nových aukčních formátů. Výsledky oznámila v pondělí 12. 10. 2020 Královská akademie věd ve Stockholmu. Předávání cen se letos kvůli koronaviru uskuteční pouze televizním přenosem. 

Letošní nositelé Nobelovy ceny za ekonomii Američané Paul Milgrom a Robert Wilson objasnili, jak aukce fungují a proč se kupující chovají zrovna tak, jak se v danou chvíli chovají. Ve své práci využili své teoretické objevy, aby vymysleli nové formáty aukcí a služeb. A přišli i s dalšími formáty, ze kterých mají prospěch jak prodejci, tak kupující a daňoví poplatníci po celém světě. Wilson se v telefonickém rozhovoru s novináři krátce po oznámení ceny snažil vzpomenout si na aukci, které se sám zúčastnil.

„Moje žena mi ukazuje, že jsme si koupili lyžařské boty na eBay. Myslím, že to byla aukce,“ řekl Robert Wilson.

Vynalezené aukční formáty umožňují současné dražení mnoha vzájemně souvisejících objektů. Spíše než maximální výnos přitom dle výboru preferují širší společenský přínos.

Paul Milgrom a Robert Wilson

Nové formáty aukcí jsou podle vyjádření akademie příklad toho, jak může základní výzkum následně generovat vynálezy prospěšné pro společnost. Nové formáty byly mimo jiné použity v případě aukcí radiových frekvencí, kvót na lov ryb, přistávacích slotů na letištích či emisních povolenek.

„Aukce jsou všude a ovlivňují naše každodenní životy,“ stojí v tweetu na oficiálním účtu Nobelovy ceny.

Dnes již třiaosmdesátiletý Robert Wilson například ukázal, proč i jinak racionální zájemci o koupi mají tendenci předkládat nabídky, které jsou pod jejich nejlepší odhadní cenou. Je to podle něj proto, že se obávají takzvaného prokletí vítěze. Tedy, že zaplatí příliš mnoho a utrpí ztrátu. Jeho kolega Paul Milgrom, kterému je 72 let, formuloval obecnější teorii aukcí, která kalkuluje nejen obecnou hodnotu, ale také soukromou hodnotu. Ta se u jednotlivých kupujících liší.

Nové aukční formáty jsou společensky prospěšné

Cena za ekonomii nepatří mezi ty původní, které ve své závěti z roku 1895 určil vynálezce dynamitu Alfred Nobel. Až od roku 1968 ji na vědcovu památku ustanovila švédská centrální banka. Poprvé pak byla Nobelova cena udělena v roce 1969.

Oznámením laureátů Nobelovy ceny za ekonomické vědy skončil letošní seriál udílení těchto prestižních ocenění. Minulý týden byli postupně ohlášeni laureáti za medicínu, za fyziku, za chemii, za literaturu a za mír.

Nobelovu cenu získali vědci za léčbu hepatitidy typu C

Noví držitelé Nobelovy ceny obdrží medaile, pamětní diplom a také finanční prémii. Ta letos činí deset milionů švédských korun [zhruba 26 milionů Kč], což je o milion švédských korun více než v loňském roce.

Osobní předávání Nobelových cen letos nebude

Slavnostní předávání cen, původně plánované na den výročí úmrtí Alfreda Nobela, tedy 10. prosince, letos kvůli koronaviru změní svou podobu. Místo ve stockholmské koncertní síni se bude vysílat v televizi ze stockholmské radnice. Laureáti letošních Nobelových cen by se měli připojit virtuálně. Stejně tak bude skromnější také udělování Nobelových cen za mír v norském Oslu.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here