Americké akcie zahájily včerejší obchodování prudkým růstem a vystoupily na nová maxima. Výrazně k tomu přispěla farmaceutická společnost Pfizer, která zveřejnila příznivé údaje o účinnosti své experimentální vakcíny proti nemoci covid-19. Roli samozřejmě hrají i výsledky amerických prezidentských voleb.

Společnost Pfizer včera na základě předběžných dat z klinické studie oznámila, že experimentální vakcína, kterou vyvinula proti covidu-19 ve spolupráci s německou BioNTech, vykázala více než 90% účinnost.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si pak kolem 16 00 SEČ připisoval zhruba 4,5 procenta na 29 606 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 3,4 procenta na 3628 bodů. Index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, přidával asi 1,3 procenta na 12 054 bodů.

Akcie v Evropě zahájily taktéž silným růstem a vyšplhaly se až na osmiměsíční maximum. Těžily zejména ze zprávy o pokroku při vývoji vakcíny proti covidu-19. Evropský akciový trh i příznivě hodnotí výsledek prezidentských voleb ve Spojených státech. Panevropský index STOXX Europe 600 si připsal 3,98 procenta a uzavřel na 380,99 bodu. Posílil i londýnský FTSE 100 o 5,5 procenta.

Co si myslí analytici

„Pozitivní nálada je dobrá, ale růst je předčasný. Před námi je ještě dlouhá cesta. Zda, bude vakcína schválena pro krizové použití se dozvíme až třetí listopadový týden,“ myslí si Nigel Green, generální ředitel investiční společnosti deVere Group, která má ve správě dvanáct miliard amerických dolarů.

Zároveň ale varuje investory před zbrklými nákupy. Upozornil na sektory, které zažívají hluboký propad. Například cestovní ruch, letectví apod.

„Finanční trhy zachvátila na úvod týdne euforie,“ říká hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek. Podle něj se růst netýká jen akcií, ale i eura či středoevropských měn.

Kurz eura vůči dolaru právě atakuje hladinu 1,19 USD/EUR, tedy nejsilnější hodnotu za poslední téměř dva měsíce. V rozšiřování svých zisků pokračuje i česká koruna. Vůči euru otestovala hladinu 26,40 CZK/EUR, tedy také dvouměsíční maximum. Ještě úspěšnější je vůči americkému dolaru. Ten se včera obchodoval za téměř 22,20 CZK/USD,” upřesňuje, že koruna za posledních osm dní vůči euro posílila o 3,5 procenta.

Akcie rostou i kvůli vítězství Joe Bidena

Investoři aktuálně po zvolení kandidáta Demokratické strany Joe Bidena prezidentem Spojených států doufají ve zlepšení globálních obchodních vztahů a v další uvolňování měnové politiky. Jakkoli včera Evropská komise zavedla nová cla na zboží z USA.

Novým prezidentem USA se stal „stroj na přežblepty“ Joe Biden

Komise cla zavedla v odvetě za podporu, kterou Washington poskytoval výrobci letadel Boeing. Po pondělní videokonferenci ministrů obchodu to oznámil místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Cla v celkovém ročním objemu čtyř miliard dolarů začne evropský blok vybírat od úterý.

Nárůst ceny akcií společnosti Pfizer

Akcie Pfizeru si kolem 16:00 SEČ připisovaly zhruba osm procent. Kvůli vyhlídkám na vakcínu se nicméně dostaly pod tlak akcie některých podniků, které letos těží z restrikcí souvisejících s covidem-19. Výrazně oslabují například akcie videokonferenční společnosti Zoom Video Communications, které odepisují kolem 16 procent.

Pfizer přitom již plánuje požádat o schválení své covidové vakcíny ke krizovému použití ve Spojených státech pro osoby ve věku 16-85 let. Míra její účinnosti výrazně převyšuje 50procentní účinnost, kterou pro vakcínu proti covidu-19 požaduje americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv [FDA].

Firma nyní stále shromažďuje údaje o bezpečnosti vakcíny u účastníků studie – tedy asi 44 000 lidí. Údaje má u cca 22 tisíců osob, konečné výsledky chce mít koncem listopadu. V případě takového schválení bude zpočátku počet dávek omezený.

Ve hře je i vakcína od britské společnosti AstraZeneca

Již 26.října obdobné výsledky u vakcíny proti covidu oznámila u očkovací látky AZD1222 společnost AstraZeneca. Tu vyvinula a testuje ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Firma uvedla, že i její vakcína vyvolává imunitní reakci u mladších i starších dospělých jedinců. Dosavadní výsledky klinického hodnocení potvrzují i bezpečnost očkovací látky.

Jakub Dvořáček: Staří se proti covidu očkovat nebudou

 

Vakcína podle firmy vyvolává imunitní reakci i u starších osob, a to dokonce s nižším výskytem krátkodobých nepříznivých reakcí organismu. To je dle odborníků důležité, protože imunitní systém s věkem slábne a starším lidem více hrozí, že komplikacím souvisejících s nemocí covid-19 spíše podlehnou.

Získání účinné vakcíny a léku na nemoc covid-19 se obecně považuje za možný přelom v boji s pandemií nemoci. Ta po celém světě přispěla k úmrtí milionů lidí, postihla globální ekonomiku a obrátila naruby způsob života lidí po celém světě.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here