Novým prezidentem USA se stal „stroj na přežblepty“ Joe Biden

583
Joe_Biden
Foto: The White House

Joseph Robinette Biden ml. byl včera zvolen 46. prezidentem Spojených států amerických. Podle pozorovatelů porazil Donalda Trumpa těsně díky hlasům žen a menšin. Joe Biden v minulosti působil 36 let jako senátor a osm let jako viceprezident za demokraty. O funkci prezidenta USA usiloval potřetí v životě.

Bidenovo vítězství přišlo po ostře sledovaném sčítání hlasů, které trvalo čtyři dny. V těsném boji se nakonec staly rozhodující výsledky z rodného státu Joe Bidena Pensylvánie. Podle statistik Joe Biden získal rekordních 74,4 milionu hlasů, čímž porazil Donalda Trumpa o více než čtyři miliony hlasů. Podle pozorovatelů se rozdíl ještě zvýšší, to až se sečtou všechny hlasovací lístky. Jde o rekordní volební účast. Američtí voliči se zapsali do historie i zvolením senátorky z Kalifornie Kamaly Devi Harrisové [56] viceprezidentkou. Ta je [na obrázku vpravo] dcerou jamajských a indických přistěhovalců a první černošskou a asijskou Američankou, která obsadí pozici číslo dvě ve Spojených státech amerických.

„S pokorou příjímám důvěru, jíž jste mě poctili, kterou Američané vložili do mě a nově zvolené viceprezidentky Harrisové,“ uvedl Biden ve svém sobotním prohlášení.

„Demokracie bije hluboko v srdci Ameriky. Po skončení kampaně je čas na to hodit vztek a drsnou rétoriku za hlavu a spojit se jako národ,“ dodal.

Trump se nechce vzdát, odvolává se na americký lid

Trump svému protivníkovi včera neblahopřál. Podle něj je vítězství Joe Bidena, jakkoli mu již blahopřálo mnoho světových politiků, jen „falešnou projekcí“ a „daleko od finále“.

„Prostým faktem je, že tyto volby ještě neskončily,“ řekl Donald Trump s dovětkem, že Biden nebyl oficiálně uznán jako vítěz v žádném americkém státě. Natož v těch, které jsou dle jeho názoru z hlediska výsledků sporné. Trump proto chce napadnou výsledky voleb v Pensylvánii, Georgii, Michiganu a Nevadě. Zejména pak sčítání hlasů zaslaných poštou.

„V pondělí se obrátíme na soud. To proto, abychom zajistili, že americké volební zákony budou plně dodrženy a vítězem volem se stane právoplatný vítěz,“ řekl.

„Využijeme k tomu všechny možnosti zákonů, abychom zaručili důvěru Američanů v naši vládu,” dodal Trump, který zpochybnil regulérnost voleb již v pátek ve svém TV vystoupení.

Joe Biden “seděl” doma a kritizoval Trumpa

Bude-li Joe Biden oficiálně uznán vítězem voleb, obdrží ke správě USU, které bojují se zdravotními, ekonomickými a sociálními dopady koronakrize. A to v situaci, kdy je americký národ rozdělen a polarizován. Za což nese částečnou odpovědnost i Trumpův politický styl.

„Vím, jak hluboké a silně protichůdné názory jsou v naší zemi. Také ale vím, že abychom dosáhli pokroku, musíme přestat zacházet se svými oponenty jako s nepřáteli. Nejsme nepřátelé,“ uvedl Biden.

Ten v kampani proti Donaldu Trumpovi volil roli zdvořilého, soucitného a empatického politika. Jeho kampaň spočívala v pasivním politickém marketingu. Zatímco Trump řešil covidovou krizi, posílal své příznivce od dveří ke dveřím, pořádal obrovská setkání, Biden „seděl doma“ a kritizoval ho za to, co dělá špatně. Zejména v posledních dnech kampaně pak nasměroval do své politické reklamy více peněz než Trump.

Nový prezident vsadil na kartu černochů a menšin

Aktivněji do kampaně vstoupil Biden pouze jednou. To 25. května po zabití George Floyda v policejní vazbě v Minneapolisu a doprovodných nepokojích. Tehdy letěl do Texasu, aby se setkal s Floydovou rodinou a ukázal solidaritu s narůstajícím hnutím Black Lives Matter.

„Pokud máš problém přijít na to, jestli jsi pro mě, nebo pro Trumpa, pak nejsi černý,” uvedl po návštěvě v rozhlasovém pořadu The Breakfast Club.

Naopak Donald Trump a jeho tým poukazovali na to, že politik, který půl století čerpá peníze z veřejných rozpočtů, není pro černochy a další menšiny řešení. To proto, že nezná praxi. A také kvůli tomu, že za půl století ve veřejných funkcích pro černochy nic neudělal. Trump zároveň obvinil Bidenovu rodinu, zejména pak jeho syna Huntera, z politických kšeftů na Ukrajině po konfliktu s Ruskem.

Totiž: Bidenův syn Hunter Biden působil v roce 2014 krátce po Euromajdanu na Ukrajině. Stal se členem představenstva ukrajinské plynařské firmy Burisma Holdings. Firmu na Ukrajině i ve Velké Británii vyšetřovali pro podezření z korupce. Tehdejší ukrajinský generální prokurátor, který korupci vyšetřoval, po údajném nátlaku viceprezidenta Bidena a ministra zahraničí Johna Kerryho na vládu prezidenta Petra Porošenka z důvodu očisty prokuratury skončil ve své funkce. Vyšetřování později kvůli nedostatku důkazů britský soud zastavil.

Joe Biden se stal prezidentem na třetí pokus

V boji o prezidentský úřad Biden vyhrál k 48. výročí svých prvních voleb do Senátu [7.11. 1972]. Senátorem za stát Delaware byl 36 let [1973 až 2009], předsedal senátním výborům pro zahraniční vztahy a soudnictví. Osm let byl viceprezident za demokraty. Bidenovi bude v době podpisu prezidentské přísahy [20. 1. 2021] 78 let a stane se nejstarším prezidentem USA.

Joe Biden usiloval za demokraty o Bílý dům již v roce 1987, ale skončil, když ho obvinili z plagiátorství. Druhý pokus měl v roce 2008, který nezvládl kvůli nepřesvědčivému vystoupení v Iowě. Na druhou stranu právě díky tomuto pokusu se stal viceprezidentem.

Biden je prapravnuk senátora státu Pensylvánie a syn prodejce automobilů. V roce 1972 ho prvně lidé zvolili za Demokratickou stranu senátorem Spojených států amerických za stát Delawere. Bylo mu 29 let, stal se šestým nejmladším senátorem v americké historii. Měsíc nato prožil rodinnou tragédii, kdy při autonehodě zemřela jeho manželka Neilia a dcera Amy. Od té doby po téměř čtyřicet let dojížděl do budovy Senátu vlakem společnosti Amtrak, což mu vyneslo přezdívku “Amtrak Joe”. Nebyla to jediná rodinná tragédie, která Bidena potkala, v roce 2015 zemřel jeho syn Beau ve věku 46 let na rakovinu.

Joe Biden podpořil například Zákon proti násilí na ženách, vojenskou intervenci v někdejší Jugoslávii i válku v Iráku. V roce 2008 si ho vybral Barack Obama jako viceprezidenta. Biden patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější americké politiky. V letošní kampani se dopustil mnoha slovních přešlapů. Sám připustil, že je „stroj na přežblepty“.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here