Skupina Partners získala licenci ČNB na penzijní společnost

293
Skupina_Partners
Foto: Partners

Skupina Partners získala od České národní banky [ČNB] licenci na provozování penzijní společnosti. Tu chce začít provozovat od ledna 2021. Skupina bude ještě centrální banku žádat o registraci penzijních fondů.

Vlastní penzijní společnost neznamená, že Partners přestává mít v nabídce ostatní penzijní společnosti. Nová penzijní společnost znamená rozšíření nabídky.

„Zákonný postup je takový. Nejdříve je třeba získat licenci na penzijní společnost, pak lze teprve žádat o jednotlivé fondy. Provozně jsme připraveni a věříme, že penzijní společnosti rozjedeme v lednu,” uvedl generální ředitel Partners Petr Borkovec, který pro penzijní společnost počítá s investicí 300 milionů Kč.

Ekonomika krizi covid rozchodí, říká Petr Borkovec z Partners

Dodal, že vybudovat vlastní penzijní společnost se skupina rozhodla kvůli tomu, že chtěla vyzdvihnout důležitost tohoto produktu a zajistit jeho správné nastavení. Dnes je velká část účastníků stále v transformovaných fondech, kde jim inflace požírá jejich úspory. Češi si tak podle něj na stáří odkládají nízké částky, které sotva pokryjí základní potřeby.

Tři účastnické fondy

Nová penzijní společnost plánuje spravovat tři účastnické fondy. Povinný konzervativní účastnický fond, který bude mít vysoce konzervativní strategii, dluhopisový účastnický fond s konzervativní investiční strategií a akciový účastnický fond s dynamickou strategií. Ten skupina připravuje ve spolupráci se společností BlackRock, která je největší světový správce aktiv se 7,3 biliony USD pod správou.

Lucie Simpartlová: Ve starém penzijku lidé přicházejí o peníze

Ředitel pojišťovny Simplea a také nové penzijní společnosti Partners Martin Švec připomněl, že ze zákona musí mít společnost do dvou let 10 000 klientů.

„Získat uvedený počet klientů by neměl být problém. Počítáme, že se nám to podaří už během prvního roku,” podotkl.

Skupina spoléhá na svou síť finančních poradců, kteří přímo penzijní fond doporučí svým klientům. Obdobně skupina postupovala při zavádění nové pojišťovny Simplea, která tak v krátkém čase nabrala rekordní počet klientů.

Co ovládá skupina Partners

Partners má nyní téměř 600 000 klientů, 93 poboček a 1 900 poradců. Do finanční skupiny patří také projekty Partners investiční společnost, pojišťovna Simplea, nemovitostní fond Trigea, Partners bankovní služby a Partners media. Ta provozuje weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz. Na obrázku je studie nově chystaného sídla skupiny Partners na pražském Chodově.

Účastnických fondů působí v Česku r28, a to od osmi penzijních společností. V těchto fondech doplňkového penzijního spoření, které penzijní připojištění od roku 2013 nahradilo, spořilo na konci druhého pololetí 2020 podle ministerstva financí 1,2 milionu lidí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here