Evropská nadace pro zlepšení životních a pracovních podmínek Eurofound zveřejnila výzkum, z něhož vychází, že ve srovnání s ostatními zeměmi měla na práci Čechů první vlna covidu jen nepatrný vliv. Firmy v Česku přitom poptávají stále stejné profese jako před krizí covid-19.

Z průzkumu evropské tripartitní agentury Eurofound vyplývá, že v první polovině letošního roku přišlo o práci kvůli pandemii covidu-19 v průměru osm procent Evropanů. V České republice podle průzkumu přišlo o práci čtyři procenta Čechů. Stejného výsledku jako Češi dosáhla Malta, Slovensko nebo Nizozemsko. Lépe než Češi na tom byli už jen Švédové. Například ale ve Španělsku přišlo kvůli koronaviru o práci až 16 procent populace.

„Nízký pokles zaměstnanosti Čechů souvisí jednak s nasazením programu Antivirus, ale také s demografickým vývojem,” uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Zdůraznil, že i nyní za pandemie covidu je počet volných pracovních pozic v Česku vyšší než počet nezaměstnaných. A protože pracovní síla bude i v dalších letech klesat, perspektivní firmy si budou chtít své zaměstnance udržet.

Přesto podle průzkumu více než třetina obyvatel Evropy uvedla pokles počtu pracovních hodin. Největší úbytek jich Evropané potvrdili v obchodu, pohostinství a ve stavebnictví. Tam odpracovaný čas klesl na méně než polovinu. Na druhé straně u čtvrtiny Evropanů se během pandemie objem odpracovaného času zvýšil.

[Ne]zaměstnanost Čechů třeba v Plzni

Plzeňský Daikin Industries, výrobce klimatizačních jednotek pro domácnosti se zhruba 2 000 zaměstnanci, se i v koronavirové krizi stále potýká s nedostatkem pracovní síly. Jedné z největších firem v kraji, která trvale funguje v třísměnném provozu, chybí 150 pracovníků. Hlavně operátorů, ale také techniků a výrobních inženýrů.

Plzeňský kraj patří s Prahou a středními Čechami mezi regiony s největší koncentrací volných míst. Plzeňsko má až dvakrát více volných míst k počtu nezaměstnaných. Aktuální počet volných pozic, které firmy nabízí přes úřad práce, je podle Tomáše Moravce z krajské pobočky úřadu 24 600.

„Mnoho firem má také stále na paměti, že najít kvalifikovanou sílu byl ještě před krizí velký problém, proto se snaží zaměstnance udržet, byť za cenu mírného snížení mezd,” říká mluvčí firmy Erika Daňková.

Daikin, jenž má asi třetinu agenturních pracovníků, se dlouhodobě snaží shánět kmenové zaměstnance. Na jaře zvýšil mzdy o šest procent, loni o sedm procent. Novým kolegům dává náborový bonus až 20 000 korun, dlouholetí zaměstnanci mají 28 dnů dovolené.

„S první vlnou pandemie se část pracovních míst uvolnila. Část kandidátů si ale na nenasyceném trhu práce velmi rychle našla uplatnění a opravdový boom nezaměstnanosti zatím nenastal,” tvrdí personalista Daikinu Tomáš Matoušek s tím, že firmě stále chybějí lidé na manuální pozice.

Situace na trhu práce

Nejvíce volných pracovních míst nabízí stále Praha. Tam si může každý uchazeč vybrat ze 2,5 místa. Dvě volná místa na jednoho nezaměstnaného připadají kromě Plzeňského ještě na Středočeský kraj. Více volných míst než nezaměstnaných je ještě v Jihočeském a Královéhradeckém kraji.

Letošní 3,7% nezaměstnanost v říjnu je nejvyšší od roku 2016

Struktura volných míst se dlouhodobě nemění. O lidi s nízkou kvalifikací, jako je obsluha strojů a zařízení a montážní dělníci, je dlouhodobý zájem, firmy by jich chtěly tisíce.

„Velká část volných míst je s požadavkem na základní vzdělání,” uvedl Tomáš Moravec.

Aktuálně je to 82 procent, tedy přes 20 000. Z kvalifikovanějších profesí dlouhodobě chybějí svářeči, zámečníci, mechanici, elektrotechnici, obráběči kovů a obsluhy CNC strojů. Dále je nedostatek vysoce kvalifikovaných lidí – od programátorů po inženýry. V další skupině jsou řidiči nákladních automobilů, o něž je obrovský zájem. Dlouhodobě je velká poptávka po obchodních zástupcích, zdravotních sestrách a prodavačích. Aktuální nezaměstnanost v Plzeňském kraji se pohybuje kolem tří procent.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here