Nezaměstnanost v listopadu mírně stoupla. Mění se i trh práce

514
trh_prace
Ilustrace: Pixabay.com

Podíl nezaměstnaných osob vzrostl v listopadu na 3,8 procenta z říjnových 3,7 procenta. V meziročním srovnání jde o 1,2% růst. I přesto zaměstnavatelé dál hledají nové zaměstnance zejména v technických a dělnických profesích. Trh práce vykazuje i dlouhodobou poptávku po kvalifikovaných řemeslnících.

Ke konci listopadu evidoval Úřad práce ČR [ÚP ČR] celkem 274 526 uchazečů o zaměstnání. Jedná se o nejvyšší listopadovou hodnotu od roku 2016, kdy bylo bez práce celkem 362 755 lidí. Nejvíce nových nezaměstnaných hlásí Moravskoslezský [4 236] a Jihomoravský kraj [4 227]. Nejméně nových uchazečů evidoval úřad v předchozím měsíci v Karlovarském kraji [1 310] a v okrese v Plzeň-jih [133].

Během listopadu se na ÚP ČR nově přihlásilo 35 360 nezaměstnaných. Ve srovnání s říjnem byl jejich počet nižší o 879 osob. Mezi nově příchozími jsou zejména lidé z oblasti veřejné správy, sektoru služeb, především maloobchodu a stravování. Mimo jiné prodavači, číšníci, uklízeči, všeobecní administrativní pracovníci.

Z evidence naopak odešlo 32 519 uchazečů [ukončená evidence, vyřazení uchazeči o zaměstnání]. To je o 9 050 méně než v říjnu a o 4 596 méně než rok předtím. Novou práci získalo 22 371 osob. Evidovaní uchazeči o zaměstnání nejčastěji nacházeli novou práci jako pomocní pracovníci ve výrobě, montážní dělníci výrobků a zařízení a dále ve zdravotnictví, v sociální péči nebo maloobchodu.

Trh práce: Jaká je aktuální situace

Podle analytika společnosti LMC, která vyvíjí on-line služby pro vzdělávání a hledání práce, Tomáše Ervína Dombrovského vyplývá z aktuálních průzkumů, že mnoho lidí potvrzuje nižší příjmy, než měli před pandemií covidu.

„Je to obrovský tlak. Není to jen o těch lidech, kteří práci ztratili a hledají si novou, ale i o těch, kteří si pohoršili,“ uvedl na listopadové konferenci Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] Fórum zaměstnanosti 2020.

Podle něj lidé s vyšším vzděláním a kvalifikací ztrácejí práci i příjem podstatně méně. Naopak ti lidé, kteří práci ztrácejí, si ji hledají kdekoli. A to znamená, že největší konkurence na trhu práce je právě mezi lidmi s nejnižší kvalifikací. Zdůraznil současný trend, kdy lidé si takzvaně „betonují“ svoje pozice v oblastech, jejichž význam bude v budoucnu slábnout. Upozornil na takzvanou pasivní pracovní existenci, která hrozí těm lidem, jejichž obor poničila krize covid, ale setrvávají v něm, i když je zřejmé, že k jeho plné obnově dojde až za několik let. Podle něj řešením této situace je vždy jen zvyšování kompetencí a flexibilní trh práce.

„Změny na pracovním trhu jsou překotné. Letošní rok toho je krásnou ukázkou. Například již teď je jasné, že se nevyhneme investicím do vzdělávání u lidí ve věku 50+,“ uvedl.

Jako pozitivní skutečnost jmenoval, že i přes nouzový stav a proticovidová opatření se podařilo většině zaměstnavatelům udržet stálá pracovní místa. Byť za cenu toho, že trh práce je nyní prost dočasných pracovních příležitostí.

Výsledky nezaměstnanosti v listopadu

Výše uvedené potvrzují listopadové výsledky trhu práce. V evidenci dál zůstávají uchazeči o zaměstnání s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem a středním vzděláním s maturitou. Průměrný věk uchazečů o zaměstnání byl v listopadu 42,5 roku. Průměrná délka nezaměstnanosti činila 437 dnů.

A to i přesto, že vzrostl počet volných pracovních míst. Zaměstnavatelé jich nabízeli v listopadu prostřednictvím ÚP ČR 317 972. Avšak pouze 77 082 evidovaných volných míst bylo tzv. „bez příznaku“ pro cizince. U dalších 240 890 pozic [76 %] zaměstnavatelé uvedli, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí.

V této souvislosti na akci MPSV ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD] uvedla: „Nabízená volná pracovní místa na úřadech práce jsou, když to přeženu, vstupenkou pro zaměstnání lidí z mimounijních zemí.“

Kolik stála v listopadu podpora v nezaměstnanosti

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v listopadu 88 781 lidí. To je 32,3 procent všech uchazečů vedených v evidenci [říjen 2020 – 31,6 %, listopad 2019 – 36,2 %]. Nezaměstnaní dostávali v průměru 8 551 korun. Podporu v nezaměstnanosti ve výši do 4 500 korun pobíralo 18 329 uchazečů o zaměstnání [20,7 %]. Maximální výši podpory, tedy 19 389 korun pobíralo 3 829 uchazečů o zaměstnání [4,3 %]. V rámci podpor v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci vyplatil ÚP ČR podle předběžných údajů v předchozím měsíci celkem 828 997 461 korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here