Průmyslová produkce v říjnu reálně meziročně vzrostla o 1,3 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně vyšší o tři procenta. Průmyslovou produkci táhl automotive. Od počátku roku průmyslová produkce ale stále klesá o necelých deset procent. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu [ČSÚ].

Pozitivní zpráva v říjnu je, že hodnota nových zakázek v průmyslu se meziročně zvýšila o 5,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 8,4 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 1,7 procenta.

„Na rozdíl od stavebnictví II. vlna koronaviru zatím průmysl výrazně nezasáhla. Průmyslová produkce poprvé od května 2019 dokonce meziročně mírně vzrostla,“ říká ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Zásluhu na tom má podle něj především automobilový segment, který se dle jeho slov snaží alespoň částečně dohonit jarní výpadek ve výrobě. To potvrzuje i analytik Komerční banky Michal Brožka: „Nebýt výroby produkce aut, pak by byl meziroční výsledek průmyslu slabší o celých 2,6 procentního bodu.“

I tak je podle něj říjnový rychlý meziměsíční nárůst mírným pozitivním překvapením. Navíc se v něm dle jeho slov zrcadlí velmi vysoký přebytek říjnové obchodní bilance. [Pozn. red.: Podle předběžných údajů ČSÚ skončila v říjnu bilance zahraničního obchodu se zbožím přebytkem 33,4 mld. Kč, meziročně byl o 24,4 mld. Kč vyšší.]

Průmyslovou produkci brzdila výroba strojů a zařízení

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+13,9 %]. Dále pak výroba pryžových a plastových výrobků [+5,6 %] a výroba elektrických zařízení [+5,0 %].

Průmyslová produkce klesla v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu [-11,9 %]. Dále pak ve výrobě strojů a zařízení [-6,4 %] a opravy a instalace strojů a zařízení [-15,2 %].

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v říjnu meziročně vzrostly o 2,3 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 6,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 3,7 procenta.

Nové zakázky a růst mezd

K celkovému meziročnímu růstu nových zakázek přispěla nejvíce odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů [+11,0 %]. Dále pak výroba elektrických zařízení [+8,2 %] a výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení [+4,2 %].

Nové zakázky klesly v odvětvích výroba chemických látek a chemických přípravků [-5,2 %]. Dále pak u výroby strojů a zařízení [-2,2 %] a výroby základních farmaceutických výrobků a farmaceutických přípravků [-6,2 %].

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v průmyslu se v říjnu 2020 meziročně snížil o 4,1 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2020 meziročně vzrostla o 2,5 procenta.

Podle údajů zveřejněných Eurostatem průmyslová produkce v září 2020 v EU27 meziročně klesla po očištění o vliv počtu pracovních dnů o 5,8 procenta. Podle předběžného harmonogramu Eurostat zveřejní údaje za říjen 2020 dne 14. 12. 2020.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here