Stavební produkce v říjnu meziročně klesla o 10,5 procenta. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 1,7 procenta. Podle ekonomů součástí problému stavebnictví jsou i nenaplněné sliby vlády o investicích do dopravní infrastruktury.

Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] stavební úřady vydaly letos v říjnu meziročně o 7,6 procenta stavebních povolení méně. Orientační hodnota těchto povolení klesla o 35,9 procenta. Meziročně bylo zahájeno o 23,8 procenta bytů méně. Dokončeno bylo o 0,8 procenta bytů méně.

„Stavebnictví bylo v říjnu i nadále ovlivněno epidemií koronaviru. Stavební produkci drží velké firmy inženýrským stavitelstvím, pozemní stavitelství je v útlumu v obou velikostních segmentech. Také stavební úřady hlásí omezený provoz a povolovací procesy váznou,” vysvětluje vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ Petra Cuřínová.

Produkce v pozemním stavitelství se ve srovnání se stejným měsícem minulého roku snížila o 13,0 procenta. Produkce inženýrského stavitelství meziročně klesla o 4,8 procenta.

Co si myslí analytici o investicích vlády

Podle některých z ekonomických analytiků české stavebnictví propadá i kvůli tomu, že vláda neplní svůj slib o navýšení investic do infrastruktury. Dalšími důvody poklesu jsou snížená poptávka a nedostatek pracovníků, především těch zahraničních.

„Zatímco na začátku šňůry poklesů výkonu stavebnictví jsme mohli spekulovat, jak moc se na nich podílí provozní problémy související s pandemií, dnes se zdá být zřejmé, že je hlavní příčinou klesající poptávka. Objem nově podepsaných zakázek v říjnu klesl meziročně o víc než třetinu, když už i ve třetím čtvrtletí vykazoval citelné snížení,” uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Od začátku roku do konce října stavebnictví kleslo meziročně o sedm procent. Pozemní stavitelství, tedy hlavně výstavba bytů, kanceláří nebo průmyslových hal a skladů, kleslo o 9,2 procenta. Inženýrské stavitelství, které je z velké části tvořené výstavbou dopravní infrastruktury, se snížilo o 1,1 procenta.

„Rapidně klesá i nově zahájená výstavba bytů. Tato situace jde v pozemní výstavbě na vrub opatrnosti soukromých investorů. Infrastrukturní stavby přitom nejenže výpadek nenahrazují, ale přispívají k němu. Vládní heslo proinvestovat se z krize zůstává pouhým heslem,” doplnil Sobíšek.

Stavební firmy, nebudete stíhat, čílil se premiér Babiš 

To potvrzuje i ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda: „Realizované veřejné investice ve stavitelství zatím zaostávají za jarním příslibem vlády, že se z koronakrize proinvestuje.”

Podle analytika ČSOB Petra Dufka zůstává jedním z hlavních důvodů negativního vývoje ve stavebnictví nedostatek kvalifikovaných i nekvalifikovaných pracovníků. Jak dále uvedl, vedle toho se postupně na vývoji stavebnictví projeví útlum investic, a to jak soukromých, tak veřejných. Firmy podle něj omezují své investiční aktivity kvůli nejisté budoucí poptávce.

Jak si stálo stavebnictví letos v říjnu

Průměrný evidenční počet zaměstnanců ve stavebnictví se v říjnu 2020 meziročně snížil o 1,3 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v říjnu 2020 meziročně vzrostla o 2,8 procenta.

Počet zahájených bytů v říjnu 2020 meziročně klesl o 23,8 procenta a dosáhl hodnoty 2 581 bytů. V rodinných domech došlo k poklesu počtu bytů o 11,7 procenta. V bytových domech byl zaznamenán pokles počtu zahájených bytů o 43,7 procenta.

„České stavebnictví žádné růžové období nečeká. Stavaři se spíš musí připravit na další krev, dřinu, slzy a pot. Na pokračující krizi ve stavebnictví však v konečném důsledku doplatí úplně všichni. Nedostatek bytů na trhu bude držet cenu některých předražených ležáků stále příliš vysoko. Stejně jako nedostavěná infrastruktura bude stále bránit bezproblémové mobilitě za zaměstnáním a rychlejšímu pohybu zboží a služeb,” tvrdí ředitel developerské společnosti Ekospol Evžen Korec.

Počet dokončených bytů v říjnu 2020 meziročně klesl o 0,8 procenta a činil 2 886 bytů. V rodinných domech došlo k růstu o 0,9 %, v bytových domech počet dokončených bytů klesl o 11,8 procenta.

Stavební produkce podle Eurostatu v září 2020 v EU27 meziročně klesla o 2,7 procenta. Pozemní stavitelství se snížilo o 2,9 procenta a inženýrské stavitelství kleslo o 1,4 procenta.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here