Romancov: Že USA krachují, tvrdí ruští komunisté od roku 1917

1532

Politický geograf z katedry politologie Institutu politologických studií FSV UK a Metropolitní univerzity Praha Michael Romancov diskutuje s hlavní ekonomkou Raiffeisenbank Helenou Horskou o geopolitických změnách v roce 2021.

Z rozhovoru série Svět 2021 zřetelně vyplývá, že absolvent Pedagogické fakulty, Filozofické fakulty a Fakulty sociálních věd UK Michael Romancov se specializuje na Rusko. Na otázku Heleny Horské, zda lze očekávat ústup amerického dolaru z pozice hlavní rezervní měny i proto trefně odpovídá: „To, že Amerika krachuje, říkají ruští komunisté od roku 1917 a prozatím se jejich slova nenaplnila.“

Podle jeho slov pád dolaru z hlavní světové rezervní měny, jakkoli to nezní pěkně, je takový věčný ruský vlhký sen.

„Platí to pro ruské politické trhy. Amerika se hroutí, dolar padá, Rusko roste,“ říká v rozhovoru politolog.

Michael Romancov tvrdí, že s největší pravděpodobností bude i letos živá válka na Donbasu, východní části Ukrajiny. Dle jeho názoru se ale bohužel tento konflikt vytratil z hledáčku zájmu mezinárodní pozornosti. A to i přesto, že v něm zahynulo tisíce lidí a další tisíce se ocitly bez přístřeší a staly se uprchlíky.

Dopady covidu: Čína vs. západ

Michael Romancov zmiňuje frekventovaný názor, že dopady pandemie covidu lze přirovnat k dopadům světových válek. A nejenom jim. Například v USA byly publikovány statistiky, že covid zabil více Američanů, než jich padlo na bojišti při tamější občanské válce.

„Otázka je, zda je to správná interpretace problému, zda jde o správnou perspektivu, jak na pandemii nahlížet,“ říká k názoru mnoha ekonomů Romancov.

Dodává, že covid je podle něj další z celosvětových projevů, který mění svět. Stejně jako třeba byla a je globalizace.

„Viděli jsme, jak ta změnila svět. Když se podíváte, jak obrovsky vzrostly čínské přístavy, tak před 30 roky tam nebylo nic. Dnes je ten objem zboží, které se tam nakládá a vykládá obrovský,“ říká politický geograf.

Podle něj ale ani covid nebude příčinou úpadku USA: „Jistě Spojené státy kvůli covidu ztratí něco ze své dominance například proti Číně. […] Avšak po celou historii platí to, že nejlépe se s nečekanými následky problémů vypořádávají ty ekonomiky a společnosti, které jsou otevřené v tom politickém a mentálním smyslu. Myslím si, že to je přesně to, co Čína není.“

Romancov dodává, že Čína, pokud se dostane do vnitřních problémů, je riziko zejména pro své sousedy: „Mít za souseda komunistickou Čínu není žádná výhra.“

V tomto ohledu zmiňuje například Indii, která právě kvůli obavám z Číny uzavřela strategické partnerství s USA. Čímž si ovšem „znepřátelila“ Rusko, které dle jeho slov Indii vnímalo jako svého partnera. V případě Ruska pak dodal, že se mu nepodařilo ochránit a využít své přírodní bohatství před čínským vlivem.

„Čína je veliká, bohatá a úspěšná, Rusko je jen veliké. Všechno zajímavé, co má Rusko, jako je dřevo, plyn, ropa, to proudí do Číny,“ tvrdí Romancov.

Podle něj by měli zbystřit i západní partneři Číny. To kvůli tomu, že například v zahraničních podnicích Číny vznikají dle jeho slov buňky komunistické strany.

Evropa má snad správný cíl, říká Michael Romancov

Politický geograf Romancov se vyjadřuje také ke směřování Evropy. Podle něj je klíčovou událostí současných dní odchod Velké Británie z Evropské unie. Na druhé straně má za to, že je skvělé, že si Evropa zvolila cíl v nízkouhlíkové ekonomice.

„To je přesně to, co západ vždy dělal. Když se objevil nový trend, západ na něj koncentroval své zdroje, udělal z něj prioritu a generoval tak ekonomický růst. […] Je otázka, zda tím trendem je ekologie, já si myslím, že ano,“ upřesňuje.

Upozornil i na to, že Evropa a západ obecně se dostane pod tlak kvůli demografickému vývoji a z něj vyplývajícího tlaku na sociální a zdravotní systémy. Na příkladu Velké Británie z konce první světové války pak ukázal, jak snadno může dojít ke změnám ve společnosti.

„Když bych měl shrnout rok 2021, tak bych řekl, že nevíme, do čeho jdeme. Když se ale budeme snažit, tak to dobře dopadne,“ uzavírá Michael Romancov.

–DNA–

[Pozn. red.: Svět v roce 2021 volně navazuje na ekonomické fórum Kostelec 2020, na němž přední experti na ekonomiku, byznys a riziko diskutovali výzvy a příležitosti. Záznam celého „českého Davosu“ najdete na stránkách AlterEko.info.]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here