Vladimír Dlouhý: Jednání o rozpočtu ukazuje na neodpovědnost

334
o_rozpoctu_Vladimir_Dlouhy
Foto: Redakce FinTag.cz

„Já věřím, že jednání o rozpočtu na rok 2021 dopadne tak, že státní rozpočet bude alespoň schválený,“ říká v rozhovoru pro FinTag.cz prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Vladimír Dlouhý. Zároveň vyvrací podle něj jeden z mýtů, že deficity rozpočtu tu jsou kvůli podpoře firem a podnikatelů.

„Jsem velmi, velmi nespokojen s některými projevy v parlamentu. Zdá se mi obecně nižší odpovědnost vůči zemi v této těžké situace, když vidím, že jednání o rozpočtu bylo odloženo. A za druhé některé návrhy se mi pranic nelíbí. Zejména návrh komunistů […] snížit o deset miliard korun výdaje na obranu,“ uvádí Vladimír Dlouhý pro FinTag.cz.

On sám jako ekonom je zastánce zrušení superhrubé mzdy, ale upozorňuje na výpadek příjmů, který to přinese státnímu rozpočtu a zejména pak na komplikovaný způsob jeho vykrytí. Obecně si ČR zadlužení, do kterého ji přivádí vláda Andreje Babiše, podle něj může dovolit. Zároveň se vláda Babiše ale ani nikterak neliší od všech ostatních vlád, jejichž letošní státní rozpočty jsou a budou i příští rok ve schodku.

Jednání o rozpočtu provázejí i budoucí otázky

V podcastovém rozhovoru pro FinTag.cz Vladimír Dlouhý nabízí dva možné scénáře do budoucnosti. U prvního a většinového se odvolává na ekonoma Mezinárodního měnového fondu [MMF] Vitora Gaspara. Ten tvrdí, že je před námi stále ještě relativně dlouhé období nízkých úrokových sazeb.

„Což umožní stále levně splácet vzrůstající dluhy států při současném dostatku likvidity v globální ekonomice,“ vysvětluje.

Zmiňuje i další možný scénář budoucnosti. Zde se odvolává na britského ekonoma a někdejšího člena Výboru pro měnovou politiku britské centrální banky Charlese Goodharta. Podle tohoto ekonoma je naopak předpoklad pokračujících nízkých úrokových sazeb fikce. A ta může skončit velice rychle, například již příští rok.

„Goodhart uvádí, že pod tlak se v mnoha zemích dostanou penzijní systémy, a i z jiných důvodů začne stoupat inflace. […] Což by významně zdražilo splácení dluhů, a to tedy i toho českého,“ upřesňuje Dlouhý.

Řešení v obou případech jsou podle něj chytré investice do trendů, které tu byly už před covidem, jako jsou digitalizace, robotizace a vůbec nové technologie. Důležité je mít plán na stabilizaci veřejných financí.

„Rozumím, že ze 450 miliard schodku nemůžeme hned příští rok skočit do přebytku, ale je důležité vědět, jak budou státní finance vypadat v následujících letech,“ tvrdí.

Vládní podpora podnikatelů a firem

Co se týče výkonu vlády, prezident komory upozornil na nestandardnost situace, v níž se celý rok nacházíme, ale i na ne docela přesvědčivou podporu podnikatelům a firmám.

„Nám to vychází tak, že podpora, kterou firmy a podnikatelé od vlády dostali, je hrubě řečeno na cca 40 procentech jejich výnosů. A to je při zavřeném podniku málo. Nehledě na to, že mnoho firem a podnikatelů na podporu vůbec nedosáhne,“ říká.

Za celý rok vláda podle jeho slov podniky a podnikatele podpořila 105 miliardami korun. Přímo pak dostali 16,6 miliardy korun. Nepřímo formou úlev a odkladů pak 88,7 miliardy korun. Část z těchto peněz tedy budou muset firmy a podnikatelé doplatit. Zaměstnanci dostali na podpoře podle Vladimíra Dlouhého 26 miliard korun. A to všechno při prozatím více než 400 miliardovém schodku státního rozpočtu pro letošní rok.

„Je třeba také říci, že ta ekonomika je štípnutá. Některým sektorům se daří, například průmyslu, ale jiné jsou na tom hůře. A někde hrají o samotnou existenci. Často jde o podniky a podnikatele, kteří propadli tím sítem podpory a nedostali od vlády nic,“ upozornil.

Česko by se podle něj mělo inspirovat v zahraničí a nastavit podporu firmám na základě jejich obratu nebo výnosu, prostě jednoho kritéria. Podpora dle jeho slov může být méně štědrá než v bohatém Německu, ale za takto nastavených podmínek by dle jeho názoru byla rozhodně spravedlivější.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here