„1. února se do systému očkování proti covidu může přihlásit každý občan ČR, ale dostane pořadové číslo podle priority. To znamená, že starší lidé a rizikové skupiny mají přednost,“ uvedl dnes na adresu registrace očkování proti covidu premiér Andrej Babiš [ANO] v pořadu televize Prima Partie Terezie Tománkové.  

Do registrace očkování proti covidu-19 se mohou od 15. ledna přihlásit lidé nad 80 let věku. Od 1. února se bude moci přihlásit k očkování podle premiéra každý. Přihlásí se přes internet, telefonicky či prostřednictvím praktických lékařů. Po vyplnění potřebných údajů, dostanou zájemci přesný termín v SMS zprávě do svého mobilního telefonu.

„Ten systém je naprogramovaný,“ dodal Babiš s tím, že mezi prioritní skupiny patří například lidé s diabetem [13 000 osob], plicními nemocemi, obezitou [93 000], nádorovými nemocemi a další. Dále pak lidé z různých zaměstnaneckých skupiny, jako jsou policisté, sociální pracovníci nebo třeba učitelé.

Ten počítač vygeneruje [individuální] termíny pro každého,“ uvedl premiér s tím, že on sám marketing registrace očkování neřeší. Avšak je přesvědčen o tom, že jak se budou lidé postupně očkovat, bude odpadat i nedůvěra k očkování některých skupin obyvatel.

„My jsme v situaci, kdy se chce očkovat 40 procent lidí a ty my teď musíme naočkovat. A já věřím, že třeba i ti ostatní, když uvidí, kolik lidí se již naočkovalo, se přidají,“ vysvětlil.

V pořadu vyjasnil i to, proč se někdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula nestal zmocněnec pro očkování. I když on sám [premiér] si myslel, že by právě Prymula mohl být tváří očkování proti covidu.

„Ministerstvo zdravotnictví ho nechtělo,“ vysvětlil předseda, byť sám Prymula uvedl, že tuto nabídku sám odmítl.  

Očkování proti covidu a výběr z vakcín

V pořadu Primy premiér dále uvedl, že slyšel, že prezident Miloš Zeman na doporučení expertů čeká na jednorázovou vakcínu od Johnson and Johnson.

„Na to já vám nyní neodpovím. […] Musíme se podívat, jak to bude jinde,“ odpověděl pak na otázku, zda si i lidé budou moci vybrat mezi vakcínami.

„My tady máme plán pro pět vakcín a z těch jen jedna je schválená. Nyní čekáme na Modernu, zda to Evropská komise 6. ledna schválí, mají zpoždění,“ upřesnil s tím, že neví, proč schvalování trvá tak dlouho, když nákupy vakcíny běží už od minulého roku.

Také uvedl, že dle jeho informací zaplatil například Izrael za vakcínu Pfizer/BioNTech dvojnásobek toho, co Evropská unie. Ta dle jeho informací platíla za vakcínu dvanáct euro.

Izrael je rekordman v tempu očkování proti covidu-19

Co se týče dodávek vakcín do Česka, premiér uvedl, že do 6. 1. musí být vyočkovány ty vakcíny, které jsou již nyní k dispozici. 7. ledna přijdou další dodávky od Pfizer/BioNTech.

„Nemůže to být tak, že vakcíny budou čekat na lidi, až se budou očkovat, ale musí to být naopak,“ upřesnil.

Na otázku moderátorky, kdo bude zájemce očkovat uvedl, že již v tuto chvíli je v Česku 31 očkovacích center.

„Začali jsme v Praze a v Brně, přidávají se další města. Vznikl tým, kde jsou kraje, MZ ČR a další subjekty, které připravují očkovací místa. […] Teď je priorita proočkovat seniory v domovech v jednotlivých krajích. Je to na domluvě,“ uvedl.

Upřesnil, že očkovat musejí i praktičtí lékaři okamžitě, jakmile přijde vakcína od firmy AstraZeneca, kterou lze skladovat od dvou do osmi stupňů Celsia.

„Já jsem osobně mluvil s panem Petrem Šonkou [předseda Sdružení praktických lékařů ČR, pozn. red.]. A myslím, že nikdo nebude dělat politiku, že to očkování poběží,“ řekl.

Další vývoj covidu podle premiéra

Předseda Babiš v pořadu několikrát zmínil jako úspěch to, že v prosinci zemřelo méně lidí s covidem než v listopadu.

„Hlavně musíme dodržovat ty tři „R“ – roušky, ruce a rozestupy,“ uvedl jako hlavní recept, jak zvládat pandemii.

Podle predikcí Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] má přitom dle jeho slov v následujících týdnech stoupat počet hospitalizovaných s covidem.

„Celkový počet hospitalizovaných zřejmě stoupne nad sedm tisíc osob, ale když budeme dodržovat ta opatření, tak v půlce ledna to může klesat,“ uvedl.

Vyjádřil se i k proticovidovým opatřením a systému PES. Podle něj ho významně změnily informace z antigenního očkování. A PES se proto neustále vyvíjí.

Nakonec se ukázalo, že ten PES nás svázal, že tam jsou některé věci, které by neměly být dohromady. Jak se ten PES měnil, nevím… Já jsem vždycky říkal, bavme se o počtu nakažených, jaká je situace… […] Důležitá je hospitalizace. A tím, že jsme snížili počty zemřelých v prosinci, tak by to snad mohlo pokračovat,“ řekl.

Podle něj proticovidová opatření dostihla i jeho rodinu. Řekl, že jeho dcera nechodí do školy. Je však třeba proticovidová opatření snést. Na druhé straně připustil, že od první vlny se významně snížila ochota společnosti proticovidová opatření respektovat.

„Když porovnáme první a druhou vlnu, tak teď je to úplně jiné. Stále jsou nějaké demonstrace,“ uzavřel.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here