Za všechny problémy světa nemůže covid, říká Parag Khanna

282

„Covid mnoho oblastí akceleroval, ale docela jistě nemůže za všechny současné problémy světa. Covid není zodpovědný za rychlý nástup robotizace, migraci nebo nedigitalizované zdravotní systémy,“ říká ve video rozhovoru AlterEko Parag Khanna ze singapurské poradenské firmy FutureMap.

Podle Khanna, jehož firma spolupracuje například s BlackRock, MasterCard či Aliba Group aj., se jen těžko předpovídá, jaký bude další vývoj, když už tento je překotný. V rozhovoru zdůrazňuje mezinárodní spolupráci, která však sama o sobě často není možná na národní úrovni. Za příklad dává Spojené státy a důsledky těsného výsledku prezidentské volby.

Třeba je také upozornit, že covidová pandemie celosvětově ukončila takzvaně zlaté časy v hospodářství. Už to samo o sobě má dalekosáhlé dopady,“ říká a jako příklad budoucího rizika uvádí podmínění mobility lidí splněním proticovidových nařízení.

Parag Khanna o Číně a Asii vůbec

Parag Khanna se v rozhovoru s Romanem Chlupatým z AlterEko vyjadřuje podrobněji i k rostoucí síle Číny, která jako jediná z velkých ekonomik loňský rok uzavřela růstem. A to o 2,3 procenta. Slabší růst hrubého domácího produktu než loni vykázalo čínské hospodářství naposledy v roce 1976. Tehdy čínský HDP vzrostl o 1,6 procenta.

Čína loni vyšla z krize jako vítěz. Čínský HDP vzrostl o 2,3 %

Avšak nejenom k ní, ale k celému asijskému regionu, jenž dle jeho slov zažívá silný boom. Do budoucna jeho význam ještě vzroste. Podle něj žijeme v novodobém středověku plném chaosu a nepředvídatelnosti. Stále významnější roli v něm bude hrát Asie a komerční subjekty. [Rozhovor nabízíme v anglickém originále]

Roman Chlupatý [AlterEko] & Parag Khanna [FutureMap]: The modern Middle Ages are here. [Don’t] be afraid! We live in the modern Middle Ages full of chaos and unpredictability. Asia as well as non-state players will play an increasingly significant role. The Covid-19 pandemic has in this sense accelerated many things, says global strategist Parag Khanna in an exclusive outlook on the coming decade, adding that [not only] the winners of tomorrow will be in constant motion.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here