Stejně jako český, tak i britský hypoteční trh hlásí rekordní objemy sjednaných nových hypoték, včetně refinancování. Letos v říjnu meziročně stoupl počet nově schválených hypoték ve Velké Británii o 50,97 procenta. Jde o nejvyšší počet uzavřených hypoték za posledních třináct let.

Podle údajů společnosti Buy Shares schválily v říjnu banky ve Velké Británii 97 530 hypotečních úvěrů, včetně těch refinancovaných. Přitom ještě v květnu se britský hypoteční trh propadal. Finanční instituce tehdy uzavřely pouze 9 970 nových hypoték. V červnu to bylo přitom ještě méně, konkrétně 9 273. Údaje za letošní říjen jsou však rekordní. Britský hypoteční trh se dostal na své 13leté maximum. Více úvěrů na bydlení schválily banky jen v září 2007, celkem 108 000.

Britská ekonomika ve čtvrtletí vzrostla o rekordních 16 procent

Analytici dávají rekordní počet nově sjednaných hypoték do souvislosti s vládními daňovými úlevami při pořízení nemovitosti na hypotéku. Od daně je do března příštího roku v Británii osvobozen každý, kdo kupuje nemovitost v hodnotě do 500 000 GBP [14,5 mil. Kč].

„Rozhodnutí vlády o zrušení takzvaného kolkovného je hlavním katalyzátorem prudkého nárůstu schvalování hypoték,“ uvádí na stránkách Buy Shares Justinas Baltrusaitis.

Podle analytiků ale i tak hypoteční trh překvapuje svým boomem právě v dobách covid krize. Britská ekonomika i přesto ve třetím čtvrtletí vzrostla o pěkných 16 procent.

„Za normálních okolností je při krizi, jako je ta nynější, sektor bydlení jedním z nejvíce zasažených. Jeho aktuální nárůst byl motivován opatřeními, která vláda přijala, aby zmírnila dopady pandemie do ekonomiky,“ upřesňuje Baltrusaitis.

Podle něj jsou součástí nových úvěrů na bydlení rekonstrukce, ale i změny vyvolané prací z domova. Mnoho lidí modernizuje své obydlí, anebo si hledá nové, které by jim vyhovovalo, když nemusí trávit celý den v práci.

Český realitní trh se podobá tomu v Británii

Stejně jako v Británii trhá rekordy i český hypoteční trh. Byť růst objemu nových úvěrů je daný hlavně růstem cen nemovitostí. Analytici to dávají do souvislosti s dostupnými hypotékami a obavami z budoucnosti. Ta první pramení z toho, že hypotéky podraží, a proto budou méně dostupné. Ta druhá z toho, že krize zvýší inflaci, a tak je třeba investicí do nemovitosti ochránit hodnotu svých peněz. Pobídka k pořízení nemovitosti je i zrušení daně z nabytí nemovitosti. Navíc při zachování odpočtů hypotečních úroků od základu daně.

Přeplatky na dani z nabytí nemovitosti vrátí úřad do 30 dnů

Podle České bankovní asociace [ČBA] bude letošek z hlediska hypoték rekordní. Pokud se nestane nic neobvyklého, bude rok 2020 zaznamenán jako rok, kdy bylo objemově prodáno nejvíce hypotečních úvěrů v novodobé historii Česka. Přes 20 miliard korun za měsíc se prodeje hypoték dostaly pouze v listopadu 2016 a v říjnu 2018. Očekávaný výsledek za letošek se pohybuje kolem 207 miliard korun. Přičemž v doposud nejsilnějším rekordním roce 2018 se prodalo hypoték za 187 miliardy korun.

Říjnový IndexRPSN ČBA [průměrná RPSN] podle statistiky ČNB činil u hypotečních úvěrů 2,24 procenta. Oproti září 2020 klesla průměrná RPSN o 0,04procentního bodu. V říjnu 2019 byla 2,57 procenta, tedy v říjnu 2020 došlo k meziročnímu snížení o 0,33procentního bodu. U průměrné hypotéky to představuje snížení měsíční splátky o 800 korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here