Cestovní ruch loni celosvětově přišel o cca 28 bilionů korun

257
cestovni_ruch
Foto: Pixabay.com

Světový cestovní ruch přišel loni kvůli pandemickým opatřením o 1,3 bilionu dolarů [cca 28 bil. Kč]. To je jedenáctkrát vyšší ztráta než při finanční krizi v roce 2009, jak uvedla Světová turistická organizace [UNWTO]. Podle ní se návrat k bezpečnému cestování neobejde bez koordinace a potvrzení o očkování.

Podle organizace, jež spadá pod OSN a sídlí v Madridu, meziročně klesl počet příjezdů turistů o 74 procent. To znamená, že na cestu do zahraničí se loni v porovnání s předchozím rokem vydalo o miliardu méně lidí. V Evropě se snížily příjezdy turistů o 70 procent. Navštívilo ji o 500 milionů méně turistů než v roce 2019.

„Rok 2020 byl nejhorším rokem v dějinách turistického ruchu. […] Za krize v letech 2008 a 2009 počet turistů klesl o čtyři procenta,” uvedla UNWTO.

Letiště Praha loni odbavilo o 79,9 % méně lidí než předloni

Nejvíce loni klesly příjezdy turistů v asijsko-pacifickém regionu, meziročně to bylo o 84 procent. Oblast jako první zasáhlo šíření koronaviru a udržuje nejpřísnější restrikce pro cestování. Blízký východ a Afrika zaznamenaly pokles o 75 procent, Amerika o 69 procent.

Podle UNWTO je v sektoru turistického ruchu ohroženo 100 až 120 milionů pracovních míst. Nemalá část z nich je pak v malých a středně velkých podnicích. Na úroveň roku 2019 se světový turistický ruch dostane podle odhadů UNWTO nejdříve za dva a půl až čtyři roky.

Cestovní ruch dává práci každému 22tému Čechovi

Pražské hotely patří k nejvíce zasaženým

Cestovní ruch propadl i v Česku, nejvíce pak v metropoli Praha. Například podle údajů společnosti Cushman & Wakefield je pražský hotelový trh vůbec nejvíce zasažený dopady koronavirové krize v Evropě. Průměrné tržby za pokoj klesly o 84,6 procenta. Hlavními důvody byly propad obsazenosti o 78,5 procenta na 16,6 procenta a snížení průměrných cen o 28,1 procenta na 66 eur [cca 1 716 Kč] za pokoj.

Příjezdový cestovní ruch ve 2. čtvrtletí přestal existovat

„Během první vlny byla česká vláda mezi prvními, jež zavedly přísná omezení včetně nuceného uzavření hotelů. Během druhé vlny po letním období zaznamenalo Česko jeden z nejvyšších nárůstů případů covidu v Evropě. Což přineslo pozastavení zahraničního turismu a následné uzavírání hotelů,” uvedl Bořivoj Vokřínek z Cushman & Wakefield.

Peterka: Hotely odepíší prosinec i leden. Je to studená sprcha

V hromadných ubytovacích zařízeních se podle reportu tourdata státní agentury CzechTourism v prvním až třetím čtvrtletí loňského roku ubytovalo zhruba 2,7 milionu turistů, meziročně to byl propad o 68 procent. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka se delší oživení očekává u zařízení závislých na zahraničních hostech. Cestovní ruch by se dle něj na úroveň roku 2019 mohl dostat v roce 2023.

Omezený cestovní ruch dostává do úzkých i turisty

Problémy nemají jen subjekty v cestovním ruchu, ale i turisté. Ti, kteří se odváží vycestovat, musejí mít negativní testy a dodržovat karanténní opatření, což je podle zpravodajského serveru CNN často přivádí do nepříjemných situací.

V prosinci skončila americká studentka Skylar Macková na dva měsíce ve vězení, když přiletěla na Kajmanské ostrovy a už po dvou dnech porušila povinnou 14denní karanténu. Po příletu se měla na dva týdny izolovat v karanténě. Namísto toho si po dvou dnech sundala sledovací zařízení a připojila se ke svému příteli při závodech ve vodním lyžování. Když ji policie dostihla, neměla roušku a nedodržovala společenský odstup. Soud ji původně poslal na čtyři měsíce do vězení, ale po odvolání jí trest snížil na dva měsíce za mřížemi.

Nebo: V lednu strávila bývalá britská královna krásy Zara Hollandová s přítelem Elliottem Lovem pět dní v karanténě ve čtyřhvězdičkovém hotelu na Barbadosu, než podstoupila druhý PCR test, který je vyžadován pro cestující z vysoce rizikových zemí. To vše bylo v pořádku. Ale když byl Loveův druhý test pozitivní, rozhodl se pár namísto další karantény pro útěk – a ujel na letiště, kde se pokoušel dostat do letadla a zpátky domů.

Jiný příklad je britský pár rovněž na Barbadosu. Ten se pokusil zpestřit si karanténní izolaci přizváním místní obyvatelky za účelem sexu [byla dopadena, když lezla přes plot do hotelu] a turista na Jamajce, který si odskočil z hotelové karantény pro pití – a skončil ve vězení.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here