Česká zbrojovka Group SE [CZG] potvrdila, že 11. 2. podepsala finální smlouvu o akvizici 100% podílu v americké společnosti Colt Holding Company LLC. To je mateřské společnosti amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company LLC a rovněž jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.

Podle smluvních podmínek CZG získá 100% podíl v Coltu za 220 milionů dolarů v hotovosti [cca 4,84 mld. Kč] a dále za 1 098 620 kusů nově vydaných kmenových akcií CZG.

„Toto spojení je strategickým krokem pro obě společnosti. Společně skupina dosáhne příjmů přesahujících 500 milionů USD a stane se hybatelem v oblasti ručních palných zbraní,“ uvedl prezident a předseda společnosti CZG Lubomír Kovařík.

CZG – Česká zbrojovka Group SE zvedla prodeje v USA

Dodal, že jde o akvizici ikonické značky a etalonu na trhu ozbrojených složek i na civilním trhu v celosvětovém měřítku.

„Jsme hrdí na to, že můžeme do našeho portfolia zařadit Colt, který stojí bok po boku americké armády již více než 175 let,“ uvedl.

V rozhovoru pro FinTag.cz přitom již dříve uvedl, že cílem zbrojovky je účastnit se tendrů právě pro americké federální bezpečnostní složky. Firma navíc v minulých měsících otevřela nový výrobní a distribuční závod ve městě Little Rock v americkém státě Arkansas.

Americký trh se zbraněmi je nejnáročnější, největší, co se týče počtu legálně držených zbraní a také nejvíce referenční trh na světě. Naše společnost CZ-USA působí ve Spojených státech amerických od roku 1997. Od roku 2005 vlastníme také americkou značku Dan Wesson, kde vyrábíme revolvery a pistole,“ řekl.

Ceny našich akcií porostou, říká prezident České zbrojovky

„V první polovině roku 2020 bylo 69,5 procenta výnosů společnosti Česká zbrojovka Group vytvořeno právě v USA. Do USA míří okolo 50 procent produkce uherskobrodského závodu CZG,“ dodal Kovařík.

Financování akvizice firmy Colt

Akvizice bude financována ze stávajících hotovostních zdrojů včetně prostředků z nedávného IPO a z plánované emise dluhopisů. Celá transakce podléhá schválení regulačních orgánů a vypořádání se očekává v první polovině roku 2021.

Dohoda také obsahuje platbu na základě dosažených výsledků [earn-out] až do výše 1 098 620 kusů nově vydaných akcií CZG. To za předpokladu, že EBITDA Společnosti dosáhne v letech 2021–2023 předem stanovené hodnoty.

Akcie České zbrojovky byly dnes poprvé obchodovány na burze

CZG uvedla, že spojením s Coltem získává další významné výrobní kapacity ve Spojených státech a v Kanadě. Colt je totiž výhradním dodavatelem pro kanadskou armádu. Česká zbrojovka Group své produkty prodává především pod značkami CZ [Česká zbrojovka], CZ-USA, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems. Součástí skupiny CZG jsou společnosti Česká zbrojovka, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. CZG rovněž drží menšinový podíl ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně, společnosti Spuhr i Dalby.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here