Inflace v lednu rostla proti prosinci o 1,3 procenta. Na růstu se podílely vyšší ceny potravin, hlavně zeleniny, ale i nápojů a tabáku. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 2,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v prosinci. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziměsíční růst cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje je způsobený především vyššími cenami zeleniny o 10,3 procenta. Ceny brambor vzrostly o 10,7 procenta. Dále meziměsíčně vzrostly ceny:

  • nealkoholických nápojů: +3,4 %,
  • drůbeže: +3,9 %,
  • olejů a tuků: +4,1 %,
  • vajec: +9,4 %,
  • vepřového masa: o 3,1 %,
  • ovoce: 1,6 %,
  • trvanlivého polotučného mléka: 2,9 %
  • jogurtů: 3,6 %.

„Inflace na začátku roku brzdí pomaleji, než se čekalo. Hlavním důvodem pozvolnějšího poklesu inflace jsou dražší potraviny, alkohol a tabák. Nebýt meziměsíčního zdražení těchto položek, inflace by nečinila 2,2 procenta, ale 1,4 procenta,“ okomentoval aktuální výsledky ekonom Komerční banky [KB] Michal Brožka.

V oddíle alkoholické nápoje, tabák vzrostly v lednu ceny lihovin o 9,0 procenta, piva o 6,0 procenta, vína o 5,4 procenta a tabákových výrobků o 0,4 procenta. Na zvyšování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v lednu taktéž růst cen v oddíle bydlení. Zde se ceny vyvíjely v lednu následovně:

  • vodné a stočné: shodně +5,5 %,
  • nájemné z bytu: +0,6 %,
  • poplatky za odvoz odpadů: +3,8 %,
  • ceny elektřiny: -0,8 %,
  • ceny zemního plynu: -0,4 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 1,4 procenta a ceny služeb o 1,2 procenta.

Inflace v lednu v meziročním srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 2,2 procenta. To bylo o 0,1 procentního bodu méně než v prosinci. Zmírnění meziročního růstu ovlivnily především ceny bydlení. Růst cen nájemného z bytu v lednu zpomalil na 1,3 procenta. Růst mírnily dále poplatky za odpady [+3,8 %]. A z prosincového růstu o 2,5 procenta poklesly lednové ceny elektřiny o 1,4 procenta. Ceny zemního plynu byly v lednu meziročně nižší o 4,7 procenta.

„Pro letošek počítáme s tím, že tlaky na růst cen budou slábnout. V eurozóně čekáme růst spotřebitelských cen v průměru lehce nad jedním procentem. […] Vliv oslabené poptávky pak podle naší prognózy bude v dalších měsících působit proti růstu cen a inflace bude brzdit,“ uvedl Brožka.

Inflace v eurozóně obrátila. Letos v lednu vzrostla o 0,9 %

Přesto vyjmenoval několik významných proinflačních tlaků. Podle něj bude inflace letos vyšší kvůli rostoucím cenám ropy. Působit na ní bude totiž zvýšení spotřebních daní.

„Ceny potravin jsou velmi proměnlivé, ale protože nepočítáme s výpadky v jejich dodávkách jako v loňském roce, přičemž poptávka zůstane oslabena, tak by jejich zdražení mělo být umírněné,“ dodal.

Lednové ceny potravin v meziročním srovnání

Aktuální situace u cen potravin v meziročním srovnání v lednu dopadla tak, že u mnoha potravin došlo buď k přechodu v růst z prosincového poklesu, nebo ke zpomalení cenového poklesu. I tak ale byly v meziročním srovnání ceny vepřového masa v lednu nižší o 5,6 procenta nebo polotučného trvanlivého mléka o 9,4 procenta. U zeleniny byly ceny nižší o 3,1 procenta. Ceny brambor byly v lednu meziročně nižší o 18,6 procenta.

Naopak v oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 4,2 procenta a obuvi o 3,8 procenta. Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v lednu nejvýraznější vliv ceny alkoholických nápojů a tabáku [+9,3 %]. U bytové vybavení a zařízení domácnosti vzrostly ceny přístrojů a spotřebičů pro domácnost a zboží a služeb pro běžnou údržbu domácnosti [shodně o +3,0 %]. Ceny zboží úhrnem rostly o 1,9 procenta a ceny služeb o 2,6 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here