Akcie České zbrojovky byly dnes poprvé obchodovány na burze

614
akcie_ceske_zbrojovky
Foto: Redakce FinTag.cz

Akcie České zbrojovky byly dnes [2.10. 2020] poprvé obchodovány na Burze cenných papírů Praha [BCPP]. Na začátku obchodování cena akcií České zbrojovky Group SE [CZG] vzrostla z upisovací ceny 290 korun na 304 korun.

Před koncem obchodováníse cena akcií vrátila na svou upisovací hodnotu ve výši 290 korun. Akcie zbrojovky se na burze obchodují pod zkratkou CZG. Česká zbrojovka Group SE [CZG] již získala ve veřejné nabídce svých akcií 812 milionů korun. Nad rámec primární nabídky poskytl majoritní akcionář CZG [Česká zbrojovka Partners SE] opci [navýšení] umožňující prodej dalších 280 000 akcií v hodnotě až do výše 81,2 milionů korun.

„Dnešní začátek obchodování našich akcií na hlavním trhu pražské burzy představuje zásadní milník v historii naší firmy. Zájem, jaký akcie společnosti vyvolaly mezi českými institucionálními i drobnými investory, včetně mnoha zaměstnanců CZG, nás nesmírně potěšil,“ uvedl prezident a předseda představenstva CZG Lubomír Kovařík.  

Ceny našich akcií porostou, říká prezident České zbrojovky

Podle něj se veřejné nabídky zúčastnila zhruba třetina zaměstnanců podniků v České republice. V loňském roce CZG oznámila svůj záměr investovat do posílení své přítomnosti na trhu ve Spojených státech. A to rozšířením svých výrobních a distribučních kapacit prostřednictvím nového závodu ve městě Little Rock. Tedy hlavním a největším městě amerického státu Arkansas.

Akcie České zbrojovky: Veřejná nabídka

K začátku obchodování akcií CZG na pražské burze se vyjádřil i její generální ředitel Petr Koblic: „V době, kdy politická korektnost zasahuje i do světa investování, byla emise CZG smělým počinem. Jsem přesvědčen, že všichni investoři, kteří si akcie jedné z nejlepších evropských strojírenských firem koupili, budou se svou investicí spokojeni.”

Cena akcií CZG ve veřejné nabídce byla stanovena na 290 korun za akcii. To odpovídá tržní kapitalizaci společnosti ve výši 9,5 miliardy korun. Nabídku tvořilo 2 800 000 nově vydaných akcií společnosti. Ty představují přibližně 8,6 procent celkového počtu akcií společnosti po dokončení nabídky a zapsání zvýšení základního kapitálu. V průběhu úpisu akcií se současný majoritní akcionář [Česká zbrojovka Partners SE] rozhodl nabídky aktuálně nezúčastnit a nadále se naplno věnovat své vlastnické roli.

Jak již bylo řečeno, k pokrytí případného navýšení nabídky se Česká zbrojovka Partners SE zavázala poskytnout až 280 000 stávajících akcií. To je množství odpovídající přibližně deseti procentům maximálního celkového počtu akcií v nabídce. Za předpokladu uplatnění opce v plné výši bude nabídku tvořit celkem 3 080 000 akcií. To odpovídá přibližně 9,4 procentům celkového počtu akcií firmy po dokončení nabídky. Celkový počet akcií společnosti tak bude činit 32 638 000 akcií.

Většina akcií byla alokována investorům z České republiky. 90,9 procenta jich bylo přiděleno institucionálním a 9,1 procenta drobným investorům. Všichni zaměstnanci společnosti, kteří se nabídky zúčastnili, získali akcie v souladu se svými objednávkami. Předpokládá se, že nabídka bude vypořádána kolem 6. října 2020.

Počínaje prvním dnem obchodování se jako tvůrci trhu přihlásily Erste Group Bank, Fio banka, J&T banka a Wood & Company Financial Services. Pro emisi CZG bylo stanoveno rozpětí [spread] ve výši osm korun a minimální množství [lot] na úrovni 1 000 kusů. Očekává se free float přibližně 8,6 procenta. Ten se v případě úplného uplatnění opce [navýšení objemu akcií] může zvýšit až na 9,4 procenta.

Základní informace o České zbrojovce Group SE

Česká zbrojovka Group je společně se svými dceřinými společnostmi jedním z předních evropských výrobců ručních palných zbraní. A to pro ozbrojené složky, osobní obranu, lov, sportovní střelbu a další civilní využití. CZG své produkty prodává především pod značkami CZ [Česká zbrojovka], CZ-USA, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems. Součástí skupiny CZG jsou společnosti Česká zbrojovka, CZ-USA, 4M Systems a CZ Export Praha. CZG rovněž drží menšinový podíl ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně, společnosti Spuhr i Dalby. CZG má své sídlo v České republice a výrobní kapacity v České republice a ve Spojených státech. Ve svých provozech v České republice, USA a Německu zaměstnává zhruba 1 625 lidí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here