CZG – Česká zbrojovka Group SE zvedla prodeje v USA

611
CZG_–_ Ceska_zbrojovka_Group_SE
Foto: FinTag.cz

CZG – Česká zbrojovka Group SE dosáhla za prvních devět měsíců roku 2020 rekordní tržby ve výši pět miliard korun. Oznámila to spolu s vybranými konsolidovanými neauditovanými finančními výsledky za letošní první tři čtvrtletí.

Tržby ve výši 5,0 miliard korun za prvních devět měsíců letošního roku představují nárůst o 10,2 procenta. Celkový počet prodaných střelných zbraní se ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 zvýšil o 18,1 procenta a dosáhl 337 489 prodaných kusů.

„Navzdory náročným ekonomickým podmínkám letošního roku, které všem působí mnohé komplikace ve výrobě i logistice, se nám podařilo udržet tempo našich prodejů na velmi dobré úrovni, “ uvedl prezident a předseda představenstva CZG Lubomír Kovařík.

Ceny našich akcií porostou, říká prezident České zbrojovky

 

Dodal, že CZG – Česká zbrojovka Group SE nezaostala ani v přípravě nových produktů. To je pistole CZ P-10 Micro, série sportovních pistolí CZ TS 2, tři nové malorážky CZ 457 a další produkty určené pro ozbrojené složky.

Růst tržeb a pokles EBITDA

Za růstem tržeb stojí především zvýšená poptávka po střelných zbraních a dalších produktech CZG – Česká zbrojovka Group SE ve Spojených státech amerických. Ta v prvních devíti měsících letoška činila 70 procent z celkových tržeb CZG. Prodej v Evropě dosáhl 9,7 procenta, Asii 6,2 procenta, Africe 4,4 procenta a v ostatních státech světa 2,9 procenta. Tržby plynoucí z prodejů v České republice představovaly 6,8 procenta.

Provozní zisk společnosti vzrostl díky vyšším výnosům v prvních třech čtvrtletích roku 2020 meziročně o 10,2 procenta na celkových 815,7 milionů korun. Ukazatel EBITDA dosáhl v prvních devíti měsících letošního roku 952,4 milionů korun, což je o 7,7 procenta méně než ve stejném období minulého roku. Firma uvedla, že příčinou meziročního poklesu ukazatele EBITDA bylo přecenění cizoměnových zajišťovacích instrumentů způsobené výrazným znehodnocením české koruny vůči euru a americkému dolaru.

Personální změny v CZG – Česká zbrojovka Group SE

V listopadu v CZG – Česká zbrojovka Group SE došlo k některým změnám ve složení statutárních orgánů a její dceřiné společnosti Česká zbrojovka, a. s. [CZUB]. Novým členem představenstva CZG se s účinností od 24. listopadu 2020 stal Jan Zajíc. Ten je zároveň předsedou představenstva a generálním ředitelem CZUB. V orgánech obou společností nahradil Ladislava Britaňáka, který ze svých funkcí v CZG a CZUB odstoupil.

Akcie České zbrojovky byly dnes poprvé obchodovány na burze

CZG prodává své výrobky především pod značkami CZ [Česká zbrojovka], CZ-USA, Dan Wesson, Brno Rifles a 4M Systems. Mezi dceřiné společnosti CZG patří Česká zbrojovka, CZ-USA, Brno Rifles, 4M Systems a CZ Export Praha. CZG vlastní menšinový podíl ve švédském výrobci optických montážních řešení pro zbraně Spuhr i Dalby.

CZG má sídlo v České republice, výrobní kapacity pak v České republice i ve Spojených státech. Letos firma vstoupila na Burzu cenných papírů Praha.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here