Covid 2021 a Covid Nepokryté náklady nahradí staré programy

905
Covid_2021
Ilustrace: Pixabay.com

Nové dva programy na podporu podnikatelů při epidemii covidu-19 představila vláda na svém včerejším jednání [8.3.]. Programy Covid 2021 a Covid – Nepokryté náklady nově nahradí stávající podpůrné programy. Jako například Covid – ubytování, nájemné, kultura aj. Antivirus a kompenzační bonus zůstávají.

Dotační programy Covid 2021 a Covid – Nepokryté náklady zohledňují při posuzování nároku na podporu z nich pokles tržeb minimálně o 50 procent. Covid 2021 kompenzuje náklady na zaměstnance ve výši 500 Kč na den, minimálně pak 1 500 Kč. Druhý program firmám proplatí 60 procent nepokrytých nákladů.

Program Covid 21

Covid 21 navazuje na Covid – Gastro a uzavřené provozovny s tím rozdílem, že navyšuje denní podporu ze 400 Kč nově na 500 Kč na každého zaměstnance. Minimální denní podpora činí minimálně 1 500 korun, což zvýhodňuje malé firmy do třech zaměstnanců. Totiž i firma s jedním nebo dvěma zaměstnanci dostane vždy minimálně 1 500 korun na den. V součtu tak dostane podnik podporu vždy v minimální výši 45 tisíc korun měsíčně.

Novinka je, že podporu z Covid 2021 dostanou nejenom zaměstnanci v pracovním poměru, ale i spolupracující osoby a dokonce i jednatelé se smlouvou o výkonu funkce jednatele.

Nárok na podporu mají nově všechny typy firem, tedy nejenom ty uzavřené, ale i ty v provozu. Jedinou podmínkou podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka [za ANO] je prokázat pokles tržeb o minimálně 50 procent. Přičemž se porovnávají výsledky v období od ledna až února 2021 se stejným obdobím roku 2020 nebo i roku 2019.

„Firmy si mohou vybrat, který rok pro ně vyjde lépe,“ vysvětlil ministr s tím, že podporu z něj mohou žadatelé kombinovat i s programem Antivirus.

Program Covid 2021 platí od 11. ledna 2021, tím navazuje na konec programu Covid – uzavřené provozovny, který končí k 10. lednu. Na program je podle Havlíčka vyčleněno až šest miliard korun. První výzvu a příjem žádostí by měl resort vyhlásit ještě v březnu.

Na program Covid 2021 se vztahuje dočasný rámec Evropské komise. Maximální částka, kterou může z veřejné podpory získat jeden žadatel je limitována sumou 1,8 milionu eur.

Covid – Nepokryté náklady

Podpora z Covid – Nepokryté náklady je pro podnikatele, kteří nemohou získat pomoc z programu Covid 2021 kvůli tomu, že nemají zaměstnance a mají jiné typy nákladů.

„Je to univerzální program, není směřován na určité typy nákladů, ale na ty, které firma doloží,“ vysvětlil Havlíček.

Podmínka pro schválení dotace je stejně jako v programu Covid 2021 pokles obratu minimálně o 50 procent, srovnává se období leden, únor 2021 se stejnými měsíci roku 2020 nebo roku 2019. Úřad proplatí žadateli 60 procent z nepokrytých nákladů, které firma prokáže vždy za jeden měsíc. V případě kombinace s programy Antivirus nebo kompenzační bonus se výše poskytnuté podpory z nich odečte a ze zbývající částky se proplatí 60 procent. Dotace z programu Covid – Nepokryté platí zpětně od 1. ledna 2021, čímž se páruje s koncem programu Covid – nájemné.

 –RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here