Nový generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] bude bývalý australský ministr financí Mathias Cormann. Uspěl ve výběrovém řízení. Původem Belgičan Cormann [50] se o svém vítězství dozvěděl v pátek 12. března. 

Do funkce ho musí nyní ještě formálně jmenovat Rada OECD. Termín jejího jednání v tuto chvíli není známý. Nový generální tajemník se má funkce ujmout na dobu pěti let 1. června 2021. Ve vedení tak vystřídá Mexičana Ángela Gurríu, jež funkci zastával 15 let. Soupeřkou australského exministra financí byla bývalá evropská komisařka pro obchod, Švédka Cecilia Malmströmová.

Mathias Cormann uvedl, že OECD se bude i nadále zaměřovat na co možná nejsilnější hospodářské oživení z pandemie nemoci covid-19. Dále i na podporu ambiciózních opatření v oblasti boje proti změnám klimatu a na dokončení jednání o digitální dani.

O funkci se ucházel i Vladimír Dlouhý

Do boje o místo generálního tajemníka OECD se zapojil i český kandidát a sice prezident Hospodářské komory ČR [HK ČR] Vladimír Dlouhý. V lednu letošního roku ale oznámil, že nepostoupil do finálního výběrového řízení. Kandidaturu Dlouhého česká strana oficiálně předložila loni v září, poté kdy ji schválila vláda. Ministr zahraničí Tomáš Petříček [ČSSD] tehdy ke kandidatuře Dlouhého uvedl, že pro jeho podporu udělá diplomacie maximum.

Vladimír Dlouhý jde do boje o OECD. ČR ho oficiálně navrhla

Nový generální tajemník Cormann pochází z Belgie

Cormann se narodil v Belgii a v roce 1996 se přestěhoval do Austrálie. Od roku 2000 je formálně australským občanem. Ministrem financí byl v letech 2013 až 2020 a je nejdéle sloužícím ministrem financí v zemi. Cormann je zastáncem nižších daní, otevřených trhů a volného obchodu. Aktivisté ho však kritizovali za australskou politiku v oblasti klimatu.

OECD v současnosti sdružuje 37 hospodářsky vyspělých států, členem je i ČR. Ustavující sjezd měla v září 1961, její počátky sahají do poválečné Evropy. Její předchůdkyní byla Organizace pro evropskou hospodářskou spolupráci [OEEC]. Ta byla založena v dubnu 1948 pro řízení amerického Marshallova plánu na pomoc evropským zemím zničeným druhou světovou válkou. Česká republika je členem OECD od prosince roku 1995.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here