Francouz Michel Fache může být klidný, své dluhy má splacené

359
Francouz
Foto: Olivier Dussopt, Twitter

Na rychle se prohlubující dluh Francie svérázným způsobem upozornil Michel Fache. Ten letos 15. ledna poslal na účet tamějšího účetního dvora bankovní šek v přepočtu za milion korun [40 000 eur]. To je přesně tolik, kolik po rozpočítání na 67 milionů obyvatel země dluží každý Francouz.

Na informaci zveřejněnou počátkem března v úředním věstníku upozornil podle webu deníku Le Figaro francouzský ministr pro rozpočet Olivier Dussopt [na fotografii, pozn. red.], který dárci na Instagramu poděkoval. A také dodal, že něco takového se dnes nevidí.

„Francouz Michel Fache může být klidný – své dluhy má splacené,“ napsal k tomu deník.

Naopak čtenáři deníku Le Figaro si v komentářích pod článkem neodpustili uštěpačné poznámky o dárcově naivitě a kapce v moři. Někteří se domnívali, že vyhrál v loterii a jiní mu pak radili, kde jinde by svými penězi pomohl lépe. Jeden čtenář poznamenal, že to byl ze strany muže pouze způsob, jak se státu vysmát a další, že takové dary brzy nebudou dobrovolné, ale povinné.

Každý Francouz bude dlužit ještě více než milion

Podle posledních informací schodek francouzského státního rozpočtu jen letos vyšplhá na 8,5 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Zadlužení veřejných financí tak bude činit rekordních 122,4 procenta HDP, což z Francie dělá jednu z nejzadluženějších zemí EU.

Poměr veřejného dluhu k hrubému domácímu produktu Francie bude navíc kvůli covidu nejméně deset let přesahovat 100 procent. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl po vypuknutí epidemie covidu-19, že pro záchranu ekonomiky a v zájmu vyhnutí se sociální krizi podnikne všechno: „Ať to stojí, co to stojí, to musí pochopit každý Francouz.

Francie letos prohloubí dluh vůči HDP na více než 122 procent

Podle šéfa francouzského účetního dvora Pierra Moscoviciho, jehož úřad kontroluje státní a veřejné finance, jsou aktuální výdaje v kontextu pandemie obhajitelné. Otázka podle něj nezní: Je deficit moc vysoký?

„Otázka zní, jak zajistíme, aby byl dluh udržitelný, aby za několik let nedrtil svou vahou naše děti,“ uvedl.

Problémy s Bruselem Francie kvůli schodku mít nebude. Členské státy totiž kvůli krizi poprvé pozastavily pravidla Paktu stability a růstu Evropské unie. Právě podle nich nesmí rozpočtový schodek překročit tři procenta a celkový dluh nesmí přesáhnout 60 % HDP.

Rychle se zadlužuje i Česká republika

Jakkoli státní dluh Česka vůči HDP loni stoupl méně, než se původně čekalo, i tak na každého Čecha připadá dluh zhruba 191 000 korun. Totiž státní dluh loni stoupl o 409,5 miliardy korun z 1 640,2 miliardy korun na 2 049,7 miliardy korun. V relativním vyjádření vůči HDP došlo k nárůstu státního dluhu z 28,5 % na 36,5 % [+8,0 p. b.].

Státní dluh loni dosáhl 36,5 % HDP. Úroky byly 40 miliard korun

Problém je, že státní zadlužení ještě poroste. Ostatně ani letošní deficit půl bilionu korun nemusí být konečný. Což ostatně před několika dny v televizi CNN Prima News nevyloučila ministryně financí Alena Schillerová [za ANO].

Čas dluhů se stává stejnou realitou jako čas covidu

Státní dluh je tvořen dluhy vlády, která se zadlužuje zejména prostřednictvím schodků státního rozpočtu. Financovaný je státními dluhopisy, pokladními poukázkami, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky [EIB] a dalších evropských institucí.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here