Celníci zajistili 680 000 neoznačených respirátorů z Číny

161
respiratoru
Foto: Pixabay.com

Pražští celníci zajistili 680 tisíc respirátorů dovezených z Číny, které nebyly nijak označeny a neměly certifikáty osvědčující jejich účinnost. Uvedl to šéf Celního úřadu pro hlavní město Praha Josef Vachtl.

Zásilku si celníci vybrali ke kontrole na základě informací a analýzy dat, které dostali již po vstupu zboží do EU, tedy v přístavu. V Praze jde o první významnou zajištěnou zásilku v tomto měsíci.

„My historicky poprvé jsme se setkali se situací, že jsme objevili při kontrolách respirátory, které vůbec nejsou jakkoli označeny,” uvedl Vachtl s tím, že u respirátorů chybějí i certifikáty, takže nelze ani určit, jakou mají účinnost.

Ceny respirátorů určuje jejich technická norma. A trh

Ochranné prostředky, které měly podle mluvčí celního úřadu Ivany Kurkové hodnotu přes dva miliony korun, mířily na evropský trh. Podle Vachtla je nyní na dovozci, aby navrhl řešení situace. Zlikvidovat či odvézt mimo EU respirátory bude muset dovozce na své vlastní náklady. Kurková doplnila, že stíhání v tomto případě nehrozí. Zboží se nemůže pustit do volného oběhu.

Dovozy necertifikovaných respirátorů z Číny

V minulých dnech zástupci Asociace nanotechnologického průmyslu ČR [ANP ČR] a tuzemští výrobci a dodavatelé zdravotnických prostředků znovu poukazovali na obchod s čínskými respirátory bez potřebných technických norem. Apelovali přitom na zásah České obchodní inspekce [ČOI] proti jejich prodejům. ČOI však uvedla, že proti čínským respirátorům nelze nic namítat, i když neprošly certifikací.

Zástupci domácích výrobců přesto upozornili, že od nezávazného doporučení Evropské komise [EK] dovážet ochranné zdravotnické pomůcky, včetně respirátorů, bez potřebné evropské certifikace uplynul rok. Sama ČOI žádosti o takové výjimky oficiálně přijímala od 13. 3. do 15. 6. 2020. Důvod byl kritický nedostatek ochranných zdravotnických pomůcek.

Čeští výrobci marně hledají zastání proti čínským “šmejdům”

To už například podle předsedkyně představenstva Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků [AVDZP] Jany Vykoukalové neplatí. I přesto je ale i nyní na tuzemském trhu velký objem necertifikovaných respirátorů bez označení CE. A další objemy na něm stále přibývají.

Orgán dozoru nad trhem toto protiprávní jednání dostatečně razantně neřeší. Nelegální výrobky nestahuje z trhu a neudílí citelné pokuty. Navíc aktivně neřeší prodej respirátorů nesplňujících evropskou normu EN 149,“ tvrdí.

Předseda výkonné rady Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs současný stav okomentoval pak takto: „Stát dovozcům nelegálních respirátorů KN95 a N95 protizákonný prodej nejen umožňuje, ale vláda jim ještě na jejich nelegální zboží odpustila DPH.“

Od 25. února platí v ČR povinnost nosit respirátor či jinou kvalitnější ochranu dýchacích cest před nákazou koronavirem. Respirátor musejí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, sociální péči a nově i všech pracovištích. Na území měst a obcí si musí lidé zakrýt nos a ústa minimálně rouškou a to i ve venkovních prostorech.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here