Ceny průmyslových i zemědělských výrobců nabírají na tempu

185
ceny_prumyslovych
Foto: Pixabay.com

Únorová statistika ukázala významný růst cen průmyslových i zemědělských výrobců. Neplatí to jen pro Česko, ale pro všechny významné evropské ekonomiky. Ceny průmyslových a zemědělských výrobců zvyšuje i zdražující ropa.

Podle Českého statistického úřadu [ČSÚ] v únoru oproti lednu stouply ceny průmyslových výrobců o 0,7 procenta. O stejnou hodnotu vzrostly i ceny za tržní služby pro podniky. V meziročním srovnání byl nárůst u průmyslových výrobců [+1,4 %] a cen tržních služeb pro podniky [+1,4 %] ještě vyšší. U zemědělských výrobců únorové ceny meziročně klesly pouze o 0,1 procenta na konečných 1,6 procenta.

„Data celkově potvrzují, že navzdory ekonomickému útlumu silná desinflace či dokonce deflace nehrozí, spíše naopak. Data podle nás potvrzují, že Česká národní banka bude jedna z prvních bank na světě, která začne s normalizací měnové politiky,“ okomentoval výsledky hlavní ekonom Komerční banky [KB] Jan Vejmělek.

Ceny průmyslových výrobců míří vzhůru

  [Zdroj: KB]

Na vzestup cen průmyslové produkce podle něj již dříve ukazovalo mnoho předstihových indikátorů jako PMI či konjunkturální průzkum. A to i přesto, že ceny průmyslových výrobců v lednu ještě stagnovaly.

„V tlacích za vzestup cen se projevuje zejména zahraniční poptávka. Výstupy během února též zvedla dražší ropa, chemické látky či kovy a kovodělné výrobky,“ upřesnil ekonom KB s tím, že situace v průmyslu je i přes pandemií narušené výrobní řetězce a omezené dostupnosti pracovních sil nadále solidní.

Průmysl v meziměsíčním a meziročním srovnání

Za meziměsíčním růstem cen průmyslových výrobců [+0,7 %] v únoru stojí zejména zdražení v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků byly vyšší o 3,6 procenta a obecných kovů a kovodělných výrobků o 1,8 procenta.

Naopak ceny dopravních prostředků klesly o 0,5 procenta. Z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla o 0,8 procenta. Snížily se ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku o 0,1 procenta. Z toho ceny zpracovaného a konzervovaného masa klesly o 1,1 procenta.

Český průmysl se přes masivní šíření epidemie udržel i v lednu

Meziročně ceny průmyslových výrobců vzrostly o 1,4 procenta. Zvýšily se ceny obecných kovů a kovodělných výrobků [+7,2 %] a nábytku a ostatních výrobků zpracovatelského průmyslu [+3,5 %]. Ceny dopravních prostředků byly vyšší o 1,8 procenta. Z toho ceny dílů a příslušenství pro motorová vozidla stouply o 2,0 procenta a motorových vozidel o 1,5 procenta.

Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin vzrostly především ceny zboží dlouhodobé spotřeby o 3,6 procenta a meziproduktů o 3,5 procenta.

Naopak meziročně klesly zejména ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku byly nižší o 1,2 procenta. Z toho ceny zpracovaného a konzervovaného masa a výrobků z masa klesly o 10,5 procenta. Ceny těžby a dobývání se snížily o 0,8 procenta. Klesly ceny energií [-0,5 %] a zboží krátkodobé spotřeby [-1,4 %].

Ceny průmyslových výrobců zdražují i jinde v EU

V zemích Evropské unie [EU], podle údajů zveřejněných Eurostatem, ceny průmyslových výrobců v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,4 procenta [v prosinci +0,9 %]. Ceny se zvýšily ve všech zemích EU, nejvíce v Irsku o 10,0 procent. V Česku byly ceny vyšší o 1,3 procenta, v Německu o 1,1 procenta, v Rakousku a v Polsku o 1,0 procenta a na Slovensku o 0,5 procenta.

Průmysl loni propadl o 8 procent. Už v prosinci však znovu rostl

Meziročně byly ceny v EU v lednu vyšší o 0,2 procenta [v prosinci nižší -1,0 %]. Nejvíce vzrostly ceny v Irsku o 19,6 procenta. V Německu se ceny zvýšily o 0,4 procenta a v Polsku o 0,3 procenta. V Česku zůstaly ceny, jak už bylo řečeno, beze změny. V Rakousku ceny klesly o 0,5 procenta a na Slovensku o 0,4 procenta. Nejvíce se snížily ceny v Litvě o 4,8 procenta.

Ceny tržních služeb pro podniky

Ceny tržních služeb pro podniky v Česku v únoru vzrostly o 0,7 procenta v důsledku zvýšení cen za reklamní služby a průzkum trhu o 9,2 procenta. Bez zahrnutí reklamních služeb vzrostly o 0,3 procenta. Vzrostly ceny za služby v oblasti zaměstnání o 3,1 procenta. Dále pak za architektonické a inženýrské služby [+0,7 %] a za služby v oblasti nemovitostí [+0,5 %]. Ceny za služby v oblasti programování a ceny za právní a účetnické služby se zvýšily shodně o 1,1 procenta.

Naopak se snížily se ceny za pozemní dopravu a informační služby [shodně -0,4 %]. Ceny tržních služeb pro podniky nezahrnující reklamní služby meziměsíčně stouply o 0,3 procenta.

Meziročně byly ceny tržních služeb pro podniky vyšší o 1,4 procenta, když v lednu zaznamenaly vzrůst o 1,9 procenta. Bez zahrnutí reklamní služeb byly ceny v lednu vyšší o 1,5 procenta, když v lednu stouply o 2,0 procenta.

Lidl, Kaufland a Albert loni v ČR proinzerovaly 5,5 miliardy korun

Vzrostly ceny za služby v oblasti programování o 5,1 procenta, za bezpečnostní a pátrací služby o 4,1 procenta. Dále zdražily architektonické a inženýrské služby [+3,2 %] a za poradenství v oblasti řízení [+2,8 %]. Ceny za právní a účetnické služby byly vyšší o 2,2 procenta a za služby v oblasti pozemní dopravy o 1,4 procenta. Ceny za služby v oblasti nemovitostí vzrostly o 1,1 procenta.

Naopak nižší byly ceny za reklamní služby a průzkum trhu [-0,4 %]. Služby u pronájmu a operativního leasingu klesly o 0,7 procenta a za informační služby o 2,1 procenta.

Nerostou pouze ceny průmyslových výrobců

Podle Českého statistického úřadu letos v únoru oproti lednu rostly ceny zemědělských výrobců o 1,7 procenta. Zde vzrostly ceny ovoce o 16,1 procenta, zeleniny o 15,5 procenta, obilovin o 3,6 procenta a olejnin o 0,8 procenta. Naopak klesly ceny mléka o 0,4 procenta, vajec o 0,8 procenta, jatečných prasat o 3,1 procenta a drůbeže o 10,6 procenta.

„Ceny zemědělských výrobců zmírňují meziroční pokles, z lednových -2,8 % na únorových -1,6 procenta. Aktuální meziměsíční dynamika ukazuje, že ceny v zemědělství opět nabírají na tempu,“ okomentoval únorové výsledky Vejmělek.

Export zemědělců do SRN loni překonal export na Slovensko

Za pravdu mu dávají i statistiky. Totiž v meziročním srovnání byly dle ČSÚ ceny zemědělských výrobců nižší o 1,6 procenta [v lednu -2,8 %]. V rostlinné výrobě ceny vzrostly o 5,1 procenta. Vyšší byly ceny zeleniny o 15,8 procenta, obilovin o 9,7 procenta, ovoce o 4,0 procenta a olejnin o 1,9 procenta. Ceny brambor klesly o 27,8 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší [-8,3 %]. Klesly ceny jatečných prasat [-31,0 %], skotu [-3,8 %], drůbeže [-2,7 %] a mléka [-1,6 %]. Vyšší byly ceny vajec, a to o 1,9 procenta.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here