Tržby z prodeje iPhonů se meziročně propadly o 8,5 miliardy amerických dolarů. Podíl na globálním trhu chytrých telefonů společnosti Apple klesl ve třetím čtvrtletí na 11,7 procenta. iPhony jsou přitom výsadní produkt Applu, loni tvořily více než polovinu všech jeho tržeb.

Společnost Apple, jejíž hodnota se odhaduje na dva biliony amerických dolarů, má velkou část svých tržeb právě z prodeje iPhonů. Krize covid však rychle srazila globální poptávku po nich. Dle brokerské společnosti Finaria i to vysvětluje důvod poklesu tržeb z prodeje iPhonů. Ty za prvních devět měsíců letošního roku činily 81,7 miliardy USD. Což je meziroční pokles o 8,5 miliardy. V samotném třetím čtvrtletí se prodej iPhonů podílel na celkových tržbách Applu 40 procenty. To je meziroční pokles o celých 20 procent.

Na globálním trhu se smartphony jsou největšími konkurenty společnosti Apple asijské firmy Samsung a Huawei. Data IDC Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker ukázala, že Samsung byl i v letošním třetím čtvrtletí největším prodejcem smartphonů na světě a to s téměř 23% podílem na trhu a 80,4 miliony prodaných telefonů. To značí až 37% nárůst od začátku roku.

Jak si stojí prodeje telefonů iPhone

Podle analytiků Finaria spotřebitelé po celém světě snižují své rozpočty, což se promítá i do globální poptávky po smartphonech. Což by mohly potvrzovat i výsledky Applu. Tržby za iPhony se mezi lednem a březnem meziročně propadly o 48 procent na 28,9 miliardy USD. Negativní trend pokračoval ve druhém čtvrtletí, kdy prodeje iPhonů klesly na 26,4 miliardy USD. To je na 44,26 procenta celkových příjmů. Ve třetím čtvrtletí podíl výnosů iPhonu dále klesl a to o 3,36 procenta.

Příjmy společnosti Apple z prodeje telefonů iPhone od roku 2007 [v USD]

applu[Zdroj: Apple]

Chytrý telefon iPhone, který byl na trh poprvé uveden roku 2007, se stal okamžitě nejúspěšnějším produktem společnosti Apple a trvale generoval více než polovinu jejího mezinárodního prodeje. Ještě ve druhém čtvrtletí loňského roku tržby z iPhone generovaly více než 31 miliard USD, ve čtvrtém pak již 55,9 miliard USD. Prodej iPhonů se tak podílel na tržbách společnosti bezmála 60,9 procenty. Druhý největší segment tvořily služby [13,85 %]. Až pak následovaly prodeje nositelné elektroniky [10,9 %], počítače Mac [7,8 %] a iPady s 6,51% podílem.

Podíly příjmů firmy Apple z prodeje produktů a služeb [v %]

applu_d[Zdroj: Apple]

Pokles se netýká jen Applu, ale i Huawei

Stejně jako Apple zaznamenala letos výrazný propad prodejů také společnost Huawei. Ta je po Samsungu dvojkou na globálním trhu s telefony. Letos má na kontě bezmála 52 milionů prodaných telefonů a drží 15% podíl na globálním trhu. Ten však ještě na začátku letošního roku činil 17,7 procenta.

Podíl Xiaomi na světovém trhu vzrostl z 10,7 procenta v prvním letošním čtvrtletí na 13,15 procenta ve třetím čtvrtletí. Čínský výrobce smartphonů prodal mezi červencem a zářím 46,5 milionu kusů. V prvním čtvrtletí roku pak celkem 29,5 milionu chytrých telefonů.

Data IDC potvrdila, že tržní podíl společnosti Apple na globálním trhu smartphonů letos klesl z 13,31 procenta v prvním čtvrtletí na 11,7 procenta ve třetím. Technologický gigant dodal ve třetím čtvrtletí 41,6 milionu smartphonů, což je dvakrát méně než Samsung.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here