Centrální banka ponechala beze změny sazby i hypotéky

93
centrální banka
Foto: FinTag.cz

Bankovní rada České národní banky [ČNB] na svém včerejším zasedání schválila navýšení proticyklické kapitálové rezervy pro tuzemské banky na 1 procento s platností od poloviny příštího roku. Limity pro poskytování hypoték ponechala centrální banka beze změny. Stejně tak výši základních úrokových sazeb.

„Limit hypotečního ukazatele LTV [poměr úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti, pozn. red.] zůstává na úrovni 90 % při možnosti uplatnit 5% výjimku. ČNB nepovažuje v tuto chvíli za akutně nezbytné stanovovat limity ukazatelů DTI a DSTI nebo zpřísňovat jiné parametry svého stávajícího doporučení,“ uvedla ČNB.

Dále tak spoléhá na individuální dohlídky jednotlivých bankovních domů. Poměrový ukazatel LTV 90 procent představuje spoluúčast dlužníka ve výši 10 procent. Z průměrné hypotéky 3,2 milionu korun musí žadatel o hypotéku složit v hotovosti 320 tisíc korun. Doporučení ČNB ve věci limitů pro hypotéky zatím nejsou pro banky zavázané. K tomu dojde po dokončení legislativního procesu novely zákona o ČNB, která v týdnu prošla třetím čtením ve sněmovně a zamířila do Senátu.

Centrální banka o budoucím vývoji a kondici bank

Guvernér ČNB Jiří Rusnok vyzdvihl historicky rekordní kapitálovou vybavenost bankovního sektoru. Podle názoru centrálních bankéřů bude česká ekonomika v polovině příštího roku v běžném stavu. Přesto bankovní rada schválila navýšení proticyklické kapitálové rezervy pro tuzemské banky z 0,5 procenta na 1 procento [s platností od 1. července 2022].

„1% úroveň kryje běžná cyklická rizika v bankovním sektoru,“ zdůvodnil krok ČNB její guvernér Jiří Rusnok.

„Český bankovní sektor i nadále patří v celoevropském srovnání k vysoce nadprůměrně kapitalizovaným, což by platilo i podle alternativního, nepříznivého scénáře,“ uvedl v této souvislosti hlavní ekonom České bankovní asociace [ČBA] Miroslav Zámečník.

Podle něj se z pohledu ČBA nejedná o překvapení: „Již od konce říjnového moratoria jsme získávali jistotu, že kvalita portfolia úvěrů zůstala na velmi solidní úrovni.“

Podíl špatných úvěrů po skončení moratoria dosáhl jen 2,6 procenta. U rychle rostoucího objemu hypoték jsou nevýkonné úvěry nadále pod 1% hladinou.

Co dál schválila Bankovní rada ČNB

ČNB včera snížila frekvenci dvoutýdenních dodávacích repo operací pro úvěrové instituce na jednou týdně [s účinností od 28.5.] a obnovila dříve platnou úrokovou přirážku ve výši 0,1 p. b. Koruna na kroky ČNB nereagovala. Zůstala v dolním pásmu 25,40 až 25,50 za euro.

„Pro výraznější pohyb ji schází silnější domácí impuls. Růst korunových sazeb na trhu narazil na pomyslný strop prognózy ČNB, což podle nás může být problém až do červnového zasedání centrálních bankéřů, kteří by měli koruně dodat nové důvody k posilování,“ uzavírá analytik Komerční banky [KB] František Táborský.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here