Růst maloobchodních tržeb atakoval v dubnu deset procent

109
maloobchodnich
Foto: Pixabay.com

V dubnu meziročně stouply maloobchodní tržby o 7,4 procenta. Celkové maloobchodní tržby se zahrnutím prodejů a oprav motorových vozidel dosáhly v dubnu meziročního růstu 21,0 procenta. Uvedl to Český statistický úřad [ČSÚ].

Meziměsíčně vzrostly tržby o 0,7 procenta. Z toho tržby za nepotravinářské zboží o 2,8 procenta a za pohonné hmoty o 1,7 procenta. Tržby za potraviny klesly o 2,4 procenta.

Meziročně se maloobchodní tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 7,4 procenta. V tom za nepotravinářské zboží vzrostly o 14,0 procenta a za pohonné hmoty o 13,1 procenta. Naopak klesly tržby za potraviny [-1,8 %].

Výrazně vyšší meziroční tržby vykázaly obchody:
  • Prodejny s oděvy a obuví: +80,0 %. Před rokem zaznamenaly největší propad tržeb.
  • Prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením: +30,6 %
  • Prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci: +20,7 %
  • Prodejny s kosmetickým a toaletním zbožím: +18,8 %.

Stouply také tržby s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím [+11,2 %] a s výrobky pro domácnost [o 1,4 %]. Specializované prodejny s potravinami realizovaly tržby vyšší o 7,8 procenta, naopak nespecializovaným prodejnám s převahou potravin se tržby snížily o 1,7 procenta. Internetové obchody zaznamenaly meziroční růst tržeb o 14,2 procenta.

Jaký bude květen u maloobchodních tržeb

Podle hlavního ekonoma České spořitelny [ČS] Davida Navrátila dubnová maloobchodní statistika nabídla „pěkně vysoká čísla“. Květnový vývoj odhaduje z kartových transakcí.

„Celkové kartové transakce – výběry z bankomatů, platby kartou přes terminál a internet – vzrostly letos v květnu oproti květnu 2019 o 17 procent,“ uvádí.

Největší skok mezi dubnem a květnem nastal u plateb kartou za oblečení. V dubnu byly výdaje nižší o 40 procent ve srovnání s rokem 2019, ale v květnu už vyšší o 56 procent.

„Výrazné zrychlení nastalo i v případě plateb kartou v hobby marketech, za nábytek, knihy,“ dodal analytik ČS.

Dubnový maloobchodní prodej byl v letošním i loňském roce ovlivněn omezeními či úplným uzavřením prodejen některých sortimentů nepotravinářského zboží kvůli pandemii covidu.

Tržby za motorová vozidla

Významně meziročně rostly tržby za prodej a opravy motorových vozidel [+67,1 %]. U prodejů meziročně stouply o 73,9 procenta, u oprav pak o 46,1 procenta. Meziměsíčně v této oblasti tržby v dubnu rostly o 2,0 procenta.

Podle ČSÚ k meziročnímu růstu tržeb nepotravinářského zboží přispěla nízká srovnávací základna loňského dubna a zároveň postupně zaváděný prodej přes internet řadou kamenných prodejen. Mezinárodní srovnání vývoje maloobchodních tržeb v zemích EU je k dispozici zde.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here