Dnes jde do prodeje nová pamětní stříbrná pětisetkoruna ČNB

778
stribrna_petisetkoruna
Foto: ČNB

Pamětní stříbrná pětisetkoruna s hologramem Parní lokomotiva Škoda 498 Albatros, kterou dnes [9.6.] vydala Česká národní banka [ČNB], je v prodeji. Mince je prvním počinem nové série „Slavné dopravní prostředky“ a zároveň jedinou mincí aktuálního pětiletého emisního období, kterou ozvláštní hologram.

Nominální hodnota mince 500 korun není totožná s její prodejní cenou. Ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a DPH. Minci lze zakoupit u vybraných smluvních partnerů.

Lokomotiva přezdívaná Albatros patří k nejkrásnějším parním lokomotivám nejen u nás, ale i ve světě. Vznikla po druhé světové válce na základě studie akademického malíře Viléma Kreibicha. Vyznačuje se využitím nových poznatků z oboru konstrukce a technologie. Příznačný je pro ni nátěr v barvách trikolóry s dominantní modrou, od které se odvíjí právě přezdívka Albatros.

První českou minci s hologramem, a zároveň jednu z prvních na světě, vydala ČNB v roce 2000. Šlo o pamětní stříbrnou minci 2 000 Kč s hologramem v podobě státního znaku na zlaté inleji.

Lokomotivu Albatros Škoda Plzeň vyrobila v roce 1946

Lokomotivu Albatros poprvé vyrobila v roce 1946 Škoda Plzeň pod řadovým označením 498.0. Do současnosti se zachovaly pouze dva stroje, které jsou majetkem Českých drah [ČD] a Národního technického muzea [NTM].

„Parní lokomotiva Albatros je prvním z pěti legendárních dopravních prostředků, které se do roku 2025 dočkají svého uměleckého ztvárnění na našich pamětních stříbrných mincích. […] Mince Albatros tak na sobě nese ražený hologram, jehož zajímavostí je, že v zájmu zajištění vynikající kvality byl téměř každý razník potřebný pro vytvoření hologramu použitý jen jednou,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Upozornil, že minci osobně představí veřejnosti v sobotu 12. června při zážitkovém víkendu v Muzeu ČD v Lužné u Rakovníka. Návštěvníci si tak budou moci prohlédnout lokomotivu Albatros v reálné podobě. A ve stanu ČNB se blíže seznámí s vybranými nástroji pro výrobu mince. Připraveny jsou i aktivity na podporu finanční a ekonomické gramotnosti.

Stříbrná pětisetkoruna: 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi

Pamětní stříbrná pětisetkoruna s hologramem je vyražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Hmotnost mince je 25 g, průměr 40 mm a síla 2,6 mm. Vydána je ve dvojím provedení. To je v běžné kvalitě s vroubkovanou hranou v počtu 5 700 kusů a ve špičkové [proof] kvalitě s vysoce leštěným mincovním polem, matovaným reliéfem a hladkou hranou s vlysem v počtu 12 000 kusů.

Autor mince je medailér Asamat Baltaev, který jako hlavní motiv na lícní stranu pětisetkoruny zvolil část kola lokomotivy. V horní části mince se nachází text s názvem státu ČESKÁ REPUBLIKA a v její spodní části označení nominální hodnoty 500 Kč. Pod zkratkou peněžní jednotky je umístěna značka České mincovny [ČM]. Ta minci vyrazila.

Božena Němcová se dočkala pamětní mince od ČNB

Na rubové straně pětisetkoruny zaujme nápadité propojení reliéfu parní lokomotivy Albatros se znakem jejího výrobce Škoda. Celý obraz lokomotivy je přitom vytvořen raženým hologramem. Při levém okraji mince se nachází text ŠKODA a při spodním okraji text 498. Vpravo od něj je značka autora mince a nad ní letopočet 2021.

Hologram má šest speciálních efektů

Na hologramu lokomotivy Albatros použili tvůrci šest speciálních efektů. Jedním z nich je takzvaný Full 3D efekt použitý na minci v prostoru tunelu, z nějž vyjíždí lokomotiva. Díky tomuto efektu vytváří obraz na minci iluzi jisker odlétajících od lokomotivy. Takzvaná nepravá animace pak zase pomocí kinetického efektu vytváří dojem pohybu kol.

Hologram je tvořen několika různými druhy nanostruktur, které kontrolovaně odrážejí a ohýbají dopadající světlo tak, aby vytvářelo iluzi požadovaného obrazu.

„Když se podíváte na lokomotivu, vidíte reliéf vystupující nad povrch mince, vlastně máte pocit, že se díváte na běžnou ražbu. Kdybyste se ale lokomotivy dotkli, necítili byste nic, žádnou plasticitu, žádný reliéf, povrch je dokonale hladký,“ uvedl Robert Dvořák, jednatel společnosti IQ Structures, která hologram vyvinula. Na jeho vývoji spolupracovala s Českou mincovnou od dubna 2020.

Další emise pamětní stříbrné mince v nominální hodnotě 500 Kč z řady Slavné dopravní prostředky je předběžně plánována na červen 2022. Půjde o minci s motivem dalšího ikonického dopravního prostředku, motocyklu Jawa 250 s barevnými prvky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here