Starý očkovací certifikát neplatí, nový je k dispozici na ÚZIS

3150
ockovaci_certifkat
Foto: Pixabay.com

Dříve vydané certifikáty je třeba do konce června nahradit novou verzí. Od 1. července už se neuznávají. Očkovací certifikát ke covidu-19 v evropské podobě je ke stažení na portálu Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] od 1. června.

Vzor: Očkovací certifikát ke covidu-19 a certifikát o testování

Od 1. července 2021 se budou uznávat v Evropské unii jen očkovací certifikáty ke covidu-19 vydané po 1. červnu. Od tohoto data se totiž začaly vydávat v jednotné podobě dle požadavku EU. Jelikož je kolem očkovacích certifikátů stále mnoho otazníků, FinTag.cz přinášejí shrnutí nejčastějších otázek a odpovědí k vydávání, uznávání a platnosti očkovacích certifikátů.

Kde a kdo očkovací certifikát ke covidu-19 či testování získá?

Od 1. června si certifikát stáhne každý, kdo prodělal onemocnění covid-19 a je v evidenci hygieny či lékaře. Opatřit si jej mohou i testovaní na přítomnost koronaviru bez závislosti na výsledku testu a také lidé po očkování proti covidu-19. A to již po podání první dávky vakcíny, tak po dokončení plného očkovacího schématu.

Očkovací certifikát si zájemci stáhnou na stránkách ÚZIS v sekci Očkovací portál občana. K získání je třeba se přihlásit vyplněním svého rodného čísla a čísla občanského průkazu. Poté přijde na telefon SMS zpráva s přihlašovacím kódem. Po jeho přepsání se načte Očkovací certifikát ke covidu-19.

Kde si vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19

Jak vlastně očkovací certifikát vypadá?

Od 1. června 2021 vydávané očkovací certifikáty už mají vzhled podle požadavků EU. Na certifikátu je uvedené jméno, příjmení a datum narození. Jeho součástí je i QR kód.

Je certifikát dostupný i v tištěné podobě?

V papírové podobě vytiskne certifikát poskytovatel zdravotních služeb, který zájemce testoval či očkoval. V praxi jde o očkovací centrum, praktického lékaře či testovací místo.

Certifikát si lze nechat vytisknout pouze po dokončení celého cyklu očkování, nikoliv ihned po první dávce a je pouze na vyžádání.

Očkovaní nebo testovaní musejí mít na paměti, že při jakémkoli kontaktu má přednost digitální forma certifikátu. Proto Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] doporučuje volit stažení certifikátu přes portál https://ocko.uzis.cz/.

Jak vyměním certifikát vydaný před 1. červnem za nový?

Certifikáty vystavené ještě před 1. červnem je třeba vyměnit za nové, které jsou již v designu podle požadavků EU. První způsob je stažení si certifikátu na portálu ÚZIS v sekci Očkovací portál občana. Druhou možností jeho aktualizovaného vydání je po naskenování QR kódu starého certifikátu, kdy se zobrazí jedinečná URL adresa. A na té je možno nový certifikát stáhnout.

Unijní covid pas bude zdarma, nařídila to Evropská unie

Jak dlouho vlastně na stránce certifikáty zůstávají?

Certifikát je v systému dostupný po dobu 180 dnů [šest měsíců]. Pak už není dle ministerstva zaručeno, že se zájemci po přihlášení dokument zobrazí.

Do kdy platí verze certifikátu o očkování v době před 1. červnem?

Starší verze certifikátu je platná do 1. července. Po tomto datu se již osvědčení neuznávají. Je proto třeba “starý” certifikát vyměnit za nový a to nejpozději do konce června.

Je vydaný certifikát o očkování časově ohraničený?

Nikoli, certifikát je potvrzení o provedeném očkování proti covidu-19 a to jednou nebo dvěma dávkami vakcíny.

Kdy si budou moci stáhnout očkovací certifikát také děti?

V týdnu od 15. června si můžou svůj certifikát o očkování, prodělaném onemocnění nebo negativním výsledku testu na stejném portálu stáhnout i děti a mládež bez občanského průkazu [mladší 15 let]. Po zadání data narození, e-mailu a telefonní čísla obdrží ověřovací SMS zprávu a po jejím zadání se zobrazí certifikát. Jak již bylo řečeno, certifikát vytiskne i poskytovatel zdravotních služeb, který vakcinaci či test provedl [očkovací místo, praktický lékař, odběrové místo]. Vždy až po dokončení celého cyklu očkování.

Kdy budou dostupné certifikáty pro cizince?

V týdnu od 15. června si budou certifikát o očkování, prodělaném onemocnění nebo negativním výsledku testu moci stáhnout na portálu ÚZIS také cizinci a to stejným postupem. To znamená, po zadání data narození, e-mailu a telefonní čísla obdrží ověřovací SMS zprávu. Po jejím zadání do portálu se zobrazí certifikát. Osvědčení po dokončené vakcinace vytiskne i poskytovatel očkování.

Registrace cizinců k očkování se otevře ještě tento týden

Jak změním kontaktní a další údaje?

Změnit je možné uvedený e-mail nebo mobilní telefonní číslo a to v sekci Očkovací portál občana na adrese ÚZIS. Stačí kliknout na tlačítko „Změna kontaktních údajů“ a údaje upravit a potvrdit změnu tlačítkem „Aktualizovat“.

Platí mi certifikát i pro cesty do zahraničí?

Podmínky vstupu do jednotlivých zemí doporučuje ministerstvo pro jistotu vždy ověřit na rozcestníku Ministerstva zahraničních věcí.  Jednotlivé země podmínky vstupu průběžně aktualizují podle vývoje epidemie a nejsou proto jednotné.

Na certifikátu není uvedeno číslo pasu či občanského průkazu, proč?

Zástupci zemí v EK kvůli ochraně osobních dat odsouhlasily osobní identifikační údaje uvedené na certifikátu pouze na jméno, příjmení a datum narození.

Jak se ověří platnost a pravost certifikátu?

Platnost i pravost certifikátů se ověří takzvanou validační aplikací, která má být dostupná do konce června. EK k tomu bude využívat takzvané brány, které budou schopny certifikáty ověřit QR kódy, kterými jsou všechny vydávané certifikáty opatřeny.

Koncem léta by se mohly certifikáty vydávat také v kontaktních místech CzechPoint. S dotazy týkajících se Očkovacích certifikátů ke covidu-19 se mohou všichni obracet již nyní na telefonní linku 1221.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here