Ronaldo odsunul Coca-Colu a akcie firmy spadly přes 0,5 %

557

Cristiano Ronaldo se stal hvězdou svého prvního vystoupení na letošním Euru nejen díky dvěma gólům a vítězství Portugalska nad Maďarskem 3:0, ale i svým odmítavým gestem ke dvěma lahvím Coca-Coly. Cena akcií firmy poté, kdy je odsunul z objektivů kamer, rázem spadla z 56,1 USD na 55,22 USD za kus.

Společnost Coca-Cola patří k šesti hlavním sponzorům letošního Eura 2020. Není proto divu, že na pultech určených k tiskovým konferencím stojí lahve s tímto nápojem. S tím však nijak nekalkulovala portugalská fotbalová hvězda Cristiano Ronaldo. Ten na tiskové konferenci z objektivů kamer dvě lahve s Coca-Colou odsunul a vyzdvihl lahev s vodou.

„Pijte vodu,“ prohlásil do kamer stručně.

I jeho krátké a nenápadné gesto dopadlo na světové finanční trhy. Cena akcií společnosti Coca-Coly rázem propadla z 56,1 na 55,22 USD za kus. Tržní hodnota společnosti tím spadla o 1,6 procenta a firma ztratila čtyři miliardy dolarů [z 242 mld. na 238 mld. USD].

„Vystoupení Ronalda mohlo mít a asi i mělo vliv. Pokles o půl procenta mu jistě lze přisoudit. Coca-Cola a slazené sycené nápoje totiž stále dělají více než tři čtvrtiny tržeb firmy,“ uvedl pro FinTag.cz vedoucí akciový analytik České spořitelny [ČS] Petr Bártek.

Zástupci společnosti Coca-Cola celou situaci ustáli. Ve svém oficiálním prohlášení uvedli, že každý má jiné chutě a potřeby a může si pít, co chce.

Pár slov o akciích Coca-Coly

Jakkoli Ronaldovo „zdravé gesto“ obletělo celý svět, akcie Coca-Coly později finanční ztráty umazaly a obchodování uzavřely na ceně 55,41 dolaru. To nakonec značí jen 0,25% ztrátu.

„Coca-Cola je typický defenzivní titul pro investory hledající o něco vyšší výnos než u dluhopisů při mírně vyšším riziku. Hlavním investičním lákadlem je asi tříprocentní roční dividendový výnos při mírném růstu tržeb,“ upřesňuje Petr Bártek.

Podle něj Ronaldo svým gestem přímo ukázal na hlavní riziko akciového titulu. Tím je postupný odklon spotřebitelů od nápojů s vysokým obsahem cukru. Firma i proto dlouhodobě hledá akvizice pro udržení tržního podílu. Kromě klasických sycených nápojů, jako je Fanta či Sprite, jsou součástí jejího portfolia třeba nápoje Powerade. V poslední době Coca-Cola sází na růst v kávovém segmentu prostřednictvím řetězce Costa Coffee.

„Coca-Cola je solidní dividendovou stálicí, která ovšem nemá ze své podstaty velký růstový potenciál,“ upřesňuje analytik ČS.

Obdobných příběhů, jako je ten aktuální s Ronaldem a jeho lahvemi Coca-Coly, je podle něj na finančních trzích nespočet: „Například bývalá první dáma USA Michelle Obama. Ta dokázala díky své popularitě výběrem šatníku v prvních měsících manželovy vlády výrazně podpořit akcie výrobců vybraných módních značek.“

Cristiano Ronaldo exceloval v závěru utkání

Ronaldovo gesto asi sehrálo roli i v obdobné reakci francouzského záložníka Paula Pogbu. Ten po zápase mezi Francií a Německem, který skončil 1:0 po vlastním gólu německého obránce, odsunul lahev piva značky Heineken. Lahve Coca-Coly před sebou nechal.

Dodejme, že Ronaldo nyní nezaznamenal úspěch jen svým gestem na tiskové konferenci. Naopak včerejší zápas Portugalsko – Maďarsko byl jednoznačné vítězství jak pro jeho mužstvo, tak pro něj. On sám k vítězství totiž přispěl dvěma góly střelenými v závěru zápasu. Tím překonal stávající rekord, kdy jako první fotbalista v historii evropských šampionátů střelil jedenáct branek a překonal tím úspěchy francouzského fotbalisty Michela Platiniho, který na Euru skóroval devětkrát.

V součtu už má šestatřicetiletý Ronaldo na kontě 106 branek v reprezentaci a už během Eura by mohl vyrovnat, anebo dokonce překonat rekord Íránce Alí Daeího. Ten v národním týmu vystřílel 109 gólů.

–VRN/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here