Tornádem zasaženým obcím pomáhají firmy i jednotlivci

348
obcim
Foto: Pavel Nováček, Hodonín

Na pomoc bouří poničeným obcím v regionu jižní Moravy přispívají instituce i firmy věcnými a finančními dary. Zapojit do pomoci se mohou také jednotlivci prostřednictvím speciálně zřízených sbírek.

Jižní Moravou se ve čtvrtek 24. června prohnalo ničivé tornádo. Bralo s sebou všechno, co mu stálo v cestě. Devastovalo domy, zahrady, auta a další majetek. Mnozí se během pár minut ocitli bez střechy nad hlavou a uprostřed zničující apokalypsy.

„Z dostupné videodokumentace je zjevné, že na tornádu byly savé víry. Jsou to menší víry, které vznikají uvnitř tornáda, ale jsou daleko silnější než samotné mateřské tornádo. Právě ty mívají na svědomí nejvýraznější škody,“ vysvětlil příčiny neobvyklé síly tornáda pro Český rozhlas Martin Setvák z Českého hydrometeorologického ústavu [ČMHÚ].

Přes 75 tisíc lidí zůstalo bez elektřiny, z nich minimálně třetina byla bez dodávky energií ještě k dnešnímu poledni. A někteří obyvatelé především nejvíce zasažených obcí Lužice a Mikulčice na Hodonínku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku se do svých domovů vůbec nevrátí. Některé stavby mají narušenou statiku a jsou na odpis. O osudu dalších rozhodnou budoucí hodiny a dny, kdy jejich stav posoudí statici.

Oběti na lidských životech

Bouře má na svědomí i pět obětí na lidských životech a desítky zraněných lidí, z nichž někteří leží na jednotkách intenzivní péče. Do poničených oblastí vyrazily jednotky záchranářů.

Z Prahy právě vyráží další vozidlo ZZS HMP, které veze mimo jiné dva řidiče speciálů a dva záchranáře, kteří vystřídají kolegy v Moravské Nové Vsi. Na místě stále zůstává náš krizový manažer i další z kolegů záchranářů,” uvedla aktuálně na Twitteru Zdravotnická záchranná služba hl. m. Prahy [ZZS HMP].

Pomocné síly do tornádem zasažených oblastí vyslaly i sousední Rakousko, Slovensko a Polsko. Politici napříč Evropou vyjadřují svou účast s postiženými oblastmi.

„V noci došlo k devastaci Česka a regionu sousedícího s českou stranou. Soucítíme s obětmi, okamžitě jsme zmobilizovali rakouské síly, aby mohly pomoci,“ uvedl na Twitteru například rakouský kancléř Sebastian Kurz.

Postiženým obcím a lidem v nich pomohl ČEZ

Na pomoc přispěchaly i významné české firmy. Například největší firemní nadace v České republice dnes mimořádným hlasováním správní rady schválila uvolnění až deseti milionů korun na pomoc postiženým obcím.

„Dění na Hodonínsku všichni intenzivně vnímáme a s místními obrovsky cítíme. Hledáme cesty, jak postiženým pomoci. A protože víme, že kdo rychle dává, dvakrát dává, uvolňujeme z prostředků Nadace ČEZ první poměrně velký balík peněz, které jsme schopni poskytnout velmi rychle a s minimální administrativní zátěží,” uvedl předseda správní rady nadace a šéf ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ přitom již v průběhu čtvrtka po ničivých nočních bouřích prostřednictvím Jaderné elektrárny Temelín [JET] přislíbil pomoc obcím v těsné blízkosti tohoto zdroje, které postihly extrémní bouřky.

Kromě peněz a případné dobrovolné pomoci už společnost ČEZ poskytla v průběhu čtvrtka své kapacity profesionálních hasičů a dalších odborníků ve třech obcích v jižních Čechách. Stejnou pomoc nabízí i na jižní Moravě.

Postiženým obcím a lidem v nich pomáhá i Dr.Max

Věcnými dary se do úsilí pomoci v oblastech Moravy zasažených tornádem zapojily i lékárny Dr.Max. V první fázi do nich zaslaly hlavně zdravotnické prostředky a ochranné pomůcky pro dobrovolníky, které na místo vysílá Diakonie Českobratrské církve evangelické [ČCE]. Jde například o respirátory, dezinfekční prostředky, náplasti, obvazy a rukavice.

„Diakonie ČCE dělá pro podporu zasažených lokalit opravdu hodně a patří jí za to naše uznání,” uvedl v této souvislosti generální ředitel lékáren Dr.Max Daniel Horák s tím, že pro tuto chvíli se Dr.Max rozhodl pro rychlou pomoc, která dobrovolníkům Diakonie ČCE alespoň trochu usnadní práci.

Dvě lékárny Dr.Max v Hodoníně a jedna v Břeclavi navíc prodloužily na základě poptávky složek Integrovaného záchranného systému svou otevírací dobu. Pacientům budou k dispozici každý den od 8 do 20 hodin. Dohodu o zvláštním režimu sjednal s lékárnami Dr.Max Odbor pro zdravotnictví Jihomoravského kraje dnes. V kraji přitom již slouží jako jediná nepřetržitá lékárenská pohotovost rovněž lékárna Dr.Max. V moravské metropoli ji pacienti najdou na nároží ulic Bašty a Masarykova.

Dalším subjektem ze zdravotnictví, který se rozhodl pomoci je skupina EUC. Ta podpoří finanční sbírku na pomoc vesnicím zasaženým bouřemi částkou 100 000 korun. Zároveň je ve spojení s krizovým štábem Jihomoravského kraje a nabízí i zdravotnickou pomoc.

Pomoci mohou i jednotlivci

Pomoci mohou i jednotlivci. A to prostřednictvím již zmíněné Diakonie ČCE. Příspěvky mohou posílat na účet č. 2100691426/2010. Dárcovskou SMS pak na číslo 87 777 ve tvaru DMS DIAKONIEPOMOC 30, 60 nebo 90 podle výše příspěvku.

Jsou tu ale i další sbírky. Člověk v tísni vyhlásil sbírku SOS Morava. Příspěvky je možné posílat na speciálně zřízené konto 713271329/0300. Dále je možné přispět na účet Českého červeného kříže. Číslo je 333999/2700 s variabilním symbolem 2101.

Lidem zasaženým tornádem pomáhá také nadace Konto Bariéry. Číslo účtu, kam je možné zasílat příspěvky, je 17111444/5500. Variabilní symbol je 5555. Od čtvrtka 24. června pak funguje sbírka Nadace Via. Darovat je možné i na odkazu humanitární organizace Adra.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here