Provozovatelé hazardních her v ČR loni vydělali 32,7 mld. Kč

146
hazardnich_her
Foto: Pixabay.com

Lidé v Česku loni dali do hazardních her 393,1 miliardy korun. Na výhrách získali 360,4 miliardy korun. U provozovatelů hazardních her tak zůstalo 32,7 miliardy korun. Uvádí to výroční zpráva o hazardním hraní Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky [RVKPP].

A nejen to. Provoz heren, kasin a sázkových kanceláří byl loni přerušen zhruba po třetinu roku. Výsledek je, že hráči loni prohráli o 3,6 miliardy korun méně než v roce 2019 [-9,9 %]. Výběr daně z hazardních her se přesto nezměnil, byl 10,1 miliardy korun. Což je téměř stejně jako v předchozím roce.

„Z informací o činnost dozorových orgánů vyplývá, že klesá počet případů nelegálně provozovaných her v hernách a kasinech, naopak narůstá problematika kontroly nad provozováním hazardních her on-line,” uvádí výroční zpráva RVKPP.

Nejvyšší podíl příjmů provozovatelů hazardních her tradičně připadl na technické hry land-based. Ty k letošnímu prvnímu lednu drží 27,5 procent trhu a za loňský rok utržily devět miliard korun. Online kursové sázky utržily 7,6 miliardy korun [23,2 % trhu]. Loterie land-based utržily 6,4 miliardy korun [19,4 %] a online technické hry 6,1 miliardy korun [18,7 %].

Trh hazardních her v roce 2020

Loni mělo povolení provozovat hazardní hry v Česku celkem 51 společností. Celkem osm společností provozovalo loterie, osm kurzové sázky, 44 technické hry, 36 živé hry a 1 bingo land-based. Od roku 2011, kdy bylo v ČR přes 100 tisíc povolených technických her, jejich počet klesá. K 1. 1. 2021 jich bylo povoleno 33 tisíc. To jsou 3,1 hry na 1 000 obyvatel. Zde došlo loni k meziročnímu poklesu o 10,6 procenta.

Dlouhodobě se snižuje i počet heren a kasin. Ten dosáhl historického maxima v roce 2011, kdy jich u nás bylo 8 367. K prvnímu lednu letošního roku jich bylo povoleno s živou nebo technickou hrou 1 007. Vůbec poprvé tak u nás byl počet kasin vyšší než počet heren.

V Česku loni fungovalo 2 175 land-based sázkových kanceláří. K prvnímu letošnímu lednu činil jejich počet na sto tisíc obyvatel 20. Velká většina kursového sázení je přitom online.

Meziročně se výrazně snížil tržní podíl technických her land-based [-14 p.b.]. Naopak se výrazně zvýšil podíl online technických her [+11 p. b.]. V dlouhodobém horizontu roste podíl online kurzových sázek a loterií a klesá podíl technických her land-based. Podíl online hazardních her, který dlouhodobě roste, činil loni 47,6 procenta.

Problémové hráčství je potíž a žádá si léčbu

Z odhadů vyplývá, že v riziku problémového hráčství se v Česku nachází 400 až 800 tisíc osob. Z toho je ve vysokém riziku 100 až 200 tisíc osob. Nejvyšší zastoupení hráčů v riziku je mezi hráči technických her a online her. Přibližně pětina až třetina těch, kteří hráli technické hry v posledních dvanácti měsících, se nachází v pásmu vysokého rizika. Mezi hráči on-line her je to přibližně 10 až 20 procent.

Také ze studie mezi lékaři ČR, kterou opakujeme ve dvouletých intervalech, vyplývá odhad přibližně 70–80 tisíc osob s hráčskou poruchou nebo s velkými problémy vyplývajícími ze ztráty kontroly nad hazardním hraním,“ říká vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti [NMS] Viktor Mravčík.

Studie mezi hráči v léčbě podle něj loni potvrdila vysoký výskyt psychických problémů. Až 63 procent hráčů v posledních 30 dnech před léčbou trpělo úzkostně-depresivní poruchou. Dalších 20 procent vykazovalo zvýšené riziko této poruchy.

Hráči se potýkají s pocity studu, strachu, že vyjde najevo jejich problém, a z obavy odmítnutí ze strany rodiny a osob blízkých po přiznání problému. Často se objevuje také obava z ukončení hraní. Loni byl vstup do léčby komplikován opatřeními v souvislosti s covidem-19 na straně hráčů i dostupnosti služeb.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here