Podnikání letos v Česku přerušilo 56 122 živnostníků

212
zivnostniku.jpg
Foto: Pixabay.com

V letošním 1. pololetí začalo podnikat 31 tisíc lidí, 18 tisíc jich s podnikáním přestalo a 56 tisíc jich podnikání přerušilo. Počet živnostníků s ukončenou živností se meziročně snížil o necelé tři tisíce. Vyplývá to z dat společnosti CRIF.

„Pololetní čísla o počtu nových podnikatelů můžeme číst několika způsoby. Na jedné straně je pozitivním jevem, že počet nových podnikatelů je oproti minulému roku mírně vyšší a že se opět snížil počet lidí, kteří s podnikáním skončili,“ uvedla Věra Kameníčková, analytička společnosti CRIF – Czech Credit Bureau.

Výrazný růst přerušených živností však dle jejích slov ukazuje, že mnoho podnikatelů se dosud nedokázalo vypořádat s dlouhým obdobím, kdy museli omezit nebo zcela uzavřít své provozy. A také není jisté, zda v nejbližší době své podnikání úplně neukončí.

Počet fyzických podnikatelů podnikajících [FOP] s přerušenou živností v 1. pololetí

  [Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF]

Z více než 2 milionů podnikatelů v České republice jich je aktivních přibližně jeden milion. V prvním pololetí letošního roku tak ukončilo svoji činnost 1,7 procenta aktivních podnikatelů a dalších 5,3 procenta svoji živnost přerušilo. Nejhůře na tom z tohoto pohledu byl Karlovarský kraj a Ústecký kraj, kde svoji činnost ukončilo nebo přerušilo 8,6 procenta podnikatelů. Nejlépe naopak Olomoucký kraj, kde šlo pouze o 5,7 procenta podnikatelů, a Pardubický kraj, kde to bylo 6,1 podnikatelů.

Počet živnostníků se zvýšil nejvíce za posledních 5 let

Díky tomu, že v prvním pololetí pokračoval postupný pokles počtu lidí, kteří svoji živnost ukončili, a zároveň se mírně zvýšil počet nových podnikatelů, došlo po několika letech k výraznějšímu zvýšení počtu podnikatelů. Jejich počet se během prvního pololetí zvýšil o 13 tisíc. Což je nejvyšší přírůstek za posledních pět let.

Čisté přírůstky fyzických podnikatelů podnikajících [FOP] v prvním pololetí

  [Zdroj: Živnostenský rejstřík, výpočty CRIF]

„Ve chvíli, kdy současně roste počet přerušených živností, je však potřeba tento údaj brát s jistou rezervou. Pokud se totiž lidé rozhodnou se svým podnikáním přestat, volí v posledních letech častěji právě přerušení své živnosti. To namísto jejího trvalého zrušení. Nechávají si prostor pro snazší obnovu podnikatelského oprávnění,“ tvrdí Kameníčková.

Nízký počet ukončených živností má vliv také na další ukazatel. Tím je počet nových podnikatelů připadajících na každých deset končících. V prvním pololetí letošního roku to bylo 17 nových podnikatelů, před rokem 15 a v prvním pololetí roku 2017 dokonce pouze dvanáct nových podnikatelů na deset končících.

V letošním prvním pololetí připadalo nejvíce nových podnikatelů na deseti končících v Praze a Středočeském kraji [shodně 20], nejméně v Karlovarském [9] a v Libereckém kraji [11].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here