Malta jako první pustí do země jen plně naočkované dospělé

264
Malta
Foto: Pixabay.com

Malta od příští středy [14.7.] výrazně zpřísňuje pravidla pro cestování. Přes své hranice vpustí pouze turisty plně očkované proti covidu-19. Dětem ve věku od pěti do 12 let, které cestují s rodiči, bude stačit negativní PCR test. Mládež nad 12 let už musí být naočkovaná.

Malta patří k oblíbeným letním středomořským destinacím, zájem Čechů o dovolenou na ostrově se podle mluvčí cestovní agentury Invia Andrey Řezníčkové každý rok zvyšuje. Lidé tam ale odjíždějí spíše individuálně, pobyt na Maltě volí méně než jedno procento klientů agentury. Počet objednávek zájezdů ale podle mluvčí není momentálně vysoký.

„S klienty, kteří nebudou naočkování, a nebudou tedy moci letět, budeme vše řešit individuálně dle instrukcí cestovní kanceláře, která zájezd organizuje,” uvedla.

Kanceláře jim pravděpodobně nabídnou výměnu destinace, případně jen termínu, až budou mít dokončené očkování. Doplnila, že Češi na Maltu nejčastěji odlétají na osm dní, vybírají si čtyřhvězdičkové hotely s all inclusive. Průměrně pořizují zájezd kolem 20 tisíc korun.

Malta zpřísnila podmínky

Malta začne od středy 14. července přes své hranice vpouštět pouze turisty plně očkované proti covidu-19. Dětem, které cestují s rodiči, bude stačit negativní PCR test. Informaci již potvrdil maltský ministr zdravotnictví Chris Fearne. Dosud kontrolní úřady po cestujících z většiny evropských zemí vyžadovaly doklad o očkování či negativní test.

„Jsme první zemí v Evropě, která dělá tento krok,” řekl ministr k uzavření hranice pro nenaočkované.

Přísnější pravidla si podle maltské vlády vyžaduje epidemická situace. Počet aktivních případů nákazy se v tomto ostrovním státě za posledních deset dní zvýšil pětkrát.

„V posledních dnech měla většina nových případů souvislost s cestováním. Šlo o lidi, kteří přijeli ze zahraničí, nebo o Malťany, kteří cestovali za hranice a vraceli se. Většinou šlo o neočkované turisty,” dodal.

Aktuálně tak například tráví na Maltě asi 130 Italů dvoutýdenní karanténu, protože 50 z nich se nakazilo koronavirem. Ti zbývající přišli s infikovanými do styku. Italské úřady se marně snažily přesvědčit maltskou vládu, aby ty s negativním testem nechala odjet.

Bez karantény se na Slovensko dostanou už jen očkovaní

Mezi nakaženými, kteří jsou nyní ubytovaní ve zvlášť vyčleněném hotelu, je větší počet teenagerů. Na Maltě byli na jazykovém pobytu. Právě jazykové školy, na které se sjíždějí studenti z různých zemí, považují maltští hygienici za místo, odkud se koronavirus rozšířil. Nákaza se prokázala také u mladých lidí ze Španělska a Itálie.

Malta je nejproočkovanější země EU

Malta má zhruba 514 000 obyvatel a ze zemí Evropské unie nejvyšší podíl očkovaných proti covidu-19. Obě dávky vakcíny dostalo už 346 000 Malťanů, což je 79 procent dospělé populace. Maltské úřady přesto oznámily zvyšující se počty nakažených.

Upřesněme, že Maltská republika se nachází na souostroví ve Středozemním moři. K Maltskému souostroví patří tři obydlené ostrovy. Největší je Malta, na které leží hlavní město Valletta. Zbylé dva obydlené ostrovy se jmenují Gozo a Comino. Jde o parlamentní republiku. Země je rozdělena do pěti krajů. Každý z nich má vlastní regionální výbor, který slouží jako prostředník mezi místní samosprávou a celostátní vládou.

Maltské hospodářství se vyznačuje vysokým nedostatkem přírodních zdrojů [především žádné fosilní zdroje, nedostatek spodních vod] a suchým klimatickým podnebím. Celkově je maltské hospodářství závislé na zahraničním obchodu a turistickém ruchu.

Podle nejnovějších předpovědí Maltské centrální banky poroste v roce 2021 maltská ekonomika o pět procent. Loni tamější ekonomika propadla o sedm procent. V roce 2008 spolu s Kyprem Malta vstoupila do eurozóny.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here