Bez karantény se na Slovensko dostanou už jen očkovaní

207
bez_karanteny
Foto: Pixabay.com

Cesty na Slovensko od 9. července doprovázejí nová omezení. Bez karantény smí na území země vstoupit jen naočkovaní proti covidu-19 alespoň první dávkou. Od 9. srpna pouze ti s plnou vakcinací. Výjimka je tranzit na určených trasách.

Strach z šíření nakažlivější delta mutace koronaviru nutí některé evropské země k restrikcím už před podzimem, kdy většina odborníků předpovídá další vlnu nákazy. Výjimka není ani Slovensko, které s platností od 9. července povolí vstup do země pouze očkovaným proti covidu-19 alespoň první dávkou při dvoudávkovém očkovacím schématu. Všichni ostatní musejí po překročení hranice do dvoutýdenní karantény, kterou ukončí pouze negativní výsledek PCR testu. Ten tamní kontroloři uznají navíc jen tehdy, pokud ho přijíždějící absolvuje nejdříve pátý den po příjezdu na Slovensko.

Děti do 18 let, od 9. srpna pouze děti do 12 let, se budou řídit režimem rodičů,“ doplňuje podmínky cest na Slovensko české Ministerstvo zahraničních věcí [MZV].

Prokazovat se na hranicích i při náhodných kontrolách po celé zemi budou lidé evropským covid pasem, anebo národním certifikátem s QR kódem.

Jedna dávka, nebo dvě? Aneb co se nyní řeší u zeleného pasu

Pro všechny cesty na Slovensko s výjimkou tranzitu pak platí povinnost registrace na Registrácia pri príchode zo zahraničia – Koronavírus a Slovensko (gov.sk).

Tranzit vedení země sice povoluje. Ale jen po k tomu určených trasách. V takových případech lze na území Slovenska zastavit jen kvůli natankování pohonných hmot. Tranzit je navíc třeba zvládnout nejpozději do osmi hodin. Aktualizované informace získají cestující na stránkách Velvyslanectví ČR v Bratislavě.

Od 1. září pendlování přes hranice jen s očkováním

Ještě do letošního 1. září mají s očkováním proti covidu-19 čas lidé dojíždějící přes slovenské hranice za prací. Prokazovat se i tak na hranicích musejí negativním PCR testem, který není starší sedmi dnů. Od 1. září už se to ale bez karantény při absenci očkování neobejde.

Test ne starší tří dnů nyní předkládají cestující, kteří přiletí na Slovensko z vybraných zemí. A to i v případě, že byli očkovaní proti covidu-19. S platností od 1. září do země kontroly pustí bez karantény jen naočkované přijíždějící, a to i pendlery.

Slováci prodali Rusku zpět vakcíny Sputnik V. Za 215 Kč za kus

Zpřísnění podmínek vstupu na Slovensko vyvolalo zkraje týdne nespokojenost hlavně u slovenských pendlerů dojíždějících za prací do sousedního Rakouska i Česka. Od začátku července totiž tamní vláda zrušila bezplatné testování na koronavirus pro soukromé účely. Údajně kvůli zvýšení zájmu o očkování proti covidu, v němž země ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi zaostává. Slovenské ministerstvo zdravotnictví ve věci zrušení bezplatných testů hodlá částečně ustoupit. Detaily by mohlo zveřejnit ještě tento týden.

Znovuotevření hraničních přechodů

S platností od pátku 9. července slíbila slovenská policie opět otevřít všechny, tedy i menší hraniční přechody. Jen na hranicích s Českem Bratislava v pondělí 5. července nečekaně uzavřela 14 z celkově 32 přechodů a přejezdů. Což zkomplikovalo cestování mezi oběma zeměmi a vyvolalo protesty a nepokoje na hraničních přechodech.

Na jejich otevření přistoupila slovenská vláda po dohodě se zástupci finanční správy a vězeňské stráže o jejich pomoci při kontrolách na hranicích. Podle tamní policie na všech větších silničních hraničních přechodech budou totiž od pátku 9. července trvalé kontroly cestujících kvůli dodržování karanténních povinností. Menší přechody plánují orgány veřejné moci pravidelně monitorovat.

I návraty do Česka provázejí nahodilé změny

Překotné změny doprovází i podmínky vstupu na území České republiky. Poslední aktualitou je, že od pátku 9. července se nemusí plně naočkovaní cestující po překročení hranice do Česka prokazovat negativním testem ani ho nejpozději do pěti dnů absolvovat. Novinka platí plošně pro příjezdy ze všech zemí světa.

Cestovatelský semafor od 9. července významně mění pravidla

Tedy i těch z extrémním rizikem nákazy, jako jsou Tunisko, Rusko, Paraguay, Namibie, Peru, Kolumbie, Botswana, Brazílie, Svazijsko, Jihoafrická republika. Dále i Lesotha, Malawi, Mosambik, Nepál, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Ministerstvo zdravotnictví ČR avšak do těchto zemí cestovat důrazně nedoporučuje.

„Plně očkovaní budou moci od zítra [9.7.] přijet z jakékoliv země bez testu, jen s příjezdovým formulářem. Nově to umožníme i ze zemí s extrémním rizikem nákazy,“ informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] 8.7. na Twitteru.

Dodal, že z extrémně rizikových zemí se do Česka smí vrátit bez karantény a testu i plně očkovaní cizinci s dlouhodobým pobytem na území ČR.

Minulý týden po jednání vlády přitom ministr avizoval, že se od 9. července změní režim návratu a testovat se budou muset lidé při příjezdu ze všech zemí. U zeleně a oranžově označených zemí na takzvané mapě cestovatele bude muset cestující vyplnit příjezdový formulář a být testován alespoň antigenním testem, který nebude starší 48 hodin, nebo PCR testem ne starším než 72 hodin.

Do práce po dovolené v cizině jen s negativním testem

Podmínky testování při návratu se netýkají ani osob vyléčených z covidu-19 v posledních 180 dnech za podmínky, že je eviduje Informační systém infekčních nemocí [ISIN].

Vyplnění příjezdového formuláře ještě před návratem ze zahraničí platí pro všechny cestující bez výjimky.

Lidé, kteří neprodělali covid-19 v posledním půl roce nebo nemají dokončené očkování, musí od 9. července při návratu ze zahraniční dovolené v zaměstnání doložit negativní test. Dle aktuálního mimořádného opatření je bez něj nesmí zaměstnavatel pustit na pracoviště, pokud přijedou ze země s vysokým rizikem nákazy dle mapy cestovatele zveřejňované ministerstvem zahraničních věcí. Ze zemí s mírným nebo středním rizikem může do práce s respirátorem, který musí nosit až do výsledku testu.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here