Každý státní zaměstnanec dostane placené volno za očkování

616
statni_zamestnanec
Ilustrace: Pixabay.com

Dvoudenní volno pro očkované jako odměnu za vakcinaci proti covidu-19 dostane každý státní zaměstnanec. Jsou tu ale i další novinky. Lidé s potvrzením od lékaře nebudou muset nosit respirátor a děti do 12 let nemusejí po návratu z rizikových zemí do izolace.

Výše uvedené schválila [30.7.] na svém zasedání vláda. Posvětila tak „nápad“ na placené volno pro státní zaměstnance za očkování proti covidu-19. S tím zkraje týdne přišel premiér Andrej Babiš [ANO]. V praxi to přinese to, že všichni státní zaměstnanci, kteří se nechali od 1. ledna 2021 naočkovat proti covid-19, získají nárok na dva dny placeného volna. Takzvaného indispozičního volna. Čerpat ho můžou do konce letošního roku.

„Nenašel jsem jiný způsob motivace. Myslím, že je to spravedlivé,“ uvedl na konferenci po jednání vlády premiér s tím, že s odboráři již podepsal dodatek ke kolektivní smlouvě.

Babiš navrhne dva dny placeného volna pro státní zaměstnance

Zmínil, že ke stejnému kroku vyzval kabinet také samosprávu a privátní firmy. Podle něj ozbrojené složky, zdravotníci hodně pracovali a pandemii věnovali čas. A očkování podle něj mělo dopady i na zdravotní stav některých naočkovaných [teplota, nevolnost, aj.]. Volno si tedy státní zaměstnanci zaslouží. A navíc má ty nenaočkované motivovat k očkování.

Spojitost volna pro státní zaměstnance s blížícími se volbami, na což upozornila opozice, premiér vyloučil. Byť sám v reakci na páteční projednávání navýšení důchodů nad valorizační limit ve Sněmovně, které navrhla Česká strana sociálně demokratická [ČSSD] řekl: „Před volbami jsou zrazu všichni aktivní.“

U respirátorů je státní zaměstnanec bez výhod

Členové vlády schválili i úpravu nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] o povinnosti nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Tu v úterý 27. července zrušil Nejvyšší správní soud [NSS] s třídenním odkladem.

Podle nové úpravy by měli mít výjimku z nošení respirátorů lidé, kterým to zhoršuje zdravotní stav. To ale musí doložit potvrzením od ošetřujícího lékaře, který takové rozhodnutí zanese do zdravotnické dokumentace pacienta. Pokud to zdravotní kondice nemocného dovolí, pak si má dýchací cesty podle nového znění nařízení chránit ve veřejné dopravě a vnitřních budovách alespoň zdravotnickou rouškou.

Děti do 12 let a podmínky návratu z červených zemí

S platností od soboty 31. července se mírní opatření po návratu ze zemí s vysokým a velmi vysokým [červené a tmavě červené, pozn. red.] rizikem nákazy koronavirem pro děti od šesti do dvanácti let. Nově se po návratu do Česka nebudou muset izolovat od ostatních na dobu deseti dnů. Ovšem za podmínky, že se nechají otestovat PCR metodou, jejich výsledek bude negativní a do doby vyhodnocení stěru zůstanou v izolaci.

Opatření po návratu z černě označených zemí pro ně zůstávají nezměněna. I děti od šesti do 12 let musí do desetidenní izolace zakončené PCR testem. Do černých regionů patří Botswana, Brazílie, Indie, JAR, Kolumbie, Lesotho, Malawi. Dále Mosambik, Namibie, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko, Tanzanie, Tunisko, Zambie a Zimbabwe.

Studenti ze zemí s extrémním rizikem zůstávají

Novinku přineslo jednání i pro studenty vysokých škol pocházejících ze zemí s extrémním rizikem nákazy koronavirem [černě označené země, pozn. red.]. Ti u nás budou moci dále zůstat v případě, že mají povolení k dlouhodobému pobytu na našem území. Rozhodnutí zdůvodnil úřad tím, že by studenti ztratili další akademický rok.

Zároveň se prodlužuje ministerské nedoporučení cestovat do zemí s extrémním rizikem nákazy do 31. srpna 2021. V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a setrvat deset dnů v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here