Babiš navrhne dva dny placeného volna pro státní zaměstnance

267
Babis
Foto: Úřad vlády České republiky

Vláda v pátek ráno projedná návrh, dle kterého by státní zaměstnanci očkovaní proti covidu-19 od letošního 1. ledna dostali dva dny placeného volna. Uvedl to premiér Andrej Babiš [ANO] po jednání s předsedou Odborového svazu státních orgánů a organizací [OSSOO] Pavlem Bednářem.

A také se hned pochlubil na svém twitterovém účtu: „Mám velice důležitou a pozitivní zprávu. Chceme lidi motivovat k očkování. Je pravda, že někteří z nich mají silnější reakci. I proto v pátek na vládě předložím návrh na dva dny placeného pracovního volna všem zaměstnancům pod státní službou, kteří se naočkovali od 1. ledna 2021.“

Náš nápad, jak návrh premiéra, charakterizoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO], by se týkal všech státních zaměstnanců. Zároveň by vláda uložila všem ministrům a vedoucím úřadů, aby dali dva dny placeného volna i dalším zaměstnancům, kteří nejsou pod státní správou. To znamená ozbrojené sbory.

„U obrany je to jasné, vnitro ještě musí zapracovat,“ upřesnil premiér.

Odměny za covid míří i k bezpečnostním složkám

Podobný postup vláda doporučuje také krajům, obcím a privátním firmám. Jak totiž uvedl premiér, myslí si, že lidé si to zaslouží. Upřesnil, že podstata je v motivaci k očkování. Aniž by ale odpověděl na otázku, z čeho mají firmy zaplatit ztrátu z dvou dnů nicnedělání.

Kolik nás stojí dva dny nicnedělání státních zaměstnanců

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy návrh dvou dnů volna připraví českou ekonomiku o 21,4 miliardy korun.

„Dle aktuálních otevřených dat k očkování je právě dnes alespoň jednou dávkou očkováno průměrně 56,2 procenta obyvatel ČR ve věku 18 až 64 let, tedy ve věkových skupinách, jichž by se volno jako benefit za očkování týkalo především,“ uvedl Kovanda.

A pokračoval: Pokud by se i vlivem motivace v podobě dní volna vyhoupl podíl plně očkovaných v uvedené skupině 18 až 24 let na 70 procent, denní ztráta ekonomiky klesne z 15,3 na 10,7 miliardy korun, neboť neočkovaní nebudou mít na volno nárok a budou muset jako normálně do práce.“

Jen na platy státních zaměstnanců loni šlo 232,5 miliardy Kč

Obecně podle něj den volna připraví českou ekonomiku o 0,25 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. Letos by měl přitom podle odhadů Ministerstva financí ČR [MF ČR] činit HDP 5,93 bilionu korun.

Ministerstva, úřady i jejich příspěvkové organizace zaměstnávají letos 482 270 lidí, což je o 6 901 více než loni. Nejvíce je učitelů, a to 187 975. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 000. Následují příslušníci ozbrojených složek, jako jsou policie, vězeňská služba nebo celníci, kterých je 67 348. Vojáků je u nás 26 395.

Nejen nicnedělání, ale i chyby v opatření MZ ČR

Vláda, která zasedne v pátek v 7:00, by měla schválit také „nové“ opatření ministerstva zdravotnictví o nošení respirátorů ve vnitřních prostorech, v němž resort podle požadavků Nejvyššího správního soudu [NSS] doplní odůvodnění.

Zrušení povinnosti respirátorů se chce MZ ČR vyhnout

O hodinu později by se Babiš měl sejít se zástupci odborů, s nimiž by podepsal dodatek ke kolektivní dohodě vyššího stupně, ve kterém bude zmíněné placené nicnedělání zakomponováno.

Dodejme, že od začátku vakcinace zdravotníci v ČR aplikovali přes 10,1 milionu dávek, ukončené očkování má téměř 4,7 milionu lidí, tedy 43,8 procenta obyvatel v zemi. Ministerstvo zdravotnictví v přehledu dat uvedlo, že alespoň jednou dávkou bylo naočkováno 62,7 procenta obyvatel Česka starších 16 let a 52,8 procenta populace má očkování dokončeno.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here