Odměny za covid míří i k bezpečnostním složkám

612
odmeny_za_covid
Foto: FinTag.cz

Odměny za covid ve výši 20 tisíc korun dostanou policisté, hasiči, vojáci i vězeňská služba. Peníze by jim mohly přijít v srpnové výplatě. O jejich vyplacení ze státního rozpočtu rozhodla vláda.

Odměny za práci v covidu-19 pro členy bezpečnostních sborů schválila na svém pondělním jednání [19.7.] vláda. Částku ve výši 20 tisíc korun hrubého tak dostane 26 761 policistů, 7 100 hasičů v osmé a nižší tarifní třídě. Z resortu obrany má odměna směřovat v součtu k 11 853 vojákům, kteří se zapojili do prací spojených se zvládnutím pandemie covidu-19. Ministerstvo spravedlnosti ČR žádá odměny pro 6 511 svých pracovníků.

770 milionů korun na odměny za covid pro vnitro

V součtu by měla vláda na mimořádné odměny ze státního rozpočtu vyčlenit více než 1,4 miliardy korun, včetně souvisejících nákladů. Ministr vnitra Jana Hamáčka [ČSSD] uvedl, že jeho resort na odměny požaduje uvolnit zhruba 770 milionů korun ze státního rozpočty.

„Policisté v rámci boje proti pandemii dohlíželi na dodržování epidemických opatření. Prováděli trasování a pomáhali ve zdravotnických zařízeních,“ uvádí Ministerstvo vnitra ČR [MV ČR] ve své tiskové zprávě.

Počty lidí v ozbrojených složkách státu i výdaje na ně rostou

Hasiči pak pomáhali hlavně ve zdravotnických a sociálních službách. Poskytovali odběrové a mobilní odběrové týmy a také zajišťovali distribuci vakcín, upozorňuje úřad. Odměnu podle MV ČR dostane i zhruba šest tisíc příslušníků Vězeňské služby ČR. Co ti dělali navíc v době covidu ale neuvedl. Podle Hamáčka je reálné, že vybraní pracovníci bezpečnostních sborů dostanou odměny za práci v covidu-19 ještě v srpnové výplatě.

Úřad vlády v tiskové zprávě dále upřesnil, že odměnu by mělo dostat 6 511 příslušníku bezpečnostního sboru ministerstva spravedlnosti.

Na obranu poputuje na odměny 322 milionů korun

Odměny za práci v covidu-19 ve výši 20 tisíc korun hrubého dostanou v nejbližších měsících ke své výplatě i vojáci z povolání. Podle Ministerstva obrany ČR je dostane v součtu 11 853 vojáků. Ze státního rozpočtu má jít na mimořádné odměny do resortu obrany celkem 237 milionů korun, včetně souvisejících výdajů pak 322 milionů korun.

„Peníze budou převedeny na základě rozpočtového opatření z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu Ministerstva obrany ČR,“ dodává úřad ve své zprávě.

Finanční prostředky se dle něj využijí na mimořádné odměny příslušníkům Armády ČR, kteří plnili služební úkoly při opatření k omezení šíření onemocnění covid-19.

Odměny tak dostanou vojáci z povolání, kteří se zapojili například do operace za účelem plnění úkolů Policie ČR při kontrole dodržování opatření omezení pohybu mezi okresy. Byli nasazeni v nemocnicích, pobytových zařízeních a domovech pro seniory. Dále jimi budou oceněni i vojáci, kteří vybudovali záložní zdravotnické zařízení nebo ti, kteří měli na starosti podporu odběrových týmů v rámci Integrovaného centrálního řídícího týmu. Dále i vojáci v call centrech Hygienické stanice hlavního města Praha a krajských hygienických stanic.

Zdravotníci odměny za práci v covidu dostali i vícekrát

Odměny za práci v covidu, někteří i po druhé v řadě, dostali i pracovníci ve zdravotnictví. Na jaře 2020 je získali pouze zdravotníci v akutní péči [v nemocnicích, pozn. red.] a to ve výši až 75 tisíc korun hrubého. Za práci na podzim téhož roku už je vláda schválila jak pro pracovníci v nemocnicích, tak i v ambulantním sektoru. A to ve stejné částce jako na jaře. Tedy až 75 tisíc korun v závislosti na počtu odpracovaných hodin a pracovnímu zařazení. Letos pro zdravotníky vláda schválila další odměny ve formě voucheru do lázní v částce osm tisíc korun. Odměn za práci v covidu na jaře a podzim loňského roku dočkali také pracovníci v sociálních službách.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here