O dotace v programu Obchůdek 2021+ žádá osm krajů

394
programu_obchudek
Foto: MPO

Zájem o dotace z programu Obchůdek 2021+ projevilo osm krajů. Podpora nabízí dotaci až sto tisíc korun provozovatelům koloniálů v regionech. Ministerstvo průmyslu a obchodu [MPO] předpokládá, že kraje pro ně vyhlásí výzvy již v září.  

Informace potvrdila mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu [MPO] Štěpánka Filipová. Právě to nový program připravilo. Dosud mohli provozovatelé smíšených obchodů čerpat dotace pouze z krajských či obecních rozpočtů jen tam, kde je kraje a obce podporovaly. Peníze z programu Obchůdek 2021+ jdou přímo ze státního rozpočtu. Letos může každý kraj získat pro malé obchody na svém území až tři miliony korun při maximální výši podpory sto tisíc na jeden obchod. Jak pro FinTag.cz uvedla například mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová, kraj by se nebránil ani vyšší dotaci.

„Vycházíme z toho, že 100 tisíc korun je maximální podpora. Pokud by byla přerozdělována vyšší částka [ze strany MPO], nebránili bychom se ji přijmout,“ uvedla s tím, že pro Kraj Vysočina, jako ukázkový venkovský region, je podpora širokého spektra služeb včetně dostupnosti obchodů, velice důležitá služba veřejnosti.

Výzvu na dotace pro koloniály má MPO vyhlásit příští týden

Pomoc pro venkovské prodejny již dříve podle Asociace českého tradičního obchodu [AČTO] některé kraje či obce zavedly. Prvním byl podle AČTO Pardubický kraj, který má vlastní programy již od roku 2009. Kraj Vysočina se přidal v roce 2017, o rok později Jihomoravský a Plzeňský kraj. V roce 2019 pomoc spustily Jihočeský, Karlovarský, Královéhradecký a Olomoucký kraj.

Žádná podpora nefunguje podle dostupných informací v Libereckém, Středočeském, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Nemá ji ani Praha, kde ale není podle AČTO třeba. Podle asociací v případě obcí je podpora samozřejmě daleko individuálnější a formy podpory jsou velmi rozdílné. Zatímco na úrovni kraje jde typicky o přímou finanční podporu, obce přispívají i poskytováním prostor zdarma či podporou konkrétních potřebných investic.

Komu je určena podpora v programu Obchůdek 2021+

Podporu mohou čerpat provozovatelé koloniálů v obcích do tisíce obyvatel, respektive do tří tisíc, kdy v jednotlivých částech obce nežije více než tisíc lidí. Dotace tak bude možné využít ve všech krajích s výjimkou Prahy. Kraj může získat příspěvek nejvýše tři miliony korun. Na letošní výzvu je připraveno 39 milionů korun, do roku 2025 se počítá s alokací 195 milionů korun. Kraje si podle Štěpánky Filipové momentálně připravují své potřebné dotační programy, které musejí být schváleny na krajských úřadech.

„Předpokládáme, že krajské přihlášky do programu začnou chodit v září, spíš ve druhé polovině,” řekla.

Obchůdek 2021+ nabídne obchodům na venkově až sto tisíc

Kraje budou podporu nejprve poskytovat ze svých prostředků, následně si budou žádat o proplacení dotace. MPO u výzvy k programu uvádí, že uvítá, pokud kraje použijí i své finance na zvýšení rozpočtu programu.

Z programu Obchůdek 2021+ budou moci provozovatelé prodejen s potravinami a smíšeným zbožím získat, jak již bylo řečeno, příspěvek až 100 tisíc korun za rok. Uhradit z něj mohou mzdy zaměstnanců, nájem, internet, vytápění, osvětlení nebo náklady spojené s přijímáním platebních karet. Zde MPO upozorňuje na možnost využít možnosti poskytnutí platebního termínálu zdarma.

Platební terminál na rok a zdarma nabízí živnostníkům MPO

Kolik je malých obchodů v ČR

Na tradičním trhu, který zahrnuje prodejny s potravinami do 400 metrů čtverečních, v posledních letech podle dat společnosti NielsenIQ obchodů ubývá. Což v rozhovoru pro FinTag.cz potvrdil i po svém jmenování do funkce ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček [za ANO].

„Podíl malých obchodů klesá, to je fakt. Například tu obslužnost malými prodejnami drží paradoxně Vietnamci. Chápu, že se to někomu nemusí líbit, ale fakt je, že právě vietnamské obchody udržují na malých městech a obcích ještě drobný prodej a tím i obchodní ruch,“ uvedl.

Karel Havlíček: Za automotive buďme rádi, protože nás živí

Za letošní rok je patrný jejich nárůst. V květnu jich u nás fungovalo 11 952, meziročně o 16 více. Zahrnuty přitom byly aktuální údaje o organizovaných prodejnách, které jsou součástí nějaké sítě. Zjištění počtu takzvaných neorganizovaných prodejen, jako jsou například “vietnamské”, provede NielsenIQ v létě.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here